Quantcast
Channel: ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ – Aftodioikisi.gr
Viewing all 151 articles
Browse latest View live

Συμπόρευση στελεχών ΠΑΣΟΚ με Μητσοτάκη βλέπει ο Γρηγοράκος

$
0
0

Το ενδεχόμενο να υπάρξει ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ με την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου της ΝΔ άφησε ανοιχτό ο βουλευτής της Δημοκρατική Συμπαράταξης Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι υπάρχει το ενδεχομένο στελέχη ή ακόμα και εν ενέργεια βουλευτές της Δημοκρατική Συμπαράταξης να πορευτούν με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Γρηγοράκος μάλιστα, χαρακτήρισε τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πολύ καλό πολιτικό, ενώ εκτίμησε ότι η ΝΔ θα αναδειχθεί σύντομα πρώτο κόμμα δημοσκοπικά.

Σε αντίθεση με τον κ. Γρηγοράκο, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη, Φώφη Γεννηματά, υπενθυμίζεται, αναφέρθηκε στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας: «Μας χωρίζει ιδεολογική άβυσσος».


Κάλεσμα Γεννηματά για συγκρότηση μεγάλης παράταξης με αρχηγό από τη βάση

$
0
0

Κάλεσμα για τη δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού οργανισμού της Κεντροαριστέρας με τη μορφή μιας συμπαράταξης που δεν θα καταργεί την αυτοτέλεια των συμμετεχόντων απευθύνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, με άρθρο της στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Η κ. Γεννηματά απευθύνεται στους πολίτες και «στα πολιτικά κόμματα κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά, τις κινήσεις και ομίλους, τα αυτόνομα στελέχη που εκφράζονται από τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και προέρχονται από την κοίτη της Δημοκρατικής Παράταξης και της Κεντροαριστεράς».

Προτείνει τη διεξαγωγή Πολιτικής, Διακηρυκτικής, Προγραμματικής Συνδιάσκεψης τον Μάρτιο που θα αποφασίσει τη διακήρυξη του φορέα, το όνομα και τα σύμβολα και θα διατυπώσει το προγραμματικό πλαίσιο της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας, «μια συνδιάσκεψη στη βάση της αναλογικής εκπροσώπησης με σεβασμό της πρόσφατης εθνικής εκλογικής ετυμηγορίας και εξασφάλιση της εκπροσώπησης όλων των ζωντανών δημιουργικών και παραγωγικών εκφράσεων της κοινωνίας».

Επισημαίνοντας ότι πιστεύει στη συμμετοχή της βάσης στο εγχείρημα αυτό, προτείνει αμέσως μετά τη δημιουργία, δικτύων ενεργών πολιτών που θα αποδέχονται τη διακήρυξη του φορέα και θα ενεργοποιηθούν για την ανάπτυξη, την αλληλεγγύη και την απασχόληση σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο.

Η κ. Γεννηματά εκτιμά ότι ένα χρονικό διάστημα ως το τέλος Φεβρουαρίου είναι επαρκές για τον διάλογο και την ωρίμανση των αποφάσεων, προτείνοντας μια ενιαία πολιτική και οργανωτική επιτροπή που θα εξειδικεύσει τα βήματα και την προετοιμασία για την πολιτική – διακηρυκτική συνδιάσκεψη.

Σύμφωνα με την πρόταση, τον ερχόμενο Μάιο θα ακολουθήσει η άμεση εκλογή από τη βάση του επικεφαλής της συμπαράταξης με δύο προϋποθέσεις: Ανοικτό μητρώο έως την ημέρα της εκλογής και κανείς αποκλεισμός.

Γεννηματά: Γιατί διέγραψα τον Γρηγοράκο (βίντεο)

$
0
0

Για τη διαγραφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε η Φώτη Γεννηματά.

«Ο κ. Γρηγοράκος απομακρύνθηκε από την ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης γιατί με τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του υπονόμευσε την συνοχή και την ενότητα της ΚΟ του κόμματος και συκοφάντησε συναδέλφους και αυτό δεν μπορώ να το επιτρέψω» είπε στην πρωινή εκπομπή του Mega η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα σχολιάζοντας την κριτική που δέχθηκε, ειδικά από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, ότι έπρεπε να συζητηθεί συλλογικά το θέμα, απάντησε: «Αυτό δεν χρειάζεται συνεννόηση με κανέναν άλλο. Υπάρχουν αποφάσεις που δεν μπορείς να τις πάρεις συλλογικά. Υπάρχουν αποφάσεις που οφείλεις να πάρεις μόνος σου, όταν πρέπει να υπερασπιστείς την ΚΟ».

«Ο κ. Γρηγοράκος είπε πως εν ενεργεία βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορεί να πάνε στη ΝΔ. του δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσει ότι δεν εννοούσε αυτό και το συνέχισε και δεύτερη και Τρίτη μέρα» τόνισε η κ. Γεννηματά, ενώ ερωτηθείσα εάν πιστεύει πως θα πάει στη ΝΔ είπε: «Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ανήκει σε αυτό το χώρα, έχει μια διαδρομή. Ας τα αναλογιστεί ο κ. Γρηγοράκος. Δεν έχει διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ αλλά από την Κ.Ο του κόμματος».

Σε ό, τι αφορά τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι πίσω από τις δηλώσεις του κ. Γρηγοράκου «κρύβεται» ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επισήμανε: «Αυτό προσβάλει και τον κ. Βενιζέλο. Θεωρείτε ότι ο Βενιζέλος θα ήθελε να πει κάτι και δεν θα το έλεγε ο ίδιος αλλά θα κρυβόταν πίσω από τον Γρηγοράκο; Μη δίνουμε διαστάσεις και μην υποτιμάμε και ανθρώπους».

Δείτε το βίντεο από το enikos.gr:

Με αιχμές σχολιάζει ο Γρηγοράκος τη διαγραφή του –Τι λέει για το ενδεχόμενο πρόσκλησης Κυριάκου

$
0
0

Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά θα ήταν χρήσιμη για τη χώρα, επισημαίνει ο Λεωνίδας Γρηγοράκος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» μετά τη διαγραφή του.

Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής επιμένει στις απόψεις που διατύπωσε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κριτική του προς την Φώφη Γεννηματά, διευκρινίζει ότι παραμένει ενεργός στον δικό του πολιτικό χώρο, της Σοσιαλδημοκρατίας, και μιλάει για τη σχέση του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. “Αν δεν αποκτήσει πολιτικό βάθος η Δημοκρατική Συμπαράταξη, θα ενισχύσει τις φυγόκεντρες τάσεις όλων εκείνων που αναζητούν νέα πολιτική έκφραση” παρατηρεί.

Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να παραδώσει την έδρα του, επισημαίνει: “Θα παραμείνω ενεργός βουλευτής, τιμώντας την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου οι λάκωνες συμπολίτες μου. Μην ξεχνάτε ότι το ποσοστό του 12,4% του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Λακωνία ήταν διπλάσιο του ποσοστού που αποσπάσαμε σε όλη την Επικράτεια. Η έδρα δεν μου χαρίστηκε ούτε την κληρονόμησα”.

Σχολιάζοντας τη διαγραφή του λέει: “Η ελεύθερη έκφραση της γνώμης μου υπαγορεύεται από την επιλογή μου να καταθέτω τους προβληματισμούς και τις απόψεις μου για την πορεία της χώρας, για το πολιτικό σύστημα, για το κομματικό σύστημα, για την παράταξή μου. Ετσι έπραττα πάντα και έτσι έπραξα και τώρα. Οπως φάνηκε όμως, η αυτονόητη για εμένα ενέργεια αντιστρατεύεται τα σχέδια εκείνων που θέλουν να επιβάλουν τις πρακτικές και τις πολιτικές του παρελθόντος. Πιστεύω ακράδαντα πως η διαγραφή μου εξυπηρετεί αυτή την επιδίωξη. Ως εκ τούτου, η “αμφισβήτηση” για την οποία κάνατε λόγο δεν προέρχεται από εμένα αλλά από μια πράγματι απαίδευτη ηγεσία, η οποία δεν αντιλαμβάνεται ότι πέρασαν οι εποχές των κραυγών και της ενοχοποίησης της αντίθετης άποψης. Διαφώνησα με τη θέση ότι μας χωρίζει άβυσσος με τις δυνάμεις της Κεντροδεξιάς, γιατί είναι παράδοξο να ανακαλύπτουμε σήμερα την άβυσσο όταν συγκυβερνούσαμε με τη ΝΔ επί δύο χρόνια. Μια τέτοια θέση δυστυχώς παραπέμπει στις παρωχημένες θεωρίες ότι εμείς είμαστε φορείς του φωτός ενώ οι αντίπαλοί μας φορείς του σκότους. Αποπνέει αντιδημοκρατικότητα. Αλήθεια, όταν η κυρία Γεννηματά πάει στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών θα εγκαλέσει τους γερμανούς και τους γάλλους Σοσιαλιστές για τις συνεργασίες τους;”.

Eρωτηθείς για το αν θα ανταποκρινόταν θετικά σε ενδεχόμενη πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για διεύρυνση της ΝΔ, τονίζει ότι η πολιτική και ιδεολογική μου ταυτότητα είναι γνωστή. “Το ίδιο και η αταλάντευτη προσήλωσή μου στις αρχές και στις αξίες της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς. Η συμμετοχή μου στο ΠαΣοΚ υπαγορεύθηκε από αυτές τις αρχές, τις οποίες ούτε διαπραγματεύθηκα ούτε θα διαπραγματευθώ στο μέλλον. Μέλημά μου ήταν και παραμένει η ανασύνθεση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που θα υπερβαίνει τα σημερινά καχεκτικά κομματικά σχήματα. Ως εκ τούτου, το μόνο για το οποίο νοιάζομαι είναι η ανασύνθεση της κατακερματισμένης Κεντροαριστεράς και η διεύρυνσή της”.

Τέλος, όσον αφορά τα σενάρια που διατυπώνονται ότι λειτούργησε έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του ενδεχόμενο επιστροφής του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κ. Γρηγοράκος σημειώνει: “Δυστυχώς οι παθογένειες των κομματικών μηχανισμών είναι παρούσες. Αυτές εμποδίζουν πολλούς να δουν πέρα από τον μικρόκοσμό τους. Προφανώς κάποιοι αδυνατούν να αποκτήσουν μια δική τους αυτοτελή και αυτόφωτη ταυτότητα. Η πολιτική μου φιλία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο εδράζεται σε αρχές και αξίες τις οποίες δεν μπορούν να αντιληφθούν όλοι εκείνοι που επιδίδονται σε ευτελή και μικροπολιτικά παιχνίδια”.

Γεννηματά: Οι αγρότες έχουν δίκιο, όμως οι δρόμοι να μείνουν ανοιχτοί

$
0
0

Οι αγρότες έχουν δίκιο, ομως οι δρόμοι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί, σημειώνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, με δυο αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρει: «Οι αγρότες έχουν δίκιο και έχουν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Θέλουν να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια, αλλά με το ασφαλιστικό της κυβέρνησης δεν μπορούν. Οι ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση τούς εξοντώνουν. Καταδικάζουν την ελληνική περιφέρεια σε μαρασμό. Νέοι άνθρωποι, με καινοτόμες ιδέες που ξαναδίνουν ζωή στην ύπαιθρο καταστρέφονται. Μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις βγαίνουν εκτός παραγωγής. Όμως οι δρόμοι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί. Το έχουν ανάγκη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εξαγωγείς, η ελληνική οικονομία. Πρέπει να σκεφτούμε την κρισιμότητα των στιγμών, πρέπει να σκεφτούμε όλοι, πάνω από όλα την Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση με διάλογο να βρει λύση. Λύση δεν είναι η συγγνώμη».

Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις των ελευθέρων επαγγελματιών η κ. Γεννηματά αναφέρει: «Η κυβέρνηση εξαφανίζει κυριολεκτικά τους νέους επιστήμονες, τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τους καταδικάζει σε ανεργία. Επιλέγει κάθε φορά ομάδες – στόχους, που θεωρεί ότι δεν αποτελούν εκλογική της πελατεία. Αν δεν υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας, εάν δεν υπάρξουν επενδύσεις, αν δεν υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα και μεταρρυθμίσεις θα αναζητούν διαρκώς ποια θα είναι η επόμενη κοινωνική ομάδα που θα εξοντωθεί».

Καμίνης: Η σοσιαλδημοκρατία χρειάζεται κάτι καινούριο –Τι λέει για την πρωτοβουλία Γεννηματά

$
0
0

Κάτι καινούριο χρειάζεται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, όμως πριν από την όποια προσπάθεια για ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου απαιτείται προγραμματική συζήτηση.

Μέσα από αυτήν τη διαπίστωση ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δηλώνει, μιλώντας στα Νέα Σαββατοκύριακο, προσηλωμένος στις προτεραιότητες της πόλης και ακυρώνει τα σενάρια που τον εμφανίζουν πρόθυμο να ηγηθεί ενός ενιαίου κεντροαριστερού σχήματος.

«Δεν αντιμετωπίζω τον δήμο ως σκαλοπάτι πολιτικής ανέλιξης» λέει στη συνέντευξή του, με την επισήμανση πως παρά την πίεση που υφίσταται ο ενδιάμεσος χώρος (μεταξύ Αριστεράς – Δεξιάς) διατηρεί το πολιτικό βάρος του.

Ο Γιώργος Καμίνης χαρακτηρίζει ευκαιρία για διάλογο την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, όμως εμμέσως διαπιστώνει μια σπουδή υπό την πίεση πανικού για όσα συμβαίνουν στη ΝΔ.

Εκ παραλλήλου, δεν κρύβει την καλή του συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα και αναγνωρίζει ότι ένα μεγάλο τμήμα του πολιτικού Κέντρου και της Κεντροαριστεράς σήμερα βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ, διακρίνοντας στην κυβέρνηση μια προσπάθεια να απαλλαγεί από ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Καμίνη στα «Νέα»:

Κύριε δήμαρχε υποθέτω ότι έχετε ακούσει κι εσείς όλες αυτές τις πληροφορίες που σας θέλουν να ηγείστε μίας νέας παράταξης της Κεντροαριστεράς. Πώς στέκεστε απέναντι σε μία τέτοια πρόκληση;

Ούτε αυτή τη φορά θα σας εκπλήξει η απάντησή μου. Επαναλαμβάνω ότι η ευθύνη που έχω αναλάβει και η κρίσιμη καμπή που περνά η Αθήνα, μου επιβάλλουν να παραμείνω προσηλωμένος στις προτεραιότητες της πόλης: την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη, το νέο τρόπο που πρέπει να γίνονται τα πράγματα. Έχουμε εργαστεί σκληρά και δεν μπορώ να εγκαταλείψω αυτή τη μάχη και τη μεγάλη προσπάθεια, της οποίας τα αποτελέσματα μόλις τώρα αρχίζουν να διαφαίνονται.

 

Διανύετε την δεύτερη θητεία σας στο δημαρχιακό αξίωμα και πολλοί αναρωτιούνται πότε θα μεταπηδήσετε στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η αγωνία της κοινωνίας. Οι πολίτες που εμπιστεύθηκαν σε εμένα και τους συνεργάτες μου, για δεύτερη φορά, την ευθύνη της πρωτεύουσας, θέλουν να δουν, όπως και βλέπουν, μια Αθήνα να στέκεται στα πόδια της μέσα στην πιο βαθιά κρίση, με ένα μεγάλο δίχτυ προστασίας απλωμένο για περίπου 25.000 ανθρώπους, με μια νέα νοοτροπία τοπικής διακυβέρνησης και με άνοιγμα στις επιχειρήσεις και τις νέες θέσεις εργασίας. Εγώ δεν αντιμετωπίζω το αξίωμα του δημάρχου ευκαιριακά και ως σκαλοπάτι πολιτικής ανέλιξης. Έχω ακόμη πολλά και κρίσιμα μέτωπα να κλείσω.

 

Πάντως το καλοκαίρι σας είδαμε να πρωταγωνιστείτε στις πρωτοβουλίες υπέρ του ναι στο δημοψήφισμα..

Για να είμαστε ακριβέστεροι, κυρία Κεχαγιά, πρωτοστατήσαμε, μαζί με τον Γιάννη Μπουτάρη, στην προσπάθεια να μην πραγματοποιηθεί ένα άχρηστο δημοψήφισμα, που επιπλέον θα μας έμπλεκε σε μεγάλες περιπέτειες. Δεν θέλω να επιμείνω σε αυτό το θέμα, αλλά οι εξελίξεις δικαίωσαν πλήρως τις θέσεις μας και για το ότι δεν έπρεπε να διεξαχθεί και για το ότι εν τέλει δεν έπρεπε να διακινδυνεύσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

 

Ποια είναι η άποψή σας για τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και τις προσπάθειες ανασυγκρότησής του; Χρειάζεται κάτι καινούργιο;

Κατά τη γνώμη μου, χρειάζεται. Ωστόσο την ανάγκη για το καινούργιο και την απόσυρση του παλιού δεν την καθορίζουν κάποια πρόσωπα ή κάποιοι ηγετικοί κύκλοι αλλά η κοινωνική δυναμική. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τον διάλογο, που σημειωτέον δεν είναι μόνο ελληνικός, για έναν νέο προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό χώρο. Θεωρώ όμως επιβεβλημένο να προηγηθεί, κάτι που αρκετοί θέτουν σε δεύτερη μοίρα: η προγραμματική συζήτηση.

 

Πιστεύετε κι εσείς ότι ο χώρος του κέντρου που συμπιέζεται  από το νέο δίπολο αριστερά-δεξιά μπορεί να αποδυναμωθεί περαιτέρω αν δεν υπάρξει αφύπνιση;

Κατά τη γνώμη μου, ο μεταπολιτευτικός δικομματισμός έχει κλείσει τον κύκλο του. Διανύουμε μια νέα μεταβατική περίοδο για το κομματικό σύστημα, όπου ο ρόλος των συμμαχικών σχημάτων και η κουλτούρα συνεργασιών σταδιακά εδραιώνονται. Αυτό ισχύει ακόμη και στην περίπτωση αναδιάταξης των δυο βασικών πόλων του κομματικού συστήματος. Υπ’ αυτή την έννοια, ο ενδιάμεσος χώρος διατηρεί το πολιτικό βάρος του και τη σημασία του.

 

Προσφάτως η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους πολιτικούς φορείς της σοσιαλδημοκρατίας να ενταχθούν σε μία ενιαία παράταξη διατηρώντας την αυτονομία τους. Πώς βρίσκετε αυτήν την ιδέα;

Στο πλαίσιο που σας περιέγραψα, θεωρώ ότι μια τέτοια πρωτοβουλία συνιστά και αυτή ευκαιρία για διάλογο. Δεν πρέπει πάντως η συζήτηση να ετεροκαθορίζεται, υπό την πίεση του πανικού για τα όσα συμβαίνουν σε άλλους πολιτικούς χώρους.

 

Η συνεργασία σας με την κυβέρνηση ποια είναι; Προσφάτως είχατε συνάντηση με τον κ. Τσίπρα.

Από θέση αρχής είμαι ένας άνθρωπος που επιδιώκει τις συνεργασίες και τις συνθέσεις. Πέρα από αυτό όμως, ένας δήμαρχος, και μάλιστα της Αθήνας, είναι αδύνατον να μην έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την κυβέρνηση. Κάθε δημοκρατική κυβέρνηση. Αυτό επιβάλλει η κεντρική σημασία και η συμβολική θέση που έχει η Αθήνα. Εδώ η κρίση γίνεται περισσότερο ορατή αλλά και εδώ μπορεί να αναδειχθεί η μέθοδος εξόδου από αυτήν. Υπάρχουν υπουργοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε σχεδόν καθημερινά. Οι ευρωπαϊκοί πόροι, η λειτουργία της τοπικής διακυβέρνησης, η ασφάλεια και πάνω απ όλα τώρα πια το προσφυγικό, που τείνει να ανατρέψει εκ βάθρων όλο το φάσμα των προτεραιοτήτων, αποτελούν βασικά πεδία συνεργασίας με την κεντρική διοίκηση. Ο πρωθυπουργός άκουσε με ενδιαφέρον τα προβλήματα της Αθήνας και η συνάντησή μας αυτή εκτιμώ ότι ήταν πολύ παραγωγική.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε κατά την γνώμη σας να ηγηθεί μίας κεντροαριστερής παράταξης;

Με τον ΣΥΡΙΖΑ στα σημερινά του ποσοστά, είναι δεδομένο ότι ένα μεγάλο τμήμα της λεγόμενης κεντροαριστεράς και του πολιτικού κέντρου βρίσκεται εκεί. Το ζήτημα της πολιτικής ηγεμονίας όμως θα κριθεί επί τη βάσει ενός ολοκληρωμένου, προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού και ρεαλιστικού σχεδίου, που έχουν ανάγκη η κοινωνία και η χώρα, για την έξοδο από την κρίση.

 

Η στροφή του Μαξίμου προς τον ρεαλισμό δεν τον φέρνει πιο κοντά στην ευρωπαϊκή αλλά και εσωτερική σοσιαλδημοκρατία;

Ο δήμος της Αθήνας συμπυκνώνει τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η χώρα. Και σας πληροφορώ ότι όταν αρχίσεις να έρχεσαι αντιμέτωπος με σοβαρά και μεγάλα ζητήματα, αντιλαμβάνεσαι ότι ελάχιστες φορές έχουν ιδεολογικό χρώμα. Πιστεύω, λοιπόν, ότι από τη στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με τα πραγματικά ζητήματα, προσπαθεί να απαλλαγεί από ιδεολογικές αγκυλώσεις και περιχαρακώσεις. Η προσπάθεια όμως αυτή έχει άνισα αποτελέσματα. Εκ των πραγμάτων, για ένα χρονικό διάστημα, θα είναι ανισοβαρής και αντιφατική. Απαιτείται λοιπόν συνέχεια και επιμονή, απέναντι σε έναν κόσμο που τόσο καιρό άκουγε ότι όλα θα ήταν εύκολα και εφικτά, αρκεί να ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα.

 

Ποια είναι η άποψή σας για την πρότασης της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό;

Είναι μία πρόταση που έχει πολλά προβλήματα, για πολλές επαγγελματικές κατηγορίες, οι οποίες έχουν σηκώσει ήδη πολύ μεγάλο βάρος της κρίσης. Επαγγελματικές ομάδες που πληρώνουν την κρίση με ανεργία και ραγδαία πτώση των εισοδημάτων. Αλλά έχει αποδειχθεί ότι όσο αποφεύγουμε μια ουσιαστική παρέμβαση στο ασφαλιστικό, τόσο πιο επώδυνη είναι η επόμενη πρόταση που έρχεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα απρονοησίας του πολιτικού συστήματος, είναι η στάση που τήρησε το 2002 στη μεταρρύθμιση Γιαννίτση.

 

Ως δήμαρχος Αθηναίων βρίσκεστε καθημερινά άμεσα αντιμέτωπος με το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ποια είναι τα προβλήματα;

Η Αθήνα σηκώνει στις πλάτες της μία δυσανάλογα μεγάλη ευθύνη. Όπως και τα νησιά. Πρέπει να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της πόλης. Και κάνουμε το παν. Τα πάρκα και οι πλατείες δεν μπορεί να είναι άτυποι καταυλισμοί. Και αυτό εν πολλοίς το πετύχαμε. Το ξέρω ότι σε κάποιες γειτονιές υπάρχουν ακόμη προβλήματα. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι προσφυγικές ροές θα συνεχιστούν για αρκετό ακόμη καιρό και ότι ένα ποσοστό των ανθρώπων αυτών θα παραμείνει στη χώρα μας.

 

Τι άλλο θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση για να στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Η κυβέρνηση μπορεί να δώσει κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες να υποδεχθούν με ρεαλιστικούς όρους τη νέα πραγματικότητα και οι δήμαρχοι πρέπει να πάψουν να πιστεύουν ότι με ξόρκια το προσφυγικό κύμα, δεν θα φτάσει στην αυλή τους. Ο δήμος Αθηναίων επέκτεινε τη δομή Υποδοχής Προσφύγων του Ελαιώνα από 12 στα 20 στρέμματα, ενώ είμαστε σε συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες άδειων διαμερισμάτων, για την εγκατάσταση προσφύγων.

 

Προσφάτως υπογράψατε το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια. Πώς ήταν ως εμπειρία;

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη στα ζητήματα των ατομικών δικαιωμάτων και των συνταγματικών ελευθεριών στη χώρα μας. Θεωρώ δε ότι σε συνδυασμό με το πράσινο φως στην αποτέφρωση νεκρών, έχουν γίνει δύο σοβαρά βήματα στο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να αυτοκαθορίζεται. Ζητήματα που έχει λύσει η ζωή, είναι αδύνατον να μην τα λύνει ο νομοθέτης. Για το λόγο αυτό επέλεξα να υπογράψω συμβολικά – αφού κάθε δήμαρχος είναι τυπικά και ληξίαρχος στο δήμο του – την πρώτη ληξιαρχική πράξη του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ομόφυλου ζευγαριού που κατατέθηκε στον δήμο Αθηναίων. Τελικά υπέγραψα όχι μόνο την πρώτη αλλά τις τέσσερις πρώτες.

Βλέπει Τσίπρα η Γεννηματά –Πότε θα γίνει η συνάντηση

$
0
0

Να συναντηθούν συμφώνησαν Φώφη Γεννηματά και Αλέξης Τσίπρας

Αναλυτικότερα, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, θα συναντηθεί την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, στις 13:00 με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η συνάντηση πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της κ. Γεννηματά, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα.

Φλαμπουράρης προς διαφωνούντες: Ηθική υποχρέωση η παράδοση της έδρας

$
0
0

«Η παράδοση της έδρας σε περίπτωση διαφωνίας είναι ηθική υποχρέωση του διαφωνούντος. Πολύ περισσότερο όταν ο διαφωνών έχει εκλεγεί με κομματική επιλογή, με “λίστα”, όταν γνωρίζει πριν εκλεγεί ποιο πρόγραμμα πρέπει αναγκαστικά να ακολουθηθεί» δηλώνει στη Realnews ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ο ίδιος αναφέρει εκ νέου ότι «η κυβέρνησή μας συζητάει κάθε πρόταση που μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού».

Εξάλλου, ο υπουργός Επικρατείας απορρίπτει την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις ευθύνες για την κρίση από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ έως σήμερα ενώ χαρακτηρίζει «πυροτέχνημα» τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την περίοδο Βαρουφάκη.


Οι άγνωστοι διάλογοι από το Συμβούλιο των αρχηγών –Καρφιά, εκρήξεις και αντεγκλήσεις

$
0
0

Σε κλίμα έντασης, με συγκρούσεις, καρφιά, εκρήξεις και πολλές αντεγκλήσεις, διεξήχθη η χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κάθε αρχηγός πήγε με τη δική του ατζέντα, στο τραπέζι έπεσε η Οικουμενική κυβέρνηση αλλά και η… ανικανότητα της παρούσας κυβέρνησης να διαχειριστεί το Προσφυγικό.

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών “κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν στη βάση της εισήγησης του πρωθυπουργού” εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Μαξίμου.

“Θεωρούμε θετικό ότι εν μέσω μιας πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη, έξι πολιτικές δυνάμεις παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους συμφώνησαν σε μία ενιαία εθνική στρατηγική σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα” σημειώνουν από το Μαξίμου και προσθέτουν:

“Στόχος της Ελλάδας τόσο στην Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με μείωση των ροών στην Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε., και συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις”.

«Η Γερμανία είναι μαζί μας, αλλά η Αυστρία κάνει τη βρώμικη δουλειά», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας περισσότερο από μια φορές στη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα imerisia.gr.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι παλαιότερα καταγράφονταν και ταυτοποιούνταν περίπου οι μισοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες που έμπαιναν στην Ελλάδα, αλλά πλέον αυτό γίνεται για το 100%.

Παραδέχτηκε επίσης ότι μπαίνουν καθημερινά στη χώρα περί τους 1.500 με 2.000 ανθρώπους και βγαίνουν μόνο 200 με 300.

Παρά ταύτα, επέμεινε να χαρακτηρίζει την κατάσταση «δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη», ενώ ανέφερε ότι δεν φτιάχνονται δομές φιλοξενίας στα σύνορα για να μην ενισχύσουμε τις ροές.

Εκφράζοντας την ελπίδα να εφαρμοστεί η συμφωνία για να επιστρέφουν στην Τουρκία όσοι δεν δικαιούνται το καθεστώς του πρόσφυγα, είπε ότι το όριο παραμονής στην Ελλάδα είναι το 1/50 του συνολικού αριθμού, αφού είμαστε το 1/50 της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στο βέτο, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «είναι μία άσκηση απειλής που βοηθάει».

Αντιπαράθεση προκλήθηκε όταν ο πρωθυπουργός μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ, υπερασπίστηκε και την πολιτική της πρώην υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου, προκαλώντας την αντίδραση των άλλων αρχηγών και κυρίως του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Ο τελευταίος είπε ότι «είναι πρόκληση της νοημοσύνης μας να μας λέτε ότι όσα έγιναν το 2015 ήταν στα πλαίσια μίας στρατηγικής».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι: «η Τασία έπρεπε να τα πει αυτά, αν και τώρα λέμε άλλα» και ο επικεφαλής του Ποταμιού τον κάλεσε να αναγνωρίσει ότι «την πολιτική σας την έχει καταδικάσει η πραγματικότητα».

Πρόσθεσε ότι «δεν ζητάμε κανενός την κεφαλή επί πίνακι, αλλά δε θα σας δίνουμε και συγχωροχάρτι για όσα συνέβησαν. Ακόμα και ο Μουζάλας είχε την τόλμη να μιλήσει για σοβαρά λάθη το 2015».

Ο πρωθυπουργός γελώντας, αντέδρασε: «Εντάξει, ο Σταύρος θέλει πάντα να έχει τον τελευταίο λόγο. Ας τον έχει».

Πολύ λόγος έγινε για τη δράση των ΜΚΟ. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ανέφερε ότι «απομονώσαμε ΜΚΟ που είχαν σχέση με ισλαμιστικές οργανώσεις», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε ότι «οι περισσότερες ΜΚΟ παίζουν βρώμικα παιχνίδια».

Ο κ. Κουτσούμπας ήρθε σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος εξ αρχής και στερεότυπα έθετε το θέμα της οικουμενικής, καλώντας και τους υπολοίπους αρχηγούς να πάρουν θέση.

Τα πνεύματα άναψαν όταν ο Βασίλης Λεβέντης από την αρχή ζήτησε οι πολιτικοί αρχηγοί να συμφωνήσουν στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, που δεν θα ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είπε:

“Αν δεν αποφασίσουμε οικουμενική κυβέρνηση, δεν συζητώ για το προσφυγικό. Δεν σας νοιάζει η Ελλάδα. Όλα τα άλλα προβλήματα, τα λύσαμε και δεν δέχεστε;” .

Με την πρόταση Λεβέντη δεν συμφώνησε κανένας από τους αρχηγούς και η συζήτηση επεκτάθηκε στην ουσία του προσφυγικού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας κλειστού τύπου, πρόταση με την οποία δεν συμφώνησε ο κ. Τσιπρας. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ είχνα τον εξής διάλογο:

Κ. Μητσοτάκης: Είναι αναγκαία τα κλειστού τύπου κέντρα φιλοξενίας για όσους δεν είναι πρόσφυγες και θα πρέπει να επαναπροωθηθούν.

Αλ. Τσίπρας: Εμείς λειτουργούμε με βάση τη συνθήκη της Γενεύης. Στόχος μας είναι να κλείσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής για τους παράτυπους μετανάστες.

Η Φώφη Γεννηματά έθεσε το θέμα της επαναπροώθησης των προσφύγων και μεταναστών και να δημιουργηθεί κυβέρνηση συνεργασίας απ’ όλες τις φιλοευρωπαϊκες δυνάμεις και ακολούθησε ο εξής διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα:

Φ. Γεννηματά: “Είστε διστακτικός κ. πρωθυπουργέ σε σχέση με την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών, τον διαχωρισμό μεταναστών-προσφύγων και τα κέντρα κλειστού τύπου. Πόσοι τελικά θα μείνουν στην Ελλάδα; Οι υπουργοί λένε άλλος 50.000, άλλος 100.000 και άλλος 150.000″.

Αλ. Τσίπρας: Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις τους.

Φ. Γεννηματά: Τι εννοείς παρερμηνεύτηκαν; Περίμενα τουλάχιστον να πείτε ότι είναι λάθος. Όχι ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις για τις 50-100-150.000 πρόσφυγες. Δεν μπορεί να σχεδιάσει τίποτα η κυβέρνηση; Δεν έχετε σχέδιο και αποφασιστικότητα για να μην εγκλωβιστούν εδώ οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Δείτε τι γίνεται στην πλατεία Βικτωρίας. Αυτή είναι αλληλεγγύη;

Οξύτατη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος είπε στον Αλέξη Τσίπρα:

“Υπάρχουν ευθύνες στην κυβέρνηση και εσάς προσωπικά κ. πρωθυπουργέ, στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ειδικά το πρώτο εξάμηνο. Να το παραδεχτείτε δημόσια”.

Τα συνεχή σχόλια του κ. Λεβέντη ενόχλησαν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε μια από τις διακοπές που δέχθηκε από τον κ. Λεβέντη του είπε με αυστηρότητα: «Όχι σε εμένα τα ανέκδοτα».

Στη διάρκεια του διαλείμματος, πάντως, το κλίμα μεταξύ των αρχηγών ήταν χαλαρό και επέτρεπε στον πρωθυπουργό να σχολιάσει το αθλητικό παράστημα του προέδρου της ΝΔ.

«Πως διατηρείσαι;», ήταν το ερώτημα του κ. Τσίπρα. «Παίζω μια φορά την εβδομάδα μπάσκετ», του απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Στον διάλογο των δύο παρενέβη ο κ. Λεβέντης για να πει: «Εγώ καπνίζω γιατί και ο παππούς μου που κάπνιζε πήγε 110 χρονών».

Επίσης, όσον αφορά στον κ. Λεβέντη, αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε φορά που μιλούσε η κυρία Γεννηματά, εκείνος έκανε τον σταυρό του!

Στο επίκεντρο της σύσκεψης, πάντως, βρέθηκε η ικανότητα ή η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση.

Όταν είχε συμφωνηθεί η έκδοση ανακοίνωσης εκ μέρους της Προεδρίας από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και των ΑΝΕΛ η Φώφη Γεννηματά πλησίασε τους πρακτικογράφους και τους έδωσε μία παράγραφο για να συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση ως δήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησε και την ικανότητα, αλλά και την αξιοπιστία της κυβέρνησης:

«Η κυβέρνηση όπως αποδείχτηκε δεν μπορεί να διαχειριστεί τη σημερινή κατάσταση. Η εθνική γραμμή για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται μια ισχυρή και ικανή κυβέρνηση να την υλοποιήσει. Και την προηγούμενη φορά βγήκε ανακοίνωση και η κυβέρνηση δεν την υλοποίησε κατ’ ελάχιστον».

Μόλις διάβασε τη δήλωση ο πρωθυπουργός αντέδρασε έντονα.

«Δεν μπορεί να βγει ανακοίνωση της προεδρίας που να λέει ότι είμαι ανίκανος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που οδήγησε τη Φώφη Γεννηματά να του ζητήσει να γράψει και αυτός τη δική του δήλωση. «Και ο Σταύρος (σ.σ. Θεοδωράκης) να εντάξει τη θέση του για υπουργό κοινής αποδοχής», πρότεινε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 

Πηγή: real.gr

Γ. Καμίνης: Θα αποκαταστήσουμε την κανονικότητα στην πλατεία Βικτωρίας

$
0
0

Στη Δομή Φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα πήγε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

Αμέσως μετά την επίσκεψη ο Γ. Καμίνης τόνισε: «Είχα τη χαρά σήμερα να ξεναγήσω την κυρία Γεννηματά, εδώ στη Δομή Φιλοξενίας του Ελαιώνα. Είναι ένας χώρος, τον οποίο έχει παραχωρήσει ο δήμος στην πολιτεία, ήδη από τον Αύγουστο, όταν είχαμε το πρώτο προσφυγικό κύμα στην Αθήνα. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επεκτάθηκε ώστε να περιλαμβάνει ακόμα 500 άτομα, δηλαδή συνολικά 1200. Λειτουργεί ως δομή – πρότυπο, με έναν πάρα πολύ οργανωμένο τρόπο. Εδώ είμαστε, ως δήμος Αθηναίων, ώστε να συνδράμουμε και τους πρόσφυγες, και την πολιτεία, και την περιφέρεια. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα ζήτημα τέτοιας εμβέλειας και να περάσουμε και αυτή τη δοκιμασία όσο γίνεται πιο δημιουργικά για όλους».

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά, υπογράμμισε: «Η γυναίκα – μάνα που είναι και πρόσφυγας, κρατάει στην αγκαλιά της ό, τι πολυτιμότερο έχει. Τα παιδιά της, τη ζωή της την ίδια. Δοκιμάζεται, βασανίζεται και κρατάει ψηλά την ελπίδα. Και εμείς, είμαστε σήμερα εδώ, οι γυναίκες του ΠΑΣΟΚ, οι Ελληνίδες μητέρες για να σταθούμε στο πλευρό τους, ουσιαστικά και συμβολικά. Εμείς οι Έλληνες αποδείξαμε ότι και μέσα από τις δοκιμασίες μπορούμε να κρατάμε ψηλά τις αξίες μας και τις αρχές μας. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στην ανθρωπιά και στην αλληλεγγύη, σε πείσμα των ακραίων φωνών. Εδώ στον Ελαιώνα γίνεται μια σοβαρή και οργανωμένη δουλειά από τον Δήμο και δεκάδες εθελοντές, ανθρώπους ευαισθητοποιημένους, που προσπαθούν να καλύψουν τα κενά που αφήνει και δημιουργεί η κυβέρνηση. Είμαστε σήμερα εδώ για να σταθούμε στο πλάι της γυναίκας, να σταθούμε στο πλάι των παιδιών. Είναι μια μέρα γιορτής για τη γυναίκα, αλλά εδώ, δοκιμάζεται ο άνθρωπος. Ελπίζω να δοθεί το συντομότερο ένα τέλος στη δοκιμασία αυτών των ανθρώπων, και εμείς θα είμαστε στο πλευρό τους, όσο αυτό διαρκεί».

Ο Γ. Καμίνης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα επιτραπεί σε μετανάστες, οι οποίοι -αφού έφυγαν από την πλατεία Βικτωρίας- βρίσκονται στα περιμετρικά στενά, να φτιάξουν νέο καταυλισμό κάπου στο κέντρο της Αθήνας, τόνισε: «Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι πετύχαμε μια πρώτη νίκη. Να κρατάμε την πλατεία Βικτωρίας όπως αρμόζει σε μια κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας. Θα αποκαταστήσουμε την κανονικότητα βαθμιαία, σε συνεργασία και με την αστυνομία και με τις προνοιακές υπηρεσίες του κράτους. Όχι μόνο στην πλατεία Βικτωρίας, που ήδη συμβαίνει αυτό, αλλά και περιμετρικά. Γενικά σε κάθε γειτονιά της πρωτεύουσας, λαμβάνοντας παράλληλα μέριμνα -και ο χώρος του Ελαιώνα αυτό ακριβώς μαρτυρά- και για τους πρόσφυγες. Ως δήμος προσπαθούμε όλες τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει να τις εκπληρώσουμε ισόρροπα: προασπιζόμενοι, πρώτα απ΄ όλα τα συμφέροντα και την κανονικότητα της πόλης, αλλά και επιτελώντας το καθήκον μας σύμφωνα με τους ορισμούς του διεθνούς δικαίου για την προστασία των προσφύγων».

ΠΑΣΟΚ: Ημερίδα για Αποκέντρωση, Αυτοδιοίκηση από το ΙΣΤΑΜΕ

$
0
0

Ημερίδα με ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με εισηγήσεις πολλών στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διοργανώνουν το Σάββατο 18 Μαρτίου το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών Ανδρέας Παπανδρέου – ΙΣΤΑΜΕ και το Ίδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung.

Θέμα της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στις 11:00-14:00 αύριο το πρωί στο ξενοδοχείο Caravel είναι: «Ανατροπή στο κράτος με αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση»

Το πρόγραμμα της ημερίδας:

Χαιρετισμοί: Κώστας Σκανδαλίδης Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ. Χρήστος Κατσιούλης Διευθυντής Αντιπροσωπείας Friedrich-Ebert-Stiftung στην Ελλάδα.

Ομιλία: Φώφη Γεννηματά Πρόεδρος Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ .

Θεσμικές Τομές (α’ θεματικός κύκλος συζήτησης)
Συντονισμός: Ιωαννίδης Γιάννης, Γραμματέας Τομέα Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης ΠΑΣΟΚ

Συμμετέχοντες:
Καμίνης Γιώργος Δήμαρχος Αθηναίων
Κατσιφάρας Απόστολος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
Κοιμήσης Απόστολος Δήμαρχος Αμφιλοχίας
Κοντιάδης Ξενοφών Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Τσάτσου
Λαμπρινίδης Φώτης Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου

Κοινωνική πολιτική, Οικονομικές και Αναπτυξιακές προοπτικές (β’ θεματικός κύκλος συζήτησης)
Συντονισμός: Αντωνίου Τόνια Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ

Συμμετέχοντες:
Σγουρός Γιάννης Α’ Αντιπρόεδρος ΕΝΠΕ
Αρναουτάκης Σταύρος Περιφερειάρχης Κρήτης
Δανιηλίδης Σίμος Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών
Μαρινάκης Γιώργος Δήμαρχος Ρεθύμνου
Σπονδυλίδης Θανάσης π. Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Αττικής
Μετά την ολοκλήρωση των θεματικών κύκλων θα ακολουθήσουν συζήτηση – παρεμβάσεις.

The post ΠΑΣΟΚ: Ημερίδα για Αποκέντρωση, Αυτοδιοίκηση από το ΙΣΤΑΜΕ appeared first on Aftodioikisi.gr.

Γεννηματά: Αναθεώρηση-παρωδία στον «Καλλικράτη» -Τι (δεν) είπε για απλή αναλογική

$
0
0

«Η λέξη παρωδία είναι η πιο επιεικής για να χαρακτηρίσει κανείς την κυβερνητική παράσταση των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με την ονομαζόμενη “αναθεώρηση του Καλλικράτη”». Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε την αναφορά τις στις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ & FRIEDRICH EBERT STIFTUNG: «ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

«Τι εισηγούνται για το αυτοδιοικητικό αύριο; Ουδείς γνωρίζει, ούτε καν οι ίδιοι. Ποια είναι η βάση της μεταρρύθμισής τους; Ένα πόνημα 443 σελίδων μιας Επιτροπής», αναρωτήθηκε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υποστηρίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, μες στην άγνοια του, φαίνεται νόμιζε πως η μεταρρύθμιση είναι κάτι που αξιολογείται με το ζύγι. Πέταξαν στον αέρα ένα σωρό σελίδων και νόμιζαν ότι αυτό είναι μεταρρύθμιση».

Σύμφωνα με την ίδια «η αλήθεια είναι μία: Γνωρίζουν ότι καταρρέουν, ότι στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, οι ελάχιστες σήμερα δυνάμεις τους στον αυτοδιοικητικό χώρο θα έχουν πλέον εξαϋλωθεί», είπε.

Ωστόσο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι στη διάρκεια της ομιλίας της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν σχολίασε, αλλά δεν αναφέρθηκε έστω στις προτάσεις της επιτροπής και την θέση της κυβέρνησης για θέσπιση απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επίθεση σε ΝΔ
Την ίδια στιγμή,  η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι «δεν έχουν να περιμένουν τίποτα η Αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες από μια παλινόρθωση της Δεξιάς».

«Στον προγραμματικό και πολιτικό λόγο της ΝΔ απουσιάζουν παντελώς τόσο η αποκέντρωση όσο και η αυτοδιοίκηση. Η απουσία δεν είναι τυχαία, πόσο μάλλον που ο σημερινός της αρχηγός έδωσε δείγμα αντι-μεταρρυθμιστικής πολιτικής ως Υπουργός», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας: «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν θέλουν την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης και είναι έξω από τη λογική τους η αποκέντρωση. Είναι όψεις του ίδιου νομίσματος του συγκεντρωτισμού».

7 προτάσεις Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την Αυτοδιοίκηση

Η κ. Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της κατέθεσε 7 προτάσεις για την αυτοδιοίκηση και το σύγχρονο κράτος:

  1. Το κράτος πρόνοιας οικοδομείται στο σύνολο του στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, στους Δήμους όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη.

Όλες οι δομές πρόνοιας όπως και όλες οι προνοιακές πολιτικές όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα πρέπει να περάσουν στους Δήμους με όλους τους απαραίτητους πόρους.

Η Αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστεί στην παροχή υπηρεσιών Υγείας, με αποκέντρωση  αρμοδιοτήτων πρωτοβάθμιας Υγείας προς Δήμους.

  1. Οι περιφέρειες είναι υπεύθυνες για τον περιφερειακό σχεδιασμό και όχι για να υλοποιούν τις επιθυμίες των υπουργείων μέσω των ΠΕΠ.

Το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο του 1950 με το οποίο το ΠΔΕ τελεί υπό την απόλυτη κηδεμονία του κεντρικού κράτους καταργείται και αντικαθίσταται από ένα σύγχρονο πλαίσιο που απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις στην ελληνική περιφέρεια.

  1. Τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης περνάνε στο σύνολο τους στις περιφέρειες και τους δήμους που αξιολογούν τις πραγματικές προτεραιότητες και με βάση αυτές εκπονούν περιφερειακά και τοπικά σχέδια απασχόλησης και κατάρτισης.
  1. Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (Π.Α.Α),αποκεντρώνεται σε δυο φάσεις σε ποσοστό 80% έτσι ώστε να γίνει μαζί με τα ΠΕΠ εργαλείο αναγέννησης της υπαίθρου και να υπηρετήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης κάθε περιφέρειας.
  1. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπαίνουν δυναμικά μπροστά στην προσπάθεια για τη μείωση του ψηφιακού χάσματος που μας χωρίζει από τις χώρες της ΕΕ.

Μετάβαση στις «Έξυπνες πόλεις» με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχουν οι σύγχρονες τεχνολογίες, η προώθηση ανοιχτών δεδομένων, τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Δράσεις με  εξωστρέφεια με θεσμοθετημένες διαδικασίες διαβούλευσης.

Στους ΟΤΑ των δυο βαθμών εφαρμόζεται καθ´ ολοκληρία η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αλλά ανατίθεται και το καθήκον της καταπολέμησης του ψηφιακού αναλφαβητισμού.

  1. Η Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο στην Εκπαίδευση. Δεν πληρώνει μόνο για τις επισκευές και τα λειτουργικά των σχολείων, αλλά αποκτά ενεργό ρόλο στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Προσδίδοντας στην παρεχόμενη γνώση τα αναγκαία τοπικά χαρακτηριστικά, συνδέοντάς την με τις τοπικές ανάγκες .
  1. Νέος σχεδιασμός της Καταστατικής θέσης των Αιρετών, ώστε να μην δημιουργούνται αντικίνητρα για την ευρύτερη δική τους συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες.

 

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η ομιλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ:

Φίλες και φίλοι

Είμαστε εδώ ενωμένοι και πιο δυνατοί.

Ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας και ξανασυναντιόμαστε με στελέχη σε όλη την Ελλάδα

Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

Η Κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε επικίνδυνα αδιέξοδα

Όμως δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω από την κατάσταση της χώρας που η Κυβέρνηση οδηγεί σε επικίνδυνα αδιέξοδα.

Οι τυχοδιωκτικοί χειρισμοί και η ανικανότητά της να ολοκληρώσει θετικά την αξιολόγηση, παρατείνουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα στην χώρα.

Με δραματικά αποτελέσματα. Η ύφεση επέστρεψε στην οικονομία, η ανεργία άρχισε και πάλι να αυξάνεται, το τραπεζικό σύστημα να μη χρηματοδοτεί την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Την ίδια στιγμή η υπερφορολόγηση και τα Κυβερνητικά μέτρα οδηγούν σε απόγνωση τα νοικοκυριά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών αυξήθηκαν κατά 1,6 δις ευρώ τον Ιανουάριο.

Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με την πολιτική τους όχι μόνο εξοντώνουν και φτωχοποιούν την Μεσαία τάξη, αλλά στερούν  και από τους φτωχότερους την δυνατότητα κάθε οικονομικής ανέλιξης, εξεύρεσης εργασίας και βελτίωσης της θέσης τους, καταδικάζοντάς τους στην παραμονή στην φτώχεια με αντάλλαγμα κάποια μικρά επιδόματα.

Εδώ και 6 μήνες σπαταλά το χρόνο και τις αντοχές της χώρας, ετοιμάζοντας μια ακόμα συνθηκολόγηση ηττημένου.

Αλυσοδένει τη χώρα στο δίλημμα «Grexit ή Διαρκής λιτότητα», με νέα σκληρά μέτρα, με ένα 4ο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση.

Μην περιμένει για αυτά  καμιά συναίνεση ή συνενοχή από εμάς.

Τη χώρα μας την βοηθήσαμε σημαντικά και το 2015 και πρόσφατα με τις συνεχείς παρεμβάσεις μας προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για την απόκρουση των απαιτήσεων των ακραίων συντηρητικών κύκλων και του ΔΝΤ.

Όμως οι ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ  δεν μπόρεσαν, δεν ήθελαν, δεν ήξεραν να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες.

Τώρα ο κ. Τσίπρας μετά την αποτυχία της δήθεν μάχης κατά της διαπλοκής που δεν ήταν παρά η δική του έφοδος για το στήσιμο της δικής του διαπλοκής, προσπαθεί να «πετάξει το μπαλάκι στην εξέδρα», στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να αλλάξει την πολιτική agenda.

Έτσι πότε ευτελίζει την διαδικασία για την Συνταγματική Αναθεώρηση, πότε ζητά δάνεια με δυσβάσταχτα επιτόκια από την Παγκόσμια Τράπεζα για να χρηματοδοτήσει ρουσφέτια και συχνά-πυκνά πλέον συγκροτεί Εξεταστικές Επιτροπές.

Με δύο εξαιρέσεις όμως για τις οποίες αμύνεται μέχρι κεραίας.

Η πρώτη αφορά τις δικές του  ευθύνες για την βύθιση της οικονομίας με κόστος 86 δις, το 3ο Μνημόνιο, τα capital controls και την απώλεια 20 δις από τις μετοχές του Δημοσίου στις Τράπεζες.

Η δεύτερη αφορά τις ευθύνες της δεξιάς για την καταστροφική για την οικονομία περίοδο 2004-2009.

Εμείς θα συμφωνήσουμε με όλες τις Εξεταστικές για λόγους αρχής.

Διαφάνεια για τους πάντες και παντού.

Δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε και τίποτε να φοβηθούμε.

Φυσικά μην έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι θα παρασυρθούμε στην διαλυτική agenda του κ. Τσίπρα, και σε μια ανούσια αντιπαράθεση.

Το μέτωπό μας είναι κύρια στραμμένο στα μεγάλα προβλήματα του Ελληνικού λαού και στον διάλογο με την Κοινωνία για τις νέες, σύγχρονες μεταρρυθμιστικές προτάσεις μας για την έξοδο από την κρίση και την νέα πορεία της χώρας.

Είμαι περήφανη για τις αυτοδιοικητικές διαδρομές που εμείς χαράξαμε

Γι αυτό είμαστε σήμερα εδώ.

Πάλι μαζί στην αρχή μιας καινούργιας πορείας.

Έγνοια μας πάντα ο λαός και η πατρίδα.

Η δύναμη των ιδεών μας είναι πάντα ζωντανή.

Δεν είναι μόνο οι θεμελιακές μας αξίες, η ισότητα, η δικαιοσύνη, η ελευθερία, το δικαίωμα στην διαφορετικότητα, η ανοιχτή και αλληλέγγυα κοινωνία, η δικαιοσύνη.

Είναι και οι αξίες που συνδέονται άμεσα με τον πολίτη και τη δημοκρατία, η αποκέντρωση, η λαϊκή συμμετοχή, ο δημοκρατικός προγραμματισμός.

Είναι οι αξίες που οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, αυτοί που σήμερα είμαστε εδώ  και πολλοί άλλοι σ’ όλη τη χώρα υπηρετήσαμε και υπηρετούμε.

Είμαι περήφανη για την κοινή μας πορεία, για τους δρόμους που ανοίξαμε δεκαετίες τώρα, για τις αυτοδιοικητικές διαδρομές που εμείς χαράξαμε.

Για μένα ήταν και μοίρα και επιλογή.

Με την Αυτοδιοίκηση γαλουχήθηκα, όταν στα πρώτα βήματά μας την δεκαετία του ‘80 ο Γιώργος Γεννηματάς έδωσε το στίγμα των δημοκρατικών αλλαγών στο Κράτος, όταν έγιναν οι πρώτες και θεμελιώδεις «ανατροπές» με Αποκέντρωση.

Τίποτα δε θυμίζει σήμερα την Ελλάδα του 1981 με τους 6.500 Δήμους και Κοινότητες εκδοτήρια ληξιαρχικών πράξεων και … ψηφισμάτων και τα ελάχιστα έργα «κατόπιν ενεργειών» του πελατειακού κράτους της Δεξιάς.

Οι 325 Δήμοι και οι 13 Περιφέρειες σήμερα είναι σύγχρονοι οργανισμοί που δίνουν καθημερινά τον αγώνα για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Δεξιά και παραδοσιακή αριστερά πολέμησαν με πάθος τις μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ

Έχει τεράστια σημασία το γεγονός ότι η Δεξιά πολέμησε με πάθος όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση και η παραδοσιακή Αριστερά έπραττε το ίδιο, όταν δεν υποβάθμιζε το διάλογο με την απουσία της.

Τιμούμε το παρελθόν μας, αλλά και το κρίνουμε αυστηρά.

Στόχος μας να το υπερβούμε και να προχωρήσουμε μπροστά.

Γιατί  αυτό που κυρίως μας αφορά, είναι το μέλλον, είναι αυτό που μας έφερε εδώ σήμερα.

Ένα μέλλον με τη μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη ξανά στο προσκήνιο.

Αναγεννημένη,  να ανοίγει καινούργιους δρόμους.

Η Αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η Κυβέρνηση έχει σχέση εχθρότητας  με το θεσμό και 25 μήνες τώρα δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν αντιλαμβάνεται τη δυναμική του, ούτε γνωρίζει τα προβλήματά του.

Η πολιτική της Κυβέρνησης και  στην Αυτοδιοίκηση κινείται μεταξύ καθεστωτισμού και συγκεντρωτισμού.

Τη μια προσπαθεί να υποκαταστήσει τους αιρετούς  με τοποτηρητές του Υπ. Εσωτερικών και την άλλη προσπαθεί να τους αποδυναμώσει με τέτοιες προτάσεις, όπως αυτή που παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον Υπουργό.

Παρωδία η ονομαζόμενη «αναθεώρηση του Καλλικράτη».

Η λέξη παρωδία είναι η πιο επιεικής για να χαρακτηρίσει κανείς την κυβερνητική παράσταση των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με την ονομαζόμενη «αναθεώρηση του Καλλικράτη».

Τι εισηγούνται για το αυτοδιοικητικό αύριο;  Ουδείς γνωρίζει, ούτε καν οι ίδιοι.

Ποια είναι η βάση της μεταρρύθμισής τους;  Ένα πόνημα 443 σελίδων μιας Επιτροπής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μες στην άγνοια του, φαίνεται νόμιζε πως η μεταρρύθμιση είναι κάτι που αξιολογείται με το ζύγι.  Πέταξαν στον αέρα ένα σωρό σελίδων και νόμιζαν ότι αυτό είναι μεταρρύθμιση.

Η αλήθεια είναι μία: Γνωρίζουν ότι καταρρέουν, ότι στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, οι ελάχιστες σήμερα δυνάμεις τους στον αυτοδιοικητικό χώρο θα έχουν πλέον εξαϋλωθεί.

Γι αυτό οδηγούν την κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση σε ένα επικίνδυνο αλαλούμ.

Την ίδια στιγμή,  δεν έχουν να περιμένουν τίποτα η Αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες από μια παλινόρθωση της Δεξιάς.

Στον προγραμματικό και πολιτικό λόγο της ΝΔ απουσιάζουν παντελώς τόσο η αποκέντρωση όσο και η αυτοδιοίκηση.

Η απουσία δεν είναι τυχαία, πόσο μάλλον που ο σημερινός της αρχηγός έδωσε δείγμα αντι-μεταρρυθμιστικής πολιτικής ως Υπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν θέλουν την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης και είναι έξω από τη λογική τους η αποκέντρωση. Είναι όψεις του ίδιου νομίσματος του συγκεντρωτισμού.

Η αυτοδιοίκηση είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη

Εμείς πιστεύουμε στην Αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση. Είναι ο δρόμος που οδηγεί  στην  ανάπτυξη. Στην πράξη όχι στα λόγια.

Σήμερα όλοι μιλούν για την ανάπτυξη, αλλά στα λόγια.

Την ανάπτυξη περιγράφει ο Πρωθυπουργός της «πρώτης φορά Αριστεράς» και με την πολιτική του βαθαίνει την ύφεση, οδηγεί τη χώρα σε τριτοκοσμικές συνθήκες και φτωχοποιεί το λαό.

Την ανάπτυξη περιγράφει ο επίδοξος Πρωθυπουργός της Δεξιάς και την αφήνει στις ορέξεις της ασύδοτης αγοράς, του χωρίς όρους και όρια ανταγωνισμού.

Την ανάπτυξη περιγράφουν ακόμη και οι εραστές της δραχμής και αποκρύβουν την καθολική χρεοκοπία της χώρας που θα τη συνοδεύσει.

Σήμερα όλοι μιλούν για την ανάπτυξη.

Δεν απαντούν, όμως, αν είμαστε διατεθειμένοι και πως να ανατρέψουμε ριζικά τις χρόνιες παθογένειες ενός συστήματος που συντηρεί το σπάταλο κράτος. Ενός συστήματος που εμποδίζει  κάθε επενδυτική πρωτοβουλία και καταδικάζει τη χώρα σε ύφεση και στασιμότητα.

Όλοι μιλούν για την επείγουσα ανάγκη της στροφής στην παραγωγή και την πραγματική οικονομία.

Δεν απαντούν, όμως, πως μπορεί να ξεκινήσει καν αυτή η προσπάθεια στις συνθήκες της κρίσης, της δημοσιονομικής προσαρμογής, των περιοριστικών όρων της Ελλάδας των μνημονίων.

Όλοι μιλούν για μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές και εννοούν ως τέτοιες μόνο ότι διευκολύνει την πλήρη αποδιάρθρωση θεσμών, διαδικασιών και σχέσεων στο όνομα της ασύδοτης αγοράς.

Δεν απαντούν, όμως,

Πως θα αντιμετωπίσουν τις νέες μορφές φτωχοποίησης, παραγωγικών       τομέων, κοινωνικών ομάδων, νοικοκυριών;
Πως θα σταματήσουν την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την διαρκή απώλεια θέσεων πλήρους απασχόλησης;
Πως θα εμποδίσουν την έξοδο από τη χώρα κεφαλαίων και ανθρώπινου δυναμικού που αποτελεί το σημαντικότερο πλούτο της;
Πως θα αναπληρώσουν  την υποβάθμιση περιοχών που διαρκώς φθίνουν και θα δώσουν τέλος στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους ;
Πρόγραμμα «Ελλάδα»: η δική μας προοδευτική εναλλακτική πρόταση για τη νέα ανάπτυξη της χώρας

Σε αυτά τα πραγματικά ερωτήματα και τις επείγουσες ανάγκες φιλοδοξεί να απαντήσει το Πρόγραμμα «Ελλάδα» που θα αποτελέσει τη δική μας προοδευτική εναλλακτική πρόταση για τη νέα ανάπτυξη της χώρας.

Πρόγραμμα που θέλω να σας καλέσω όχι μόνο να το διαμορφώσουμε μαζί αλλά και να το υλοποιήσουμε με ένα δυναμικό αυτοδιοικητικό κίνημα στην πρώτη γραμμή.

Πρόγραμμα που θα συζητήσουμε στα   Περιφερειακά Συνέδρια και θα οριστικοποιήσουμε στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Θα μου επιτρέψετε μια σύντομη αναφορά στις βασικές επιλογές, στόχους και προτεραιότητες που κατά τη γνώμη μου οφείλει να υπηρετήσει.

Στην καρδιά κάθε προοδευτικής αναπτυξιακής στρατηγικής βρίσκεται ασφαλώς η παραγωγή νέου πλούτου σε συνδυασμό με τις νέες θέσεις εργασίας που επιβάλλεται να δημιουργεί.

Επίσης και η ακριβοδίκαιη και αναλογική κατανομή του κόστους και των  ωφελειών της ανάπτυξης στο κοινωνικό σύνολο

Στο κρίσιμο ερώτημα από ποιους και για ποιους η ανάπτυξη, η απάντηση μας είναι καθαρή.

Μια ανάπτυξη που στηρίζεται στην κρατική χρηματοδότηση, το γιγάντιο πρόγραμμα δημοσίων έργων κυρίως για υποδομές, το κράτος – επιχειρηματίας σε εκτεταμένους τομείς,  έχει φθάσει στα όριά της.

Σήμερα απαιτείται αναστροφή του αναπτυξιακού μοντέλου.

Οφείλουμε να μεταβούμε από το κράτος – επιχειρηματία και αποκλειστικό χρηματοδότη της ανάπτυξης στον πολίτη παραγωγό – δημιουργό και από τις βαριές υποδομές στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

Είναι φανερό ότι μια τόσο μεγάλη ανατροπή  απαιτεί την πλήρη κινητοποίηση κάθε παραγωγικής και δημιουργικής δύναμης.

Κινητοποίηση που πρέπει να την εμπνεύσει, να την προσανατολίσει και να την αξιοποιήσει μια σημαντική και ταυτόχρονα οραματική παρέμβασή σε κάθε Περιφέρεια.

Με βάση:

την ταυτότητά της,
τα συγκριτικά πλεονεκτήματα,
τις πηγές χρηματοδότησης ευρωπαϊκής και ιδιωτικής,
τα υπάρχοντα αλλά και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία,
την αξιοποίηση της δημόσιας  περιουσίας, τις πρακτικές συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
και κυρίως τις θεσμικές συνέργειες που απαιτούνται σε κάθε Περιφέρεια της χώρας,

θα αναδείξουμε με ολοκληρωμένη μορφή ένα νέο και πρωτοποριακό αναπτυξιακό πόλο – υπόδειγμα.

Γύρω από αυτό τον πόλο:

– θα αναπτυχθούν πρωτοβουλίες,

– θα δημιουργηθούν υποδομές,

– θα γίνουν   μικρές και μεγάλες επενδύσεις,

– θα προσελκύσουμε ξένα και ελληνικά κεφάλαια,

– θα ολοκληρωθεί ένας παραγωγικός, κοινωνικός και οικονομικός ιστός

Αυτή η λογική θα σημαδεύσει  το νέο χωροταξικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό και η πολιτεία θα αναλάβει το χρέος να δημιουργήσει τις θεσμικές, οικονομικές, νομικές και νομοθετικές προϋποθέσεις για ταχύτατη και απρόσκοπτη υλοποίηση του εγχειρήματος.

Να βγάλουμε τη νέα γενιά μπροστά

Πρώτος και καθοριστικός μας στόχος είναι να βγάλουμε τη νέα γενιά μπροστά.

Να είναι αυτή που με τη γνώση, το ταλέντο, τη δυνατότητά της  θα σηματοδοτήσει τη στροφή και την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.

Το σύνθημα να παραμείνουν και να επιστρέψουν τα παιδιά μας στο τόπο μας,  το πιο παραγωγικό κεφάλαιο για τη χώρα και να ενισχυθεί τόσο η νέα επιχειρηματικότητα όσο και οι ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας, είναι απόλυτη προτεραιότητα.

Δεύτερος εξ ίσου καθοριστικός στόχος είναι η ανασυγκρότηση της ραχοκοκαλιάς της ανάπτυξης  που ήταν και πρέπει να είναι και  στο μέλλον η μικρή και η μεσαία τάξη.

Πάνω της θα στηριχθεί το μεγαλύτερο μέρος της αναδιάρθρωσης  και της παραγωγής του πλούτου.

Και βεβαίως σε ότι αφορά το κοινωνικό περιεχόμενο της προσπάθειας το ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας για την οικογένεια συμπληρώνει τις επιλογές μας.

Ανασύνταξη της πολιτείας: Καθοριστικός ο ρόλος της αυτοδιοίκησης

Όπως είναι φανερό για να γίνει πράξη η νέα ανάπτυξη το Πρόγραμμα «Ελλάδα» απαιτεί την θεσμική ανασυγκρότηση της δημοκρατίας, μια πραγματική ανασύνταξη της πολιτείας.

Εδώ ο ρόλος της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνεται καταλυτικός.

Αξιολογώντας τα μεγάλα βήματα, τις κατακτήσεις, τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε στον προηγούμενο ιστορικό κύκλο σήμερα είμαστε ώριμοι να προτείνουμε ένα μεγάλο άλμα προς τα  εμπρός.

Η προσαρμογή του διοικητικού και αυτοδιοικητικού συστήματος στα ευρωπαϊκά δεδομένα και στις εθνικές και τοπικές ανάγκες επιβάλλει:

τη γενναία αποκέντρωση της διακυβέρνησης, και
τη ριζική αλλαγή στο κράτος, την ανάληψη των τοπικών υποθέσεων με ολοκληρωμένη μορφή από τους Δήμους,
την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας στο σχεδιασμό και
την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγραμματισμού.

Η ανασύνταξη της πολιτείας θα στηριχθεί σε πολύ συγκεκριμένες και μη διαπραγματεύσιμες μεταρρυθμίσεις στη βάση των ακόλουθων αρχών:

1ο    Το τεκμήριο της αρμοδιότητας ξεκινά από τα κάτω και ανήκει στην αυτοδιοίκηση. Αυτό σημαίνει σε ότι αφορά τη λήψη των αποφάσεων εφαρμόζεται η αρχή της εγγύτητας στον πολίτη. Και σε ότι αφορά την άσκηση της αρμοδιότητας αυτή προϋποθέτει αντίστοιχους πόρους και διοικητικές δομές. Ο ισχυρός Δήμος είναι η βάση της μεταρρύθμισης.

2ο     Με βάση  την αρχή της επικουρικότητας των θεσμών και των επιπέδων ανάπτυξης όσες αρμοδιότητες του Δήμου δεν είναι αποκλειστικές εκχωρούνται ως συντρέχουσες και στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση η οποία σηκώνει το βάρος της Περιφερειακής Ανάπτυξης.

3ο    Με βάση την αρχή της αναλογικότητας των ευθυνών και τον ευρωπαϊκό «χάρτη τοπικής αυτονομίας»  προσδιορίζονται οι διαδικασίες εσωτερικής αποκέντρωσης ανάμεσα στους βαθμούς της αυτοδιοίκησης και οριοθετούνται οι αποκλειστικές και οι συντρέχουσες αρμοδιότητές τους. Οι αρμοδιότητες αναπτυξιακού τύπου ασκούνται επικουρικά ενώ οι αρμοδιότητες κρατικού τύπου ασκούνται αποκλειστικά. Η άσκηση αρμοδιότητας  υπέρ των πολιτών δεν υπάγεται στη διακριτική ευχέρεια των αιρετών οργάνων αλλά είναι υποχρεωτική και η μη εφαρμογή τους επιφέρει κυρώσεις.

4ο  Σύμφωνα με το Σύνταγμα η αρχή της οικονομικής αυτοτέλειας είναι υποχρέωση του κράτους που συνεπάγεται γενναία ανακατανομή πόρων υπέρ της αυτοδιοίκησης. Ασφαλώς η αλλαγή αυτή δε μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς ευρύτερη φορολογική μεταρρύθμιση και απόδοση στους ΟΤΑ τουλάχιστον του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας  όποια μορφή κι αν έχει αυτός που θα αντικαταστήσει το καθεστώς των κεντρικών αυτοτελών πόρων.

Επτά προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την αυτοδιοίκηση και το σύγχρονο κράτος

Με αυτή την οπτική καταθέτω 7 προτάσεις για την αυτοδιοίκηση και το σύγχρονο κράτος

Το κράτος πρόνοιας οικοδομείται στο σύνολο του στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, στους Δήμους όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη.
Όλες οι δομές πρόνοιας όπως και όλες οι προνοιακές πολιτικές όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα πρέπει να περάσουν στους Δήμους με όλους τους απαραίτητους πόρους.

Η Αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστεί στην παροχή υπηρεσιών Υγείας, με αποκέντρωση  αρμοδιοτήτων πρωτοβάθμιας Υγείας προς Δήμους.

Οι περιφέρειες είναι υπεύθυνες για τον περιφερειακό σχεδιασμό και όχι για να υλοποιούν τις επιθυμίες των υπουργείων μέσω των ΠΕΠ.
Το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο του 1950 με το οποίο το ΠΔΕ τελεί υπό την απόλυτη κηδεμονία του κεντρικού κράτους καταργείται και αντικαθίσταται από ένα σύγχρονο πλαίσιο που απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις στην ελληνική περιφέρεια.

Τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης περνάνε στο σύνολο τους στις περιφέρειες και τους δήμους που αξιολογούν τις πραγματικές προτεραιότητες και με βάση αυτές εκπονούν περιφερειακά και τοπικά σχέδια απασχόλησης και κατάρτισης.
Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (Π.Α.Α),αποκεντρώνεται σε δυο φάσεις σε ποσοστό 80% έτσι ώστε να γίνει μαζί με τα ΠΕΠ εργαλείο αναγέννησης της υπαίθρου και να υπηρετήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης κάθε περιφέρειας.
Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπαίνουν δυναμικά μπροστά στην προσπάθεια για τη μείωση του ψηφιακού χάσματος που μας χωρίζει από τις χώρες της ΕΕ.
Μετάβαση στις «Έξυπνες πόλεις» με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχουν οι σύγχρονες τεχνολογίες, η προώθηση ανοιχτών δεδομένων, τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Δράσεις με  εξωστρέφεια με θεσμοθετημένες διαδικασίες διαβούλευσης.

Στους ΟΤΑ των δυο βαθμών εφαρμόζεται καθ´ ολοκληρία η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αλλά ανατίθεται και το καθήκον της καταπολέμησης του ψηφιακού αναλφαβητισμού.

Η Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο στην Εκπαίδευση. Δεν πληρώνει μόνο για τις επισκευές και τα λειτουργικά των σχολείων, αλλά αποκτά ενεργό ρόλο στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Προσδίδοντας στην παρεχόμενη γνώση τα αναγκαία τοπικά χαρακτηριστικά, συνδέοντάς την με τις τοπικές ανάγκες .
Νέος σχεδιασμός της Καταστατικής θέσης των Αιρετών, ώστε να μην δημιουργούνται αντικίνητρα για την ευρύτερη δική τους συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Αυτές είναι οι επτά  μεγάλες αλλαγές που δίνουν ρόλο πρωταγωνιστή στην αυτοδιοίκηση στον αγώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας με κοινωνική συνοχή κ αλληλεγγύη.

Σε αυτές τις προτάσεις σας καλώ να ξεκινήσουμε σήμερα ένα μεγάλο διάλογο που θα φτάσει μέχρι τη συνοικία και το χωριό, μέχρι τα νησιά και τις ορεινές μας περιοχές.

Οι αιρετοί στην πρώτη γραμμή  για  την αναγέννηση της παράταξης και  της πατρίδας

Σε αυτή την εθνική προσπάθεια καλώ όλους και όλες που υπηρετούν και πιστεύουν στην αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση, να συμμετέχουν για να δώσουμε όλοι μαζί υπόσταση στο νέο μεγάλο κύμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που περιέγραψα αδρά.

Πιστεύω βαθιά ότι μπορούμε και θέλω να τονίσω ότι θεμελιώδης προϋπόθεση για να πάρει σάρκα και οστά η πρόταση μας είναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Εσείς οι αιρετοί που  εκφράζετε και εκπροσωπείτε γνήσια και αυθεντικά στον τόπο σας την   πραγματική δύναμη της δημοκρατικής παράταξης, είστε η εγγύηση για την αναγέννηση της παράταξης και  της πατρίδας.

Είμαι σίγουρη ότι όλοι μαζί μπορούμε.

The post Γεννηματά: Αναθεώρηση-παρωδία στον «Καλλικράτη» -Τι (δεν) είπε για απλή αναλογική appeared first on Aftodioikisi.gr.

Προσχωρεί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας

$
0
0

Στους 19 βουλευτές αναμένεται να αυξηθεί η κοινοβουλευτική δύναμη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έπειτα και από την επικείμενη προσχώρηση του ανεξάρτητου βουλευτή Λάρισας Κώστα Μπαργιώτα.

Η προσχώρηση θα ανακοινωθεί, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, σήμερα το μεσημέρι, μετά τη συνάντηση του βουλευτή με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Φώφη Γεννηματά.

Το επόμενο διάστημα πιθανολογείται και η προσχώρηση ενός ακόμη ανεξάρτητου βουλευτή που προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων, ο οποίος και συγκροτεί κίνηση για να ενταχθεί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

The post Προσχωρεί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας appeared first on Aftodioikisi.gr.

Με την Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

$
0
0

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για συναντήσεις με τους πολιτικούς Αρχηγούς, συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 31 Μαρτίου, με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κυρία Φώφη Γεννηματά.

Στη  συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την κυρία Γεννηματά, συζητήθηκαν:

  • Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και η οικονομία.
  • Οι αρνητικές συνέπειες από την μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με ευθύνη της Κυβέρνησης.
  • Το κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην πραγματική οικονομία που επιτείνει τις δυσμενείς επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο όλων των πολιτών.
  • Κοινή διαπίστωση, με την οποία εξάλλου συμφωνεί και η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων, αποτελεί ότι προϋπόθεση για να υπάρξει προοπτική βιώσιμης λύσης και έξοδος της χώρας από την κρίση είναι να φύγει το ταχύτερο δυνατό η σημερινή αποτυχημένη Κυβέρνηση.

Προφανώς, τα δύο Κόμματα, πέραν των κοινών εκτιμήσεων για τα παραπάνω, διατηρούν το καθένα τις δικές του γνωστές και διατυπωμένες θέσεις τους, για την υπέρβαση αυτής της δύσκολης για τη χώρα και την κοινωνία κατάστασης.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί την Τρίτη, 4 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, με τον Επικεφαλής του Κινήματος Το Ποτάμι κ. Σταύρο Θεοδωράκη.

Την Τετάρτη, 5 Απριλίου, στις 17:00, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη, ενώ εκκρεμεί και η συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Δημήτρη Κουτσούμπα.

Όλες οι συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς Αρχηγούς θα πραγματοποιηθούν στη Βουλή.

 

The post Με την Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης appeared first on Aftodioikisi.gr.

Στη Λάρισα η Φώφη Γεννηματά –Συναντήθηκε με τον δήμαρχο

$
0
0

Συνάντηση με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Φώφη Γεννηματά, είχε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, στο πλαίσιο της επίσκεψης της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Καλογιάννης αφού παρέθεσε τις βασικές του θέσεις για την κατάσταση που επικρατεί στην Αυτοδιοίκηση, τόνισε στην κ. Γεννηματά το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι Δήμοι,  στην περίοδο της κρίσης, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι η Πολιτεία πρέπει να εμπιστευτεί το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, ενισχύοντας τις πολιτικές αποκέντρωσης.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Λαρισαίων, συνόδευσε την κ. Γεννηματά στην επίσκεψή της στο Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας και στην ξενάγησή της από τους αρχαιολόγους.

arxaiotheatro_gennimataJPG

The post Στη Λάρισα η Φώφη Γεννηματά – Συναντήθηκε με τον δήμαρχο appeared first on Aftodioikisi.gr.


Ανυπόμονος Λαρισαίος σε Φώφη: “Βιαστείτε κα πρόεδρε, έχουμε και …άρμεγμα”

$
0
0

Μισή ώρα καθυστέρησε περίπου το πρόγραμμα της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στη Λάρισα, κι ένας βιαστικός Λαρισαίος ανέλαβε δράση.

Όπως αναφέρει το onlarissa.gr, αναμένοντας τη σύσκεψη φορέων της επιχειρηματικότητας που ήταν προγραμματισμένη σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας έσπευσε να πλησιάσει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και να της υπενθυμίσει πως… υπάρχουν και δουλειές!

Αφού ο Φίλιππος Σαχινίδης σύστησε στην κα Γεννηματά τον Λαρισαίο κτηνοτρόφο, ο τελευταίος δεν έχασε στιγμή: «Κυρία πρόεδρε, θα μου δώσετε προτεραιότητα, γιατί η ώρα περνά και πρέπει να πάμε για άρμεγμα!».

Η κα Γεννηματά σάστισε, αλλά τελικά υποδέχθηκε με ένα πλατύ χαμόγελο την απρόβλεπτη ατάκα του κ. Παλάσκα.

Λίγο μετά όμως, μόλις επέστρεψε από την επίσκεψή της στο αρχαίο θέατρο, δεν τον ξέχασε. Πήρε τον λόγο και ζήτησε να είναι από τους πρώτους που θα μιλήσουν ο Λαρισαίος κτηνοτρόφος. Όπερ και εγένετο…

The post Ανυπόμονος Λαρισαίος σε Φώφη: “Βιαστείτε κα πρόεδρε, έχουμε και …άρμεγμα” appeared first on Aftodioikisi.gr.

Φ. Γεννηματά για ΕΣΥ: Προσλήψεις νοσηλευτών και αύξηση των δαπανών υγείας

$
0
0

Οκτώ προτάσεις, ως συμβολή στο διάλογο για την πραγματική αλλαγή στο ΕΣΥ που δίνουν το στίγμα αυτής της πολιτικής, κατέθεσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά. Συγκεκριμένα πρότεινε:

«Ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ ΓΙΑΤΡΟΣ» για όλους τους πολίτες.

Είναι το κλειδί για την Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την δημιουργία Δικτύων όπου συμμετέχουν οι μονάδες του ΕΣΥ (ΠΕΔΥ), της Τ.Α., και του συμβεβλημένου αλλά πιστοποιημένου ιδιωτικού τομέα, για την παροχή Α’ βάθμιας περίθαλψης οικογενειακής ιατρικής και πρόληψης. Μόνο έτσι θα μειώσουμε τις δαπάνες υγείας χωρίς να μειώσουμε το κράτος πρόνοιας.

Χρειαζόμαστε βέβαια Κέντρα Υγείας σε όλους τους αγροτικούς και ημιαστικούς Δήμους και πολυδύναμα Κέντρα Υγείας στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Και τον οικογενειακό γιατρό (Παθολόγο, Γενικός Ιατρός, Παιδίατρος) για όλους τους πολίτες με ελεύθερη επιλογή και Ιατρούς ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Κέντρα Υγείας.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.Δέσμευση για Προσλήψεις Νοσηλευτών στα Δημόσια Νοσοκομεία (ώστε να πλησιάζουμε τα διεθνή στάνταρντ) με αίτημα εξαίρεσης από τους Μνημονιακούς Περιορισμούς.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ. Έκδοσή της για την πρόσβαση του κάθε πολίτη, στηριγμένη στον Ασφαλιστικό Φάκελο Υγείας.

ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΕΣΥ. Λειτουργία του ΕΣΥ ως σύγχρονου δημόσιου Οργανισμού με κεντρική και περιφερειακή διοίκηση, επιλεγμένες με αξιοκρατικά κριτήρια. Δημιουργία κέντρων αναφοράς χρόνιων παθήσεων του ΕΣΥ, μια ανά περιφέρεια, για τις 4-5 σημαντικές χρόνιες παθήσεις. Σταδιακή αναδιάρθρωση Δημόσιων Νοσοκομείων και κατανομή κλινικών και εργαστηρίων με βάση τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού κάθε περιφέρειας. Θεσμοθέτηση των «Βασικών Νοσοκομείων» για κάλυψη πληθυσμού ως 100.000.

Σύγχρονη Φαρμακευτική Πολιτική. Εξασφάλιση του αναγκαίου φαρμάκου σε κάθε Έλληνα πολίτη. Μηδενική συμμετοχή στο φαρμακείο (και στην χρήση των υπηρεσιών του ΕΣΥ) για άτομα με οικογενειακό εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας (που πιστοποιείται με διαφάνεια). Εφαρμογή επιστημονικών πρωτοκόλλων και ενσωμάτωσή τους στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.

Ειδικό σχέδιο παρέμβασης για την Νησιωτική Ελλάδα και τις ορεινές και δύσβατες περιοχές με ουσιαστική λειτουργία και του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής.

Ενίσχυση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, ώστε οι δημόσιες δαπάνες υγείας να φτάσουν το 6% του ΑΕΠ εντός 3ετίας. Μετασχηματισμός του ΕΟΠΥΥ σε Δημόσια «Ασφαλιστική Εταιρεία» με ρόλο Εθνικού και καθολικού αγοραστή υπηρεσιών υγείας, από πιστοποιημένες δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες με ενιαίο τιμολόγιο.

 

The post Φ. Γεννηματά για ΕΣΥ: Προσλήψεις νοσηλευτών και αύξηση των δαπανών υγείας appeared first on Aftodioikisi.gr.

Τσίπρας σε Γεννηματά: Σιγά τα …ωά!

$
0
0

Διάλογο φωτιά, με «καρφιά» και πολιτικά υπονούμενα, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης τους, στο Μέγαρο Μαξίμου, δημοσίευει η εφημερίδα, «Real News.

Ο Αλ. Τσίπρας σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρότεινε συνεργασία στην Γ. Γεννηματά, για να εισπράξει την άρνηση της, την οποία όμως υποδέχτηκε με ένα ιδιαίτερο τρόπο.

Δείτε το διάλογο:

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η συνεργασία που σου προτείνω είναι μονόδρομος. Διαφορετικά θα είσαι συμπλήρωμα του Κυριάκου.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εγώ με τη Νέα Δημοκρατία δεν θα πάω. Τσόντα του Μητσοτάκη δεν θα γίνω, ούτε, όμως, θα γίνω και τσόντα δική σου.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ξέρεις, Φώφη, οι επόμενες εκλογές θα είναι σύγκρουση δυο πόλων. Αν δεν είσαι στον προοδευτικό πόλο, θα κινδυνεύσεις να συρρικνωθείς.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Συμφωνώ ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι σύγκρουση δυο πόλων. Στον ένα πόλο, όμως, η παρτίδα είναι ανοιχτή και θα δούμε εάν πρώτη δύναμη σε αυτόν θα είσαι εσύ ή εμείς.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σιγά τα …ωά!

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ας έρθει ένα αποτέλεσμα σαν του Μαΐου του 2012 και θα δούμε τι εξελίξεις θα υπάρξουν.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό και αν είναι όνειρο θερινής νυκτός, σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Οι κάλπες θα δείξουν ποιος θα δικαιώθει…

The post Τσίπρας σε Γεννηματά: Σιγά τα …ωά! appeared first on Aftodioikisi.gr.

Το φθινόπωρο το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

$
0
0

Την ικανοποίησή της για το ενωτικό κλίμα που επικράτησε στην έναρξη του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας με τους δημοσιογράφους.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι το φθινόπωρο το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γίνει πριν από την εκλογή της ηγεσίας του νέου πολιτικού φορέα.

The post Το φθινόπωρο το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ appeared first on Aftodioikisi.gr.

Φ. Γεννηματά: Καλοδεχούμενη η υποψηφιότητα Καμίνη

$
0
0

«Καλοδεχούμενη», χαρακτήρισε την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, για την ηγεσία της ΔΗΣΥ, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά. Συγκεκριμένα με δήλωση της, στην εφημερίδα «Τα Νέα», αναφερόμενη στις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς, σημείωσε:

«Η Ελλάδα χρειάζεται την ενωμένη και δυνατή Κεντροαριστερά.

Το πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα πλειοψηφίας για τη νέα αλλαγή. Που μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο από την κρίση και να οδηγήσει στην προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Χαίρομαι γιατί οι συνεχείς πρωτοβουλίες που πήρα γι αυτό τον στόχο, από τον Ιανουάριο του 2016, αποκτούν κοινωνική δυναμική, βρίσκουν όλο και μεγαλύτερη απήχηση, παίρνουν σάρκα και οστά.

Με την ομόφωνη απόφαση του πρόσφατου Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον νέο, ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Με την δημιουργία της ανεξάρτητης επιτροπής με τον κ. Αλιβιζάτο, για την πλήρη διαφάνεια στις δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής του επικεφαλής.

Με το μεγάλο ενδιαφέρον για τις υποψηφιότητες, όπως η διαφαινόμενη και καλοδεχούμενη του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη που ενισχύουν την δυναμική του εγχειρήματος. Ο κύβος ερρίφθη. Ο δρόμος για τη συγκρότηση της νέας μεγάλης παράταξης είναι ανοιχτός.

Όλοι όσοι ανήκουν σε αυτό το χώρο οφείλουν να ανταποκριθούν. Αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνικής μας βάσης, οι εξελίξεις τρέχουν, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις.

Όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη δημοκρατική παράταξη στην πρώτη γραμμή.
Εμπνέοντας και συσπειρώνοντας τον προοδευτικό κόσμο απέναντι στην συντήρηση και τον λαϊκισμό.

Με τις διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις σε επί μέρους θέματα, να αποτελούν πλούτο και όχι πρόβλημα. Στη λογική όμως του μεγάλου, του ενιαίου, του δυνατού και όχι του κατακερματισμού μέσα από μικρά κόμματα και συλλογικότητες που εξυπηρετούν μόνο προσωπικές φιλοδοξίες και σκοπιμότητες.

Αυτό θέλει ο κόσμος της παράταξης μας.

Που, είτε έμεινε κοντά μας είτε έφυγε είτε κράτησε αποστάσεις, σήμερα μας παρακολουθεί και ελπίζει. Βλέπει ότι αλλάζουμε, βλέπει ότι προτείνουμε λύσεις, προοδευτικές και ρεαλιστικές.

Είμαστε αποφασισμένοι και θα πετύχουμε».

The post Φ. Γεννηματά: Καλοδεχούμενη η υποψηφιότητα Καμίνη appeared first on Aftodioikisi.gr.

Viewing all 151 articles
Browse latest View live




Latest Images