Quantcast
Channel: ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ – Aftodioikisi.gr
Viewing all 151 articles
Browse latest View live

Η Γεννηματά ξεπέρασε σε δημοφιλία τον Μητσοτάκη (δημοσκόπηση)

$
0
0

Ένα εντυπωσιακό εύρημα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για την εβδομαδιαία εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».

Στον πίνακα της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά “προσπέρασε” τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται στα ίδια ποσοστά με τον Σταύρο Θεοδωράκη, με τον Αλέξη Τσίπρα να κινείται εξαιρετικά χαμηλά.

Πιο συγκεκριμένα, στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, η Φώφη Γεννηματά προσπερνάει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με 44% θετικές γνώμες (και 53% αρνητικές), έναντι 39% του σημερινού προέδρου της ΝΔ (και 59% αρνητικές) και του Σταύρου Θεοδωράκη (με 60% αρνητικές). Οι θετικές γνώμες για τον Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται στο 26%, και οι αρνητικές στο 71%.

The post Η Γεννηματά ξεπέρασε σε δημοφιλία τον Μητσοτάκη (δημοσκόπηση) appeared first on Aftodioikisi.gr.


Γεννηματά: Προς ολική επαναφορά η Κεντροαριστερά -Τι λέει για απλή αναλογική

$
0
0

Η Φώφη Γεννηματά στην πρώτη συνέντευξη μετά την εκλογή της, ανοίγει τα χαρτιά της στην «Real News» για την επόμενη μέρα και σχολιάζει για Αλ. Τσίπρα, Π. Καμμένο, Κυρ. Μητσοτάκη, Ν. Ανδρουλάκη, Γ. Καμίνη, Στ. Θεοδωράκη.

Χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογικών διαδικασιών για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς «καθαρή εντολή ενότητας και νικηφόρας πορείας», παρατηρώντας ότι «η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών συντελείται και καταγράφεται και οδεύουμε σε ολική επαναφορά της Κεντροαριστεράς».

Κληθείσα να απαντήσει για την κυβερνητική πρόταση για την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα, αναφέρει η νέα αρχηγός του Κεντροαριστερού φορέα: «Η ενωμένη Κεντροαριστερά δεν θα συμπράξει σε πολιτικά παιχνίδια κανενός με εργαλείο τον εκλογικό νόμο. Είμαστε δύναμη ευθύνης. Έχουμε καταθέσει πρότασή όταν η κυβέρνηση έφερε το θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου στη Βουλή. Συμπυκνώνεται στη θέση ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να είναι δικαιότερος, αναλογικότερος, να εξασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα, να περιλαμβάνει το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, να δίνει την δυνατότητα ψήφου στους ομογενείς του εξωτερικού. Στη βάση της πρότασης αυτής είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε ένα σοβαρό διακομματικό διάλογο που θα πρέπει να γίνει με ευθύνη και σοβαρότητα για να διαμορφωθούν ευρύτερες συναινέσεις για ένα σταθερό εκλογικό σύστημα και μια σειρά τολμηρών αλλαγών στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος».

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η συνέντευξη:

1. Τι εντολή εκτιμάτε ότι έχετε λάβει από τη βάση του νέου φορέα κ. Γεννηματά; Και η πανηγυρική εκλογή σας αποτελεί όντως “ανατροπή του πολιτικού σκηνικού”;

Καθαρή εντολή ενότητας και νικηφόρας πορείας. Με τη δύναμη που μας έδωσε η συμμετοχή του κόσμου, προχωράμε, όλοι μαζί, άμεσα στην οργάνωση του νέου πολιτικού φορέα. Με ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες, με σεβασμό σε όλες τις απόψεις και τις πολιτικές παραδόσεις των πολιτικών ρευμάτων που συμμετέχουν. Η ενοποίηση του πολιτικού μας αφηγήματος, του προγραμματικού μας λόγου και ο συντονισμός  της κοινοβουλευτικής μας δράσης είναι προτεραιότητες μας. Η αλλαγή  των πολιτικών συσχετισμών συντελείται και καταγράφεται και οδεύουμε σε  ολική επαναφορά της Κεντροαριστεράς.

 

2. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα η εκλογή σας “να συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων και στο διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη”. Τι απαντάτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στις ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις. Και για να μην ξεχνιόμαστε , ο κ.Τσίπρας αρνήθηκε την εθνική συνεννόηση και ασκεί διχαστικές πολιτικές.  Προοδευτική δύναμη δεν γίνεσαι κατά δήλωση σου. Τα ευρωπαϊκά προοδευτικά κόμματα, δεν έχουν καμία σχέση με τον εθνολαικισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αντιπαλεύουν παντού τον αντιευρωπαϊσμό, τον λαϊκισμό, τους εθνικισμούς και  τις   ακραίες συντηρητικές  απόψεις. Οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας  προσπαθούν να απαντήσουν στα σύγχρονα προβλήματα των χωρών τους και της ΕΕ με νέες προτάσεις από τη σκοπιά πάντα της υπεράσπισης των μεταπολεμικών κατακτήσεων των λαών της Ευρώπης. Χρειάζονται πολιτικές που συγκρούονται με τις πολιτικές της λιτότητας  και σηματοδοτούν μια πορεία με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Και αυτές οι  πολιτικές είναι ξένες στον κ. Τσίπρα που όσο περνάει ο καιρός αποδεικνύεται  ολοένα και πιο ίδιος με τον συγκυβερνήτη του.  Αν δεν ταιριάζανε,  δεν θα συμπεθεριάζανε.

 

3. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης, δήλωσε ότι προσβλέπει πάντα σε μια ειλικρινή συνεννόηση σας για τα σημαντικά προβλήματα του τόπου. Με τη ΝΔ υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας;

Η ΝΔ, η Δεξιά, υπήρξε και εξακολουθεί να είναι και σήμερα ο βασικός ιδεολογικός και πολιτικός μας αντίπαλος. Βρίσκεται  στο άλλο άκρο  από εμάς στον άξονα  μεταξύ προόδου και συντήρησης. Είναι άλλο πράγμα η εθνική συνεννόηση για τα μεγάλα θέματα της χώρας ιδιαίτερα όταν η χώρα περνάει δύσκολες στιγμές και άλλο η πολιτική συμπόρευση και η κυβερνητική σύμπραξη.

 

4. Μιλάτε συνεπώς για μια αυτόνομη πορεία του νέου φορέα. Αυτό πώς θα εκφραστεί μετά τις εκλογές, εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία; Επιμένετε, π.χ., ότι δεν θα συμμετάσχετε σε μια νέα κυβέρνηση, εάν σε αυτή δεν συμμετέχουν από κοινού και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

Έχουμε χαράξει και ακολουθούμε αυτόνομη πορεία και αυτοδύναμη στρατηγική. Διαμορφώνουμε ένα  συγκεκριμένο προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Όλα αυτά θα τεθούν στην κρίση του ελληνικού λαού. Πρώτα θα μιλήσει ο λαός που  θα καθορίσει με την ψήφο του τη νέα δύναμη  των κομμάτων και την κατεύθυνση των μετεκλογικών επιλογών. Εμείς με το  νέο φορέα της Κεντροαριστεράς δημιουργούμε προϋποθέσεις νικηφόρας πορείας για να γίνουμε ισχυρή, πρωταγωνιστική δύναμη. Επαναπατρίζουμε στην ενωμένη Κεντροαριστερά τις κοινωνικές δυνάμεις της προόδου, της δημιουργίας και της αλλαγής. Αλλάζουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς και αντιστρέφουμε τα ερωτήματα και τα διλλήματα.  Ο  ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ θα κληθούν να απαντήσουν την επομένη των εκλογών αν θέλουν και αν μπορούν να συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα με ένα πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης.

 

5. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σας προτρέπουν εμμέσως πλην σαφώς ή να φέρετε νέα πρόταση για την απλή αναλογική στην παρούσα Βουλή ή να μην προβείτε σε συνεργασία στις επόμενες εκλογές εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, ώστε να ξαναστηθούν κάλπες με το νόμο της απλής αναλογικής. Εξετάζετε θετικά κάποιες από τις προτάσεις αυτές;

Η ενωμένη Κεντροαριστερά δεν θα συμπράξει σε πολιτικά παιχνίδια κανενός με εργαλείο τον εκλογικό νόμο. Είμαστε δύναμη ευθύνης.  Έχουμε καταθέσει πρότασή όταν η κυβέρνηση έφερε το θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου στη Βουλή. Συμπυκνώνεται στη θέση ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να είναι δικαιότερος, αναλογικότερος, να εξασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα, να περιλαμβάνει το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, να δίνει την δυνατότητα ψήφου στους ομογενείς του εξωτερικού. Στη βάση της πρότασης αυτής είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε ένα σοβαρό διακομματικό διάλογο που θα πρέπει να γίνει με ευθύνη και σοβαρότητα για να διαμορφωθούν ευρύτερες συναινέσεις για ένα σταθερό εκλογικό σύστημα και μια σειρά τολμηρών αλλαγών στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

 

6. Στις προσεχείς εκλογές με ποιο ποσοστό είστε ικανοποιημένη; Σίγουρα με καθαρή τρίτη θέση φαντάζομαι…

Σίγουρα  σήμερα μπορούμε να κοιτάξουμε ακόμα  ψηλότερα.

 

7. Ως αρχηγός του νέου φορέα σκοπεύετε να ζητήσετε εκλογές «εδώ και τώρα»;

Έχουμε πει καθαρά  εδώ και καιρό  ότι η περαιτέρω παραμονή αυτής της  κυβέρνησης βλάπτει την χώρα και όσο γρηγορότερα φύγουν τόσο το  καλύτερο. Εκλογές όμως δεν θα γίνουν επειδή θα τις ζητήσουμε, όπως δεν έγιναν επειδή της ζητάει μονότονα  εδώ και πάνω από ένα χρόνο ο κ. Μητσοτάκης. Εμείς αυτό που επιδιώκουμε «εδώ και τώρα», με το νέο φορέα που δημιουργούμε είναι να αλλάξουμε τα δεδομένα. Να πρωταγωνιστήσουμε ως καθοριστική δύναμη αλλαγών για την ανάταξη της χώρας.

 

8. Σας ανησυχεί η πολιτική αστάθεια που προέκυψε στο Βερολίνο; Και εκτιμάτε ότι σωστά πράττουν το SPD και ο Μ. Σουλτς που αρνούνται να συζητήσουν εκ νέου συνεργασία με την Άγκελα Μέρκελ;

Η πολιτική αστάθεια, σε καμιά χώρα και ιδιαίτερα στη Γερμανία , δεν είναι θετική για την Ευρώπη. Στο SPD με βάση τα δεδομένα της χώρας τους και τις δικές τους εκτιμήσεις διαμορφώνουν  τις θέσεις και τις αποφάσεις  του τις οποίες προφανώς σέβομαι.

 

9. Ενότητα, χρησιμοποίηση όλων των στελεχών με κίνδυνο να παραμείνουν άθικτοι οι μηχανισμοί ή  ανανέωση; Tι προέχει για εσάς κ. Γεννηματά;

Στο νέο πολιτικό φορέα  δεν έχουν θέση  οι μηχανισμοί, τα φέουδα και οι βαρονίες. Είναι δέσμευση και εντολή. Κοιτάμε μπροστά χωρίς εσωστρέφεια. Δημοκρατική λειτουργία και αποτελεσματικότητα.

 

10. Ο βασικός αντίπαλός σας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα χρησιμοποιηθεί σε κάποιο διακριτό ρόλο;

Εγώ δεν έχω και δεν βλέπω κανένα ως αντίπαλο στον πολιτικό μας χώρο.  Απέναντί μας  είναι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αντίπαλοι μας  τα προβλήματα των ανθρώπων. Είμαστε όλοι δεσμευμένοι στην υπόθεση αναγέννησης της  μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και στην καθαρή εντολή των πολιτών που μας ανέθεσαν ρόλους και ευθύνες στις οποίες θα ανταποκριθούμε πιστεύω όλοι. Οι πολίτες δεν θα συγχωρήσουν σε κανένα άλλη στάση.

 

11. Ο νέος φορέας θα είναι πολυκομματικός; Και συζητάτε για το μέλλον την κατάργηση των κομμάτων, άρα και του ΠΑΣΟΚ; Και αλήθεια, το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πότε θα διεξαχθεί; Και ποιο θα είναι το διακύβευμά του;

Όλα θα γίνουν  με τη σειρά τους και στην ώρα τους.  Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση δεν είναι η κατάργηση των κομμάτων, αλλά η ενιαία λειτουργία. Το βάρος της ευθύνης γι αυτό  πέφτει κυρίως στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΟΤΑΜΙ. Ο νέος φορέας θα έχει πλήρη πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια, συντονισμένη πολιτική και κοινοβουλευτική δράση.

Το ιδρυτικό μας Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου  θα εκπέμψει ένα μήνυμα προς την κοινωνία: Η κεντροαριστερά επιστρέφει με εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.

 

12. Στο νέο “Πολιτικό Συμβούλιο” που θα ορίσετε έως το Συνέδριο, σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε όλους τους συνυποψηφίους σας;

Στην πορεία προς το Συνέδριο, θα υπάρξουν όργανα    όπου οι πολιτικές δυνάμεις και στελέχη της παράταξης θα έχουν ζωτικό χώρο έκφρασης, συμμετοχής και ανάληψης ευθύνης. Δεν περισσεύει κανείς.  Δεν είμαι υπέρ των αποκλεισμών, ούτε όμως και υπέρ των παραλυτικών ισορροπιών που αποδυναμώνουν τη δυναμική.

 

13. Πώς εξηγείτε, αλήθεια, ότι στις φτωχές περιοχές της Αθήνας θριαμβεύσατε και στις πλούσιες ηττηθήκατε από τον αντίπαλό σας την Β΄ Κυριακή;

Είμαστε πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία και  έχουμε κοινωνικές αναφορές παντού. Αποκαθιστούμε τη σχέση μας με  τη μεσαία τάξη και τους μη προνομιούχους, που ήταν πάντα η κοινωνική αναφορά της παράταξης.

 

14. Πιστεύετε πραγματικά πως με τόσο μεγάλες πολιτικές διαφορές που εξέφρασαν κατά την προεκλογική περίοδο ανθυποψήφιοί σας (όπως π.χ. ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος  Καμίνης), θα παραμείνουν τελικά στο νέο φορέα;

Δεσμευτήκαμε και πήραμε ρητή εντολή από τους πολίτες να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Δεν πήραμε εντολή να γίνουμε ίδιοι. Σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και αξιοποιούμε τον πλούτο των ιδεών και των απόψεων όλων που η δημιουργική σύνθεση τους μπορεί να αναδειχθεί στην μεγάλη μας δύναμη. Η ενιαία  Προοδευτική Παράταξη είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό έχει χώρο για όλους.

 

The post Γεννηματά: Προς ολική επαναφορά η Κεντροαριστερά -Τι λέει για απλή αναλογική appeared first on Aftodioikisi.gr.

Το πόθεν έσχες της Φώφης Γεννηματά

$
0
0

Η Φώφη Γεννηματά έχει συνολικά εισοδήματα από την βουλευτική αποζημίωση καθώς και από άλλες πηγές συνολικής αξίας 73.484 ευρώ. Ο σύζυγός της δηλώνει πενιχρά εισοδήματα 3.393 ευρώ.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έχει μετοχές συνολικής αποτίμησης 430 ευρώ, ενώ ο σύζυγος της είναι κάτοχος θυρίδας. Η κυρία Γεννηματά έχει καταθέσεις στην Ελλάδα ύψους 36.625 ευρώ. Ο σύζυγος της έχει καταθέσεις συνολικού ύψους 38.183 ευρώ. Επίσης διαθέτει 23.796 δολάρια σε τράπεζα των ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία ο σύζυγος της έχει δενδροκαλλιέργεια στο Ναύπλιο 3.181 τμ, οικόπεδο στην Σκύρο 3.493 τμ, διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας 61 τμ, βοσκότοπια στην Σκύρο τριών στρεμμάτων, τεσσάρων στρεμμάτων, εννέα στρεμμάτων έξι στρεμμάτων, δύο στρεμμάτων αντίστοιχα καθώς και δενδροκαλλιέργεια 9.955.

Επίσης οικόπεδο στην Σκύρο 2.314 τμ, σπίτι στην Σκύρο 179 τμ. και έτερο βοσκότοπο 1.680 τμ. Μια μονοκατοικία στην Αρτέμιδα Αττικής 230 τμ. Ο ίδιος διαθέτει επίσης τρία μικρά διαμερίσματα στο δήμο Αθηναίων και δήμο Αμαρουσίου αντίστοιχα 26 τμ, 70 τμ και 43 τμ αντίστοιχα, αλλά και αποθήκες. Στα προαναφερόμενα ακίνητα ο σύζυγος της κυρίας Γεννηματά έχει ποσοστά κυριότητας από 28% έως 100%.
Η κυρία Γεννηματά έχει ΙΧ αυτοκίνητο 1600 κ.ε.

Τέλος έχει πάρει δάνειο 10.392 ευρώ το 2014.

Δείτε το πόθεν έσχες της Φώφης Γεννηματά ΕΔΩ

The post Το πόθεν έσχες της Φώφης Γεννηματά appeared first on Aftodioikisi.gr.

Γεννηματά: Η επίσκεψη Ερντογάν τείνει να καταλήξει σε ναυάγιο

$
0
0

Σχόλιο επί των δηλώσεων της επίσκεψης Ερντογάν εξέδωσε η Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας ως φιάσκο την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, που τείνει να εξελιχθεί σε ναυάγιο.

Η δήλωση Γεννηματά:

Οι άκαμπτες δηλώσεις Ερντογάν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη αρχικά είχαμε προβλέψει και τονίσει: ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως διπλωματική προετοιμασία της επίσκεψής του. Απαράδεκτο αλλά κυρίως επικίνδυνο για την χώρα.

Συνεχώς ο κ. Τσίπρας «πάει για μαλλί και βγαίνει κουρεμένος», και δυστυχώς μαζί του τα Ελληνικά συμφέροντα.

Φιάσκο η επίσκεψη στις ΗΠΑ, μεγαλύτερο φιάσκο η επίσκεψη Ερντογάν, που τείνει να καταλήξει σε ναυάγιο.

Επειδή όμως ζήτημα αναθεώρησης της συνθήκης δεν υπάρχει.

Επειδή ποτέ ως τώρα δεν έχει τεθεί από την χώρα μας ζήτημα ερμηνείας, και ατόπως ετέθη.

Επειδή οι απαράδεκτες θέσεις του Τούρκου Προέδρου και η συζήτηση στην οποία μπήκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όχι μόνο δεν προάγουν τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά τις γυρίζουν σημαντικά βήματα πίσω.

Η Ελληνική Κυβέρνηση –και πρώτα ο Πρωθυπουργός- έχει μεγάλη ευθύνη για τα όσα συνέβησαν σήμερα.

The post Γεννηματά: Η επίσκεψη Ερντογάν τείνει να καταλήξει σε ναυάγιο appeared first on Aftodioikisi.gr.

Στ. Θεοδωράκης: Διαψεύδει τα περί υποψηφιότητάς του στο δήμο Αθηναίων

$
0
0

Τα σενάρια για την κάθοδό τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων διαψεύδει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο twitter, αναφέρει:

«Συγκρατηθείτε παιδιά. Ούτε έχω σκεφθεί, ούτε βέβαια έχω συζητήσει με κανέναν το ενδεχόμενο να διεκδικήσω οποιαδήποτε Δημαρχία. Έχω πολλά ακόμα να κάνω στο Ποτάμι. Και μόλις χθες δημιουργήσαμε ένα καινούργιο Κίνημα».

 

Τα σενάρια

Αφορμή για την διάψευση αποτέλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» που μιλούσε για την κάθοδό του στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων, ενώ, επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες πηγές», ανέφερε ακόμη ότι το ενδεχόμενο διεκδίκησης του αξιώματος αυτού με τη στήριξη όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς «και όχι μόνο» βρίσκεται στο επίκεντρο εμπιστευτικών συζητήσεων που φέρεται να έχει πραγματοποιήσει με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Σύμφωνα με τα Παραπολιτικά οι λόγοι για τους οποίους ο Σταύρος Θεοδωράκης σχεδιάζει να εγκαταλείψει την κεντρική πολιτική σκηνή για να δοκιμάσει την τύχη του στον στίβο της Αυτοδιοίκησης, διεκδικώντας όμως τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας και ένα αξίωμα εξαιρετικά σημαντικό και με την αίγλη της θεσμικής αυτοτέλειας, συνδέονται αφενός μεν με τη ραγδαία συρρίκνωση της εκλογικής απήχησης του «Ποταμιού», αφετέρου δε με τον ορατό κίνδυνο ο ίδιος να μην καταφέρει να εκλεγεί βουλευτής με τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

The post Στ. Θεοδωράκης: Διαψεύδει τα περί υποψηφιότητάς του στο δήμο Αθηναίων appeared first on Aftodioikisi.gr.

Μητσοτάκης: Θα εξυγιάνουμε το κράτος -Προσκλητήριο σε Γεννηματά, Θεοδωράκη

$
0
0

Σε ζητήματα του δημοσίου, φορολογίας και επενδύσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κλείνοντας την ομιλία του κατά την έναρξη εργασιών του Συνεδρίου της ΝΔ.

«Θα μειώσουμε τους φόρους και θα εξυγιάνουμε το κράτος, θα προσελκύσουμε επενδύσεις, θα δημιουργήσουμε δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους, θα αναπτύξουμε πως θα βγούμε από το τέλμα που μας έφερε η σημερινή κυβέρνηση», ανέφερε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας κάνει λίγες στιγμές νωρίτερα ειδική αναφορά στην Φώφη Γεννηματά και στον Σταύρο Θεοδωράκη.

Απευθυνόμενος προς την κ. Γεννηματά είπε: «ο χώρος που εκπροσωπείς ήταν ο ιστορικός αντίπαλος της ΝΔ, όμως η εθνική ανάγκη μας έφερε πλάι πλάι, συμμάχους απέναντι στην μεγαλύτερη πρόκληση. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κράτησε την χώρα στη ΕΕ και άνοιξε τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Βάλλαμε στην άκρη όσα μας χώριζαν και προτάξαμε όσα μας ένωναν. Εξακολουθούμε να έχουμε διαφορές αλλά πιστεύω και ελπίζω ότι θα συμφωνήσουμε στις μεταρρυθμίσεις».

Αναφερόμενος στο Ποτάμι είπε: «Το Ποτάμι αποτέλεσε και αποτελεί χώρο μεταρρυθμιστικό, συνεπή και υπεύθυνο».

Συνεχίζοντας είπε: «Το βάρος της ευθύνης είναι μεγάλο. Η κοινωνία δυσπιστεί. Τα ψέματα η ανικανότητα η αλαζονεία της χειρότερης κυβέρνησης δηλητηριάζουν την κοινωνία. Εμείς έχουμε χρέος να ενώσουμε όλους τους Έλληνες, να τους μιλήσουμε και να τους πείσουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Δεν είμαστε καταδικασμένοι από τη μοίρα μας να ζούμε στην ανέχεια. Η μεγάλη πολιτική αλλαγή έρχεται. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Ο κ. Τσίπρας δεν αξίζει άλλη ευκαιρία. Του δόθηκε δύο φορές να κυβερνήσει και απέτυχε οικτρά, το λογαριασμό των ψεμάτων τον πληρώνει ο ελληνικός λαός. Απέναντι έχουμε ένα καθεστώς. Ας καταλάβει ο κ. Τσίπρας ότι αντέχουμε όση λάσπη και αν πετάξει. Η μεγάλη πρόκληση είναι να πείσουμε τους πολίτες να μας εμπιστευτούν να αλλάξουμε την Ελλάδα».

 

Αναφορές σε Καραμανλή, Σαμαρά

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους πρώην προέδρους της ΝΔ που έδωσαν το «παρών» στο Συνέδριο: «Είναι εδώ οι πρώην πρόεδροι της παράταξης. Ο Κώστας Καραμανλής που έφερε την ΝΔ στην εξουσία μετά από 11 χρόνια και της έδωσε λαϊκό έρεισμα. Ο Αντώνης Σαμαράς που κράτησε την Ελλάδα όρθια μέσα στην Ευρώπη και αν ολοκλήρωνε την θητεία του, η πατρίδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που κράτησε τη ΝΔ σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή της και είναι πάντα μαχητής στα δύσκολα. Δίνουν μήνυμα νίκης, προσήλωσης και πίστης σε μία παράταξη που τους τίμησε και την τίμησαν», είπε ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ.

«Είμαστε όλοι εδώ, παλιά και δοκιμασμένα στελέχη, που σήκωσαν στους ώμους την παράταξη στις δύσκολες στιγμές. Είναι μαζί μας στελέχη που ενισχύουν καθημερινά την δράση βλέποντας την ΝΔ σαν τη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εκφράσει την προσδοκία των Ελλήνων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «η παρουσία τους επιβεβαιώνει ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που ανοίγεται στην κοινωνία και σπάει τα στεγανά. Μαζί μας είναι όπως σε κάθε συνέδριο οι νέοι της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ, που δίνουν καθημερινούς αγώνες στα πανεπιστήμια κόντρα σε δυνάμεις της βίας και της ανομίας. Είναι μαζί μας επιστήμονες, επαγγελματίες, αγρότες, νοικοκυρές άνεργοι, όσοι αποτελούν την ραχοκοκαλιά της παράταξης που μιλάει σε όλους τους Έλληνες. Για όλους αυτούς είμαστε σήμερα εδώ. Δεν βλέπουμε ταξικούς εχθρούς».

Το μήνυμα του Συνεδρίου

Το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κηρύσσοντας την έναρξη του 11ου Συνεδρίου της ΝΔ, είναι ότι «Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα».

«Το 11ο συνέδριο της ΝΔ είναι διαφορετικό, στέλνει μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα, έχουμε το σχέδιο και τους κατάλληλους ανθρώπους να το υπηρετήσουμε», είπε. Απευθυνόμενος προς τα στελέχη του συνεδρίου είπε «από το βράδυ της Κυριακής το ρολόι θα μετρά αντίστροφα για να διώξουμε την χειρότερη κυβέρνηση από την Μεταπολίτευση».

Σκοπός του συνεδρίου, πρόσθεσε, είναι «να αναδείξουμε τις πολιτικές για την έξοδο από την κρίση. Να επικαιροποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας προς τον ελληνικό λαό, τις αρχές με τις οποίες είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Να δείξουμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψέματα και την φαυλότητα των σημερινών κυβερνώντων. Ο στόχος να αλλάξουμε την Ελλάδα είναι εθνικός. Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλουν άνθρωποι που δεν είναι μέλη της ΝΔ. Είναι αποτέλεσμα μίας ανανέωσης τα τελευταία δύο χρόνια».

Διαβάστε ακόμη στην aftodioikisi.gr: Χατζηδάκης -Δημόσιο: «Όχι» σε μαζικές προσλήψεις «για να μην γίνουμε μπάχαλο»

 

The post Μητσοτάκης: Θα εξυγιάνουμε το κράτος -Προσκλητήριο σε Γεννηματά, Θεοδωράκη appeared first on Aftodioikisi.gr.

Έντονο παρασκήνιο για την Επιτροπή Συνεδρίου στο Κίνημα Αλλαγής

$
0
0

Με τη συνεδρίαση της Οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, το Κίνημα Αλλαγής εισέρχεται στην τελική ευθεία προς το ιδρυτικό συνέδριο του Μαρτίου.

Η σύνθεση της ΟΕΣ ανακοινώθηκε λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση, μετά από έντονο παρασκήνιο. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ αρχικά τα μέλη της ΟΕΣ υπολογιζόταν σε περίπου 400, ο συνολικός αριθμός τους έφτασε τα 650 μέλη. Στην οργανωτική επιτροπή συμμετέχουν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και της 36μελούς συντονιστικής γραμματείας της ΟΕΣ.

Συμμετέχουν ακόμα, οι 27 βουλευτές, ευρωβουλευτές και οι 2 Διευθυντές των Κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού, 110 εκλεγμένοι εκπρόσωποι στην αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς, συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς, 360 εκπρόσωποι που προτάθηκαν από τα Κόμματα, τις Κινήσεις και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, 41 μέλη της ανεξάρτητης επιτροπής διεξαγωγής εκλογών συμπεριλαμβανομένων των Περιφερειακών υπευθύνων της καθώς και 68 ανεξάρτητα στελέχη του ευρύτερου χώρου.

Η ΟΕΣ στο σύνολο της έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο – Δείτε όλα τα ονόματα ΕΔΩ

Σκληρή, εφ όλης της ύλης κριτική Γεννηματά σε Τσίπρα

Στην ομιλία της, η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να ασκήσει σκληρή, εφ όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αναμένεται να επιτεθεί προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοντας ότι όχι μόνο δεν υπάρχει έξοδος από την επιτροπεία, όπως υποστηρίζει, αλλά είσοδος σε ένα νέο μνημόνιο που αλυσοδένει τη χώρα στερώντας της κάθε προοπτική ανάπτυξης. «Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει την έξοδο από τη κρίση», θα επισημάνει. Η Φώφη Γεννηματά θα εστιάσει την κριτική της και σε θέματα όπως το Σκοπιανό στο οποίο θα αναδείξει την επικίνδυνη για τη χώρα διγλωσσία της κυβέρνησης αλλά και στο θέμα που προέκυψε με το χειρισμό του θέματος των 8 Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο. Θα επιμείνει επίσης στην με κάθε θυσία διασφάλιση του αυτόνομου ρόλο του νέου φορέα, στο πολιτικό σκηνικό.

Σε ότι αφορά το συνέδριο η κυρία Γεννηματά θα τονίσει ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την επόμενη μέρα της παράταξης. Θα αναγνωρίσει τις δυσκολίες που υπάρχουν στο δρόμο προς το συνέδριο αλλά θα τονίσει τη δέσμευση σε αυτή τη δύσκολη πορεία «έχουμε δεσμευθεί να πάμε όλοι μαζί». Η επικεφαλής του νέου φορέα θα εστιάσει «στο τι κόμμα θέλουμε να φτιάξουμε» εστιάζοντας στον προγραμματικό του αλλά και στο μοντέλο οργάνωσης του που θα πρέπει να παραπέμπουν σε ένα σύγχρονο ανοιχτό, συμμετοχικό κόμμα.

Αναταράξεις

Εν τω μεταξύ η σύνθεση της οργανωτικής επιτροπής προκαλεί ποικίλα σχόλια. Εντυπώσεις και συζητήσεις προκαλεί ότι ενώ στην ΟΕΣ συμμετέχουν όλα τα μέλη του πρώην Πολιτικού συμβουλίου του ΠαΣοΚ, δεν συμμετέχει ο Στέφανος Ξεκαλάκης. Όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος «σε ένα σώμα 600 ατόμων δεν χώρεσε ο τελευταίος εκλεγμένος γραμματέας της ΚΕ, χώρεσαν όμως πρόσωπα που διέσπασαν το ΠαΣοΚ και ακόμα και σήμερα ασκούν κριτική στα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, καθοδηγούμενα από την προσωπική τους εμπάθεια για τον Ευ. Βενιζέλο».

Αναταράξεις υπάρχουν και για την «επιτροπή Βγόντζα». Ο κ. Βγόντζας σε επιστολή του προς τα μέλη της επιτροπής Αλιβιζάτου, γνωστοποιεί ότι μετά την επιθυμία του κ. Αλιβιζάτου «να μην συνεχίσει ως Πρόεδρος ή και ως μέλος της ΑΕΔΔ, η κ. Φώφη Γεννηματά με όρισε ως Πρόεδρο της ΑΕΔΔ, με τη σύμφωνη γνώμη του Πολιτικού Συμβουλίου». Και καλεί τα μέλη της επιτροπής σε συνεδρίαση, στο γραφείο του, την ερχόμενη Τρίτη, στην οποία μεταξύ άλλων θα εξεταστεί η συγκρότηση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής που θα επιβλέψει τη διαδικασία για την εκλογή συνέδρων που έχει προγραμματιστεί για τις 4 Ιανουαρίου.

Ωστόσο εκφράζονται ενστάσεις για το αν ο έμπειρος νομικός που εκπροσωπούσε στην επιτροπή Αλιβιζάτου την πλευρά της Φώφης Γεννηματά, μπορεί να εγγυηθεί την αμεροληψία των διαδικασιών. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση στην πρόσκληση του μέλους της επιτροπής Αλιβιζάτου, Γιάννη Αναστασάκου.

«Η παρουσία του κ. Αλιβιζάτου ως προέδρου έδινε νόημα στον χαρακτηρισμό της επιτροπής ως ανεξάρτητης. Δεν επιθυμώ να συμμετέχω στην νέα επιτροπή που δημιουργείται υπό την προεδρία σας. Εύχομαι το συνέδριο να ξεπεράσει σε απήχηση και επιτυχία την διαδικασία εκλογής επικεφαλής» αναφέρει. Ανάλογες ενστάσεις διατυπώνονται και από άλλα μέλη της επιτροπής Αλιβιζάτου.

Πηγή: in.gr – Ρεπορτάζ: Δημήτρης Χόνδρος

The post Έντονο παρασκήνιο για την Επιτροπή Συνεδρίου στο Κίνημα Αλλαγής appeared first on Aftodioikisi.gr.

Φώφη Γεννηματά: Θέλουμε λύση με σύνθετη ονομασία και εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό

$
0
0

Την θέση του Κινήματος Αλλαγής εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, μία ημέρα μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στόχος είναι μια σύνθεση ονομασία για όλες της χρήσεις και με εγγυήσεις για την αποτροπή ενεργειών του αλυτρωτισμού.

Σχολιάζοντας το χθεσινό συλλαλητήριο, η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «εμείς σεβόμαστε τις γνήσιες ευαισθησίες του Ελληνικού λαού πάνω στο θέμα. Και συμμεριζόμαστε την αγωνία των πολιτών για μια έντιμη λύση που θα προστατεύει τα ζωτικά μας συμφέροντα και θα οδηγεί σε πλήρως ομαλές σχέσεις με τα Σκόπια και σταθερότητα στα Βαλκάνια. Δεν ακούμε όμως έξαλλες φωνές που έρχονται από ένα σκοτεινό παρελθόν…γι’ αυτό θέλουμε λύση με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και απαραιτήτως με τις αναπόσπαστες από αυτήν συμπληρωματικές εγγυήσεις για αποτροπή ενεργειών αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης του πνεύματος και της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν».’

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, η μη λύση παρατείνει το τέλμα και το αδιέξοδο και ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετεί τελικά μόνο τα Σκόπια. Σημειώνει μάλιστα ότι «δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι η γειτονική χώρα έχει αναγνωρισθεί από 140 χώρες περίπου με το συνταγματικό της όνομα (“Δημοκρατία της Μακεδονίας”). Τα διεθνή μέσα επικοινωνίας την αποκαλούν νέτα – σκέτα Μακεδονία. Η γειτονική χώρα μονοπωλεί δηλαδή το όνομα “Μακεδονία”. Αυτό θέλουμε; Όχι βέβαια. Γι’ αυτό θα πρέπει να το αποτρέψουμε αλλά με αποτελεσματική λύση που θα ακυρώνει αυτές τις παραχαράξεις, γεωγραφικές, ιστορικές, πολιτιστικές».

Οπως υπενθυμίζει «η παράταξή μας έκανε επανειλημμένες προσπάθειες στο παρελθόν για την επίλυση του ζητήματος, αλλά η αδιαλλαξία της άλλης πλευράς – των Σκοπίων – απέτρεψε τη λύση». Ανέφερε ως παράδειγμα το 1995 με την Ενδιάμεση Συμφωνία, «με την οποία ομαλοποιήσαμε τις σχέσεις με τη γειτονική χώρα και το 2001 με την κυβέρνηση Σημίτη για λύση με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού» και σχολίασε: «Όλες ναυάγησαν λόγω της εθνικιστικής αδιαλλαξίας των Σκοπίων».

Η Φώφη Γεννημτά κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, ότι «χειρίζεται το θέμα με ασυγχώρητη επιπολαιότητα, ερασιτεχνισμό και διγλωσσία. Απουσιάζει η υπευθυνότητα. Άλλα λέει ο Τσίπρας και άλλα ο Καμμένος, ο οποίος πρωταγωνιστεί σε αντιφατικά ασυνάρτητες τοποθετήσεις». Επεσήμανε δε, ότι «η κυβέρνηση καταφεύγει στην “εν κρυπτώ διπλωματία” και προφανώς συνάπτει μυστικές συμφωνίες, όπως μαρτυρούν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Μ. Νίμιτς. Σπέρνουν τις θύελλες της σύγχυσης και του φανατισμού και απειλούν με αδιέξοδο τη διαδικασία και με εθνική ήττα τη χώρα».

Εξαπέλυσε επίθεση και κατά της ΝΔ για την οποία είπε ότι «δεν έχει ούτε καθαρή και σταθερή θέση πάνω στο θέμα ούτε υπεύθυνη και ψύχραιμη στάση» και πως «αποφεύγει πεισματικά να διευκρινίσει εάν υπάρχει και ισχύει εθνική γραμμή. Οι τοποθετήσεις του Βουκουρεστίου φαίνεται να αμφισβητούνται. Η Ν.Δ. φαίνεται ότι σύρεται στις αντιδράσεις της, από τα πλέον ακραία εθνικιστικά στοιχεία, ενώ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις εθνικές αγωνίες και ευαισθησίες όπως κάνει ακόμη και με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης».

Για να καταλήξει η Φώφη Γεννηματά: «Το χρονίζον θέμα της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας /ΠΓΔΜ θα πρέπει να λυθεί με τρόπο που να διασφαλίζει πλήρως τα ελληνικά συμφέροντα, να σέβεται τις ευαισθησίες μας και να εγγυάται απόλυτα ομαλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες στο μέλλον».

The post Φώφη Γεννηματά: Θέλουμε λύση με σύνθετη ονομασία και εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό appeared first on Aftodioikisi.gr.


Μακεδονικό: Ξεκίνησε η συνάντηση Τσίπρα –Γεννηματά στο Μαξίμου

$
0
0

Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε η Φώφη Γεννηματά, με μικρή καθυστέρηση, καθώς ήταν προγραμματισμένη η συνάντησή της να ξεκινήσει στις 12:30.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης γίνεται στο πλαίσιο της κατ’ ιδίαν ενημέρωσης που παρέχει ο Αλέξης Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

* φωτογραφία από παλαιότερη συνάντηση

Διαβάστε ακόμη στην aftodioikisi.gr : Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης ζήτησε το… mute στη συνάντηση με Τσίπρα

 

The post Μακεδονικό: Ξεκίνησε η συνάντηση Τσίπρα – Γεννηματά στο Μαξίμου appeared first on Aftodioikisi.gr.

Ο χαλαρός διάλογος Τσίπρα –Γεννηματά στις κάμερες (βίντεο)

$
0
0

Έναν χαλαρό διάλογο μπροστά στις κάμερες είχαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Ο κ. Τσίπρας και η κ. Γεννηματά συζήτησαν για τα παιδιά τους, με τον Πρωθυπουργό να λέει πως τα δικά του παιδιά παρότι είναι πολύ μικρά, παρακολουθούν τις εξελίξεις.

The post Ο χαλαρός διάλογος Τσίπρα – Γεννηματά στις κάμερες (βίντεο) appeared first on Aftodioikisi.gr.

Μακεδονικό: Στο Μαξίμου ο Κουτσούμπας -Πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση με Γεννηματά

$
0
0

Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε στις 13.30 ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον Πρωθυπουργό για το Σκοπιανό.

Η συνάντηση με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά δεν είχε ολοκληρωθεί όταν έφτασε ο κ. Κουτσούμπας.

Διαβάστε ακόμη στην aftodioikisi.gr :

Μακεδονικό: Ξεκίνησαν οι επαφές των πολιτικών αρχηγών -Μαχαίρια Τσίπρα-Μητσοτάκη

Ο χαλαρός διάλογος Τσίπρα – Γεννηματά στις κάμερες (βίντεο)

The post Μακεδονικό: Στο Μαξίμου ο Κουτσούμπας -Πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση με Γεννηματά appeared first on Aftodioikisi.gr.

Μακεδονικό -Επαφές πολιτικών αρχηγών: Μαχαίρια Τσίπρα-Μητσοτάκη -Συμβούλιο ζητά η Γεννηματά

$
0
0

Συνεχίζονται μέχρι αυτήν την ώρα οι επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, κατά τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας θα τους ενημερώσει για τη διαπραγμάτευση σχετικά με το Σκοπιανό και για τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθε λίγο πριν τις 10.30 ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό για το ζήτημα των Σκοπίων. Η συνάντηση είχε διάρκεια περίπου 40 λεπτά και… χωρίς ήχο στις κάμερες.

«Ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. «Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ.Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πορευτεί σε αυτόν τον δρόμο μόνος του, ας μην ψάχνει τώρα για άλλοθι ούτε για συνενόχους».

«Ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο ότι ο κύριος Μητσοτάκης θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού», σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού για τη συνάντηση, συμπληρώνοντας: «Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα».

Γεννηματά: Αίτημα για συμβούλιο πολιτικό αρχηγών

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί προχώρησε σε συζητήσεις χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή, ζήτησε ξανά από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.  «Τόνισα και σήμερα την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας. Ζήτησα χθες τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την Εθνική Γραμμή – ως όφειλε και οφείλει – και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησης του. Η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα Εθνικά συμφέροντα», τόνισε σε δήλωσή της η κ. Γεννηματά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εξετάσθηκαν οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων καθώς και όσα συζήτησε ο κ. Τσίπρας με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα.

Kουτσούμπας: Υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες 

Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση. Κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την περιοχή, την πολιτική ΝΑΤΟ & ΕΕ γι’αυτά τα ζητήματα, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τις εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ.

Θεοδωράκης: Γελοίο οι δύο γραμμές στην κυβέρνηση 

Μετά τη συνάντηση ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας με μία λέξη στη σλαβική διάλεκτο, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις από την πλευρά της ΠΓΔΜ, ότι παραιτείται από οποιεσδήποτε αλυτρωτικές βλέψεις. «Πρέπει να πάμε σε σύνθετη ονομασία που θα είναι μια λέξη και θα είναι μια αμετάφραστη λέξη. Άρα μπορούμε να πάμε σε πολλές επιλογές καλύτερες από το «Ανω Μακεδονία» και το «Βόρεια Μακεδονία». Να είναι μια λέξη στη σλαβική διάλεκτο και θα είναι μια λέξη και όχι δύο λέξεις», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι εκκρεμούν πολλά ζητήματα σε σχέση με το Σκοπιανό, με κυρίαρχο το θέμα του συντάγματος της γειτονικής χώρας.

Λεβέντης: Απο μηδενική βάση η διαπραγμάτευση

Την αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός του είπε ότι ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι είχε προτείνει ως όνομα της πΓΔΜ το “Makedonia-Skopia”, έκανε μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Αυτό είναι εθνική μειοδοσία», τόνισε ο κ. Λεβέντης.

Πρόγραμμα συναντήσεων

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε σήμερα κατ’ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων:

10.30 πμ Με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη

12.30 μμ Με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά

13.30 Με τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

15.00 Με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη

17:30 Με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Εθνική γραμμή

Ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει στήριξη για τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται την ώρα που οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα έχουν αυξηθεί, ενώ στην ΠΓΔΜ η κυβέρνηση Ζάεφ προσπαθεί να βρει τρόπους συνεννόησης με την αντιπολίτευση και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί να διαχειριστεί τρία ρήγματα:

  • με την Εκκλησία που αποφάσισε, μετά από νέα συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, ότι δεν συναινεί σε όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», επιτρέποντας ή και προτρέποντας τη συμμετοχή των ιεραρχών στο συλλαλητήριο της Αθήνας στις 4 Φεβρουαρίου, κάτι που δεν έπραξε με το συλλαλητήριο που προηγήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
  • μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, όπου -παρά το κλίμα αμφίπλευρης κατανόησης των αντιθέσεων ανάμεσα στους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο- βουλευτές και στελέχη των δύο κυβερνητικών κομμάτων τροφοδοτούν την ένταση.
  • με την αντιπολίτευση και κυρίως με τη Νέα Δημοκρατία. Το ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προβλέπεται -μετά από διαρροή της Πειραιώς- τυπικό, ενώ η νέα κόντρα μέσω διαρροών ανάμεσα στο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη, έχει ανεβάσει το θερμόμετρο και μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Κομβικές χαρακτηρίζονται και οι συναντήσεις που θα έχει σε Αθήνα και Σκόπια στις 30 και 31 Ιανουαρίου ο Μάθιου Νίμιτς.

The post Μακεδονικό -Επαφές πολιτικών αρχηγών: Μαχαίρια Τσίπρα-Μητσοτάκη -Συμβούλιο ζητά η Γεννηματά appeared first on Aftodioikisi.gr.

Φ. Γεννηματά: Οι προτάσεις Νίμιτς πρέπει να απορριφθούν

$
0
0

Την απόρριψη των προτάσεων Νίμιτς για το Σκοπιανό, ζητά η Φώφη Γεννηματά, προέδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και σε δήλωση της, σημειώνει:

«Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και ΝΔ διχάζουν και αποπροσανατολίζουν τον Ελληνικό λαό πάνω στο σημαντικό εθνικό ζήτημα σε σχέση με την ΠΓΔΜ.

Η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της, τη διγλωσσία, τις άστοχες και εν κρυπτώ διαπραγματευτικές κινήσεις, υπονόμευσε την αναγκαία πολιτική συναίνεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Παραβλέπει το κεκτημένο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, και ακολουθεί ένα δρόμο που οδηγεί στη σαλαμοποίηση της «λύσης».

Πρόκειται για ενέργειες και μεθοδεύσεις που δεν υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα.

Η πολιτική εκμετάλλευση που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί στο εθνικό αυτό ζήτημα είναι τελείως ανεπίτρεπτη και καταδικασμένη σε αποτυχία.

Η ΝΔ από την πλευρά της κινούμενη με μικροκομματικά κριτήρια, αρνείται την αναγκαιότητα λύσης και διολισθαίνει σε ακροδεξιές λογικές. Η στάση της είναι βαθύτατα διχαστική και ζημιογόνος για την εθνική υπόθεση.

Ξαναζεσταίνει το αδιέξοδο και ένοχο παρελθόν της, που οδηγεί σε νέα αδιέξοδα.

Σεβόμαστε και ακούμε τις γνήσιες εκφράσεις πατριωτισμού και τις ευαισθησίες των Ελλήνων.

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η προστασία των εθνικών συμφερόντων επιβάλλει μια συνολική λύση – πακέτο, μια Ενιαία Συνθήκη, που θα καλύπτει όλες τις πτυχές με νομικά δεσμευτικές ρυθμίσεις και θα αντιμετωπίζει τα θέματα αλυτρωτισμού και παραχάραξης της ιστορίας.

Οποιαδήποτε άλλη φόρμουλα λύσης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Είναι σαφές ότι προτάσεις όπως αυτές του κ. Νίμιτς που είδαν το φως της δημοσιότητας, πρέπει να απορριφθούν γιατί δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για συνολική λύση. Είναι θέσεις που ενθαρρύνουν την αδιάλλακτη στάση της άλλης πλευράς.

Εμείς θα επιμείνουμε στην προσπάθεια διαμόρφωσης της αναγκαίας Εθνικής Γραμμής με τη σύγκλιση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.»

The post Φ. Γεννηματά: Οι προτάσεις Νίμιτς πρέπει να απορριφθούν appeared first on Aftodioikisi.gr.

Φ.Γεννηματά: Δεν σηκώνουμε «μύγα στο σπαθί μας» -Όλα στο φως

$
0
0

Να έρθουν όλα στο φως γύρω από την υπόθεση της Novartis, ζητά η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά και σε μαι δήλωση της, εφ’ όλης της ύλης, σημειώνει:

«Παρά τα όσα σιγοτραγουδούν οι σειρήνες της κυβερνητικής προπαγάνδας στα αυτιά των ταλαιπωρημένων πολιτών, η χώρα περνά μια εξαιρετικά δύσκολη καμπή. Η Κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την πορεία της χώρας. Η χώρα πορεύεται με τη θηλιά στο λαιμό.

Η Τουρκία εντείνει την προκλητικότητά της στο Αιγαίο και την Κύπρο καταπατώντας τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, Αποδεικνύεται, δυστυχώς, με επώδυνο για τα εθνικά μας δίκαια τρόπο , το φιάσκο, με ευθύνη της Κυβέρνησης, της πρόσφατης επίσκεψης Ερντογαν. Την ώρα που κάθε χαλαρότητα , κάθε αδράνεια ενέχει κινδύνους να προκαλέσει ανήκεστο βλάβη σε ζωτικής σημασίας εθνικά συμφέροντα η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει τις δέουσες πρωτοβουλίες στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ.

Στο θέμα των Σκοπίων ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του αντί να επιδιώξουν εξ’ αρχής την εθνική συνεννόηση και τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής προσπάθησε να διχάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να διαιρέσει οριζόντια το πολιτικό σύστημα και την ελληνική κοινωνία, με την προσδοκία να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε «σαλαμοποίηση» της λύσης που θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον από αυτά που υποτίθεται πως θα λύσει . Μοναδική εθνική επιδίωξη δεν μπορεί να είναι τίποτε λιγότερο από μια συνολική και αποτελεσματική λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα πλήρως, με Ενιαία Συνθήκη με νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης των όσων θα συμφωνηθούν και σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελληνική Οικονομία καθιστά σαφές πως το τέλος του «προγράμματος» δεν συνεπάγεται την οριστική και ασφαλή έξοδο της χώρας από την κρίση. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά ομολογεί πως διαπραγματεύεται την μορφή της «επιτροπείας», το επιβεβαίωσε και η Λαγκάρντ, παρόλο που δεσμεύτηκε προκαταβολικά σε διατάξεις του 4ου Μνημονίου για μείωση συντάξεων, αφορολόγητου και εκχώρηση του εθνικού πλούτου. Με την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ η χώρα ασθμαίνουσα προσπαθεί να επιστρέψει στο 2014, με επιβάρυνση 200 δις ευρώ για την Ελληνική οικονομία όπως πιστοποιούν κορυφαίοι Ευρωπαίοι παράγοντες. Η οριστική και ασφαλής έξοδος από την κρίση απαιτεί, την άμεση ελάφρυνση του χρέους που συνεπάγεται και μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ένα σχέδιο ανάπτυξης , προσέλκυσης επενδύσεων, δημιουργίας νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και στήριξης της μεσαίας τάξης.

Και ενώ όλα αυτά τα μεγάλα εθνικά θέματα είναι ανοικτά, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια μηχανή λάσπης κατά πολιτικών της αντιπάλων, εκμεταλλευόμενη ένα υπαρκτό διεθνές σκάνδαλο σε σχέση με τις πολιτικές πολυεθνικών εταιρειών για το φάρμακο. Παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης και καταπατά κάθε έννοια κράτους δικαίου. Στόχος της δεν είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά η δημιουργία σκιών στους αντιπάλους της. Αντί την πλήρη διαλεύκανση των πραγματικών πτυχών, του σκανδάλου Novartis, επιχειρεί να διαμορφώσει ένα δικονομικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέψει την επί της ουσίας έρευνα αλλά θα μετατρέψει την πολιτική ζωή σε ρωμαϊκή αρένα. Εξαιρώντας σκανδαλωδώς την διερεύνηση των ευθυνών της δικής τους Κυβέρνησης.

Η γενικότερη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στην υπέρβαση των προβληματων. Η Νέα Δημοκρατία στρέφεται όλο και πιο δεξιά επαναφέροντας όλες τις παραδοσιακές συντηρητικές και οπισθοδρομικές συνταγές στο προσκήνιο, παίζοντας και αυτή το επικίνδυνο παιχνίδι της πόλωσης και του διχασμού. Στα εθνικά θέματα δημαγωγεί υπαναχωρόντας ακόμα και από πάγιες θέσεις της, υιοθετεί τα λαϊκίστικα εθνικιστικά συνθήματα και ενίσχυει τις ακραίες φωνές των συλλαλητηρίων. Στα θέμα Novartis επιχειρεί να θολώσει τα νερά για τις τεράστιες ευθύνες της παράταξης της, με τον εκτροχιασμό 2004-09 της φαρμακευτικής δαπάνης.

Εμείς δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας. Όλα στο φως. Η παράταξη μας είναι εκείνη που – κατά κοινή ομολογία- προώθησε μόνη της τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις και κατάφερε να ελέγξει τη δαπάνη μειώνοντας την στο μισό. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμούσε αυτές τις πολιτικές.

Η Ελλάδα έχει τις δυνάμεις, μπορεί να προχωρήσει μπροστά. Οι σκληρές θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός όλα τα χρόνια της κρίσης δεν θα πάνε χαμένες. Είναι αναγκαία μια άλλη πολιτική κατεύθυνση, ένα άλλο σχέδιο. Η έξοδος από την κρίση απαιτεί προοδευτικές αλλαγές παντού, που θα διασφαλίζουν διακυβέρνηση διαφάνειας, αξιοκρατίας, αποτελεσματικότητας και λογοδοσίας. Αξιοπρέπεια στον Έλληνα πολίτη. Η χώρα χρειάζεται ενότητα δυνάμεων και ένα ρεαλιστικό σχέδιο για να υπερνικήσει την κρίση, να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, να μειώσει τις ανισότητες και την ανεργία και να κρατήσει τα παιδιά στο τόπο της.

Όσο αφορά το Κίνημα Αλλαγής , η επιλογή είναι μια και μοναδική. Αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η ενίσχυση της προοδευτικής Δημοκρατικής παράταξης. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας συνειδητοποιούν την κρισιμότητα των στιγμών και δημιουργούν ένα σύγχρονο προοδευτικό ρεύμα, ένα δυναμικό Κίνημα Αλλαγής που θα ανοίξει νέους δρόμους για την Ελλάδα και την κοινωνία. Θα διασφαλίσει Προοδευτική Διακυβέρνηση με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, παραγωγή νέου πλούτου, δίκαιη διανομή, αξιοπρεπή εργασία, κράτος δικαίου.»

The post Φ.Γεννηματά: Δεν σηκώνουμε «μύγα στο σπαθί μας» -Όλα στο φως appeared first on Aftodioikisi.gr.

Δείτε το νέο σύμβολο του Κινήματος Αλλαγής

$
0
0

Μετά από δεκάδες προτάσεις τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ενέκριναν το νέο σύμβολο του Κινήματος Αλλαγής.

Συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά εξηγούσαν πως «είναι το ρόδο της ελπίδας με αναφορές στις αξίες και τις παρακαταθήκες της Δημοκρατικής παράταξης».

The post Δείτε το νέο σύμβολο του Κινήματος Αλλαγής appeared first on Aftodioikisi.gr.


Ραγκούσης: Υπάρχει προοδευτική πλειοψηφία για την πρώτη συνταγματική μεταρρύθμιση μετά την πτώχευση

$
0
0

«Επιθυμία μου είναι το μέλλον να είναι προοδευτικό, όπως ήταν και το παρελθόν μας, όχι δεξιό» τονίζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής και πρώην υπουργός, Γιάννης Ραγκούσης. Με άλλα λόγια εκφράζει τη διαφωνία του στο ενδεχόμενο συνεργασίας μετεκλογικά του Κινήματος Αλλαγής με τη ΝΔ, ενώ αφήνει αιχμές για ιδεολογική σύγχυση η οποία, όπως λέει, είναι καταστροφική για τον προοδευτικό χώρο κι εξυπηρετεί προσωπικές επιδιώξεις.

Προσθέτει ότι η αντιπολίτευση στη κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει χαρακτηριστικά τεχνητής πόλωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να είναι σύγχρονη και προοδευτική. «Αντιπολίτευση που μπορεί να κοιτάζεται στον καθρέπτη έχοντας επίγνωση ότι είναι αξιόπιστη στους πολίτες όταν δεν καταλογίζει στη σημερινή κυβέρνηση αποφάσεις που είχε αναγκαστεί να πάρει και το ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Ραγκούσης σημειώνει ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος που συζητείται είναι «η πρώτη αναθεώρηση μετά την πτώχευση του 2009 και όχι η τέταρτη από το 1975» ενώ θεωρεί de facto δέσμευση γι΄ αυτό την πρόταση της Φώφης Γεννηματά και τη συγκεκριμένη απάντηση του Αλέξη Τσίπρα.

Αποφεύγει ωστόσο να σχολιάσει τις διαφωνίες των κ.κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου, περιμένοντας, όπως αναφέρει, τη στάση που θα τηρήσει η κ.Γεννηματά, επικρίνει τη ΝΔ πως με τη στάση της δεν υπηρετεί το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον και διατυπώνει δέκα προτάσεις για αλλαγές στο Σύνταγμα

Ο Γιάννης Ραγκούσης, τέλος, συμμερίζεται την άποψη της κυβέρνησης ότι δεν χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή μετά το τέλος των μνημονίων. «Η λύση της πιστοληπτικής γραμμής δεν πρέπει να είναι η εθνική επιλογή» επισημαίνει και τονίζει ότι «η επιμονή σε αυτήν την πρόταση θα είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα μιας κακοπροαίρετης αντιπολιτευτικής διάθεσης που ζημιώνει πρωτίστως την οικονομία και την κοινωνία».

Η συνέντευξη του στελέχους του Κινήματος Αλλαγής Γιάννη Ραγκούση στον Μιχάλη Μιιχαήλ για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι η εξής:

Ερ. Εκφράζετε, κύριε Ραγκούση, σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις σας, την άποψη ότι θα πρέπει να συνεργαστούν οι προοδευτικές δυνάμεις και πως αυτή θα πρέπει να είναι η στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής. Μπορείτε να εξηγήσετε τους λόγους;

Απ. Η ερώτησή σας είναι για εμάς η μεγαλύτερη απόδειξη για την ιδεολογική σύγχυση που έχει επικρατήσει στο χώρο μας. Όπως πολλοί συνάδελφοί σας, κάνετε μία ερώτηση που κανονικά δεν θα έπρεπε να είχε θέση σε μία συνέντευξη με ένα μέλος ενός κόμματος που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Εάν ήθελα να ανήκω στην δεξιά παράταξη, στη Νέα Δημοκρατία, θα μπορούσα να ανήκω. Κανείς δεν με οδήγησε με το ζόρι στην απόφασή μου να ενταχθώ στο ΠΑΣΟΚ. Όποιος είναι πουλί πετάει, όποιος είναι ψάρι κολυμπάει. Όποιος θέλει να ανήκει στην προοδευτική παράταξη επιλέγει να είναι προοδευτικός, όποιος θέλει να ανήκει στην δεξιά παράταξη επιλέγει να είναι συντηρητικός.

Η ιδεολογική σύγχυση ήταν καταστροφική για το χώρο μας. Οδήγησε σε πολιτικές τερατογενέσεις για να εξυπηρετηθούν προσωπικές φιλοδοξίες, μέσω ενός αδίστακτου συστήματος διαπλοκής. Ιστορικά, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, δύο κι όχι τρεις ήταν οι μεγάλες παρατάξεις. Η Αριστερά και η Δεξιά. Η προοδευτική παράταξη σε διάφορες εκδοχές και η συντηρητική. Απλά λοιπόν. Θέλω το μέλλον μας να είναι προοδευτικό, όπως ήταν και το παρελθόν μας, όχι δεξιό.

Ερ. Διαφωνείτε με όσα έχουν ειπωθεί από την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιτίθεται στους θεσμούς, στοχοποιεί το προοδευτικό χώρο με τη σκανδαλολογία, ζητάει εκβιαστικά στήριξη στο ζήτημα των Σκοπίων και στ΄ άλλα εθνικά θέματα, εφαρμόζει σκληρή λιτότητα και πρέπει να αποχωρήσει;

Απ. Αντιπολίτευση και έλεγχος στην κυβέρνηση βεβαίως ναι. ‘Αλλωστε απόφαση του κυβερνώντος κόμματος ήταν να ανήκει στην αντιπολίτευση ο χώρος μας.

Όχι όμως στην τεχνητή πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά δεν είμαι από αυτούς που υβρίζοντας καθημερινά τον ΣΥΡΙΖΑ, εκλιπαρούν ουσιαστικά τον κ. Μητσοτάκη για μια θέση σε κυβέρνηση ΝΔ.

Το ερώτημα λοιπόν είναι τι τύπου αντιπολίτευση είμαστε. Αντιπολίτευση τύπου εθνολαϊκιστικής Δεξιάς Σαμαρά-Μητσοτάκη; Αντιπολίτευση τύπου «διαπλεκόμενου πρετεντερισμού»; Ή σύγχρονη προοδευτική αντιπολίτευση, στην οποία προσωπικά λέω ναι. Αντιπολίτευση που μπορεί να κοιτάζεται στον καθρέπτη έχοντας επίγνωση ότι είναι αξιόπιστη στους πολίτες όταν δεν καταλογίζει στη σημερινή κυβέρνηση αποφάσεις που είχε αναγκαστεί να πάρει και το ΠΑΣΟΚ.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να είναι κανείς πολύ παρατηρητικός για να διαπιστώσει ότι στους τελευταίους 10 μήνες έχουν συντελεστεί δύο μεταβολές, που βεβαίως δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν θα πάρουν μόνιμα χαρακτηριστικά. Η πρώτη μεταβολή έγινε στο χώρο της κυβερνητικής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ. Η αλλαγή στον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον αντιλαμβάνεται την ανάγκη όχι να παραταθούν τα μνημόνια αλλά να ολοκληρωθούν χωρίς καθυστερήσεις -όπως αυτό πιστοποιήθηκε με το άμεσο κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης- καθώς και η αποστασιοποίησή του από τις εθνολαϊκιστικές αντιλήψεις του κ. Καμένου στο θέμα της FYROM, αιτιολογούν την άποψη περί μεταβολής. Η δεύτερη μεταβολή αφορά στο δικό μας χώρο. Η απεξάρτηση από τη ΝΔ που μέχρι το καλοκαίρι ήταν αδιανόητη, τώρα πλέον θεωρείται μία καθαρή επιλογή από σημαντικό τμήμα της βάσης μας.

Ερ. Το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, όμως, αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία ο νέος φορέας να έχει αυτόνομη πορεία και να είναι σαφώς διαφοροποιημένος από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ- με αυτή τη γραμμή να πορευτεί προς τις εκλογές. Σας δεσμεύουν ή όχι οι αποφάσεις του συνεδρίου; Τι στάση θα κρατήσετε δεδομένου ότι η κ. Γεννηματά δεν φαίνεται να αλλάζει θέση υλοποιώντας όσα αποφασίστηκαν;

Απ. Το συνέδριο κάθε κόμματος αποτελεί το ναό της εσωκομματικής δημοκρατίας.

Το ιδρυτικό δε συνέδριο είναι ο πολιτικός χώρος καθώς και η πολιτική στιγμή που η ευκαιρία για όλες και όλους να καταθέσουν τις απόψεις τους καθίσταται υποχρέωση.

Το περιεχόμενο των δικών μου απόψεων δεν κατατέθηκε σε μια λογική του

«είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω». Ούτε μόνον ως μια εξήγηση για το αρνητικό πρόσημο των 100 πρώτων ημερών που είχε η πορεία του Κινήματος Αλλαγής. Κατατέθηκε ως ένα βαθύτατο πιστεύω μου για το ποιος είναι ο μόνος δρόμος για το Κίνημα Αλλαγής, αν θέλει πραγματικά κανείς να το δει να δυναμώνει και να μεγαλώνει κι όχι να μαραίνεται και να σβήνει. Το Κίνημα Αλλαγής ή θα μεγαλώσει ή θα τελειώσει. Δεν πρόκειται να επιζήσει ως μικρή συμπληρωματική δύναμη εφεδρείας του κ. Μητσοτάκη. Κάτι τέτοιο είναι έξω από την ιδεολογική του φύση. Όπως το ψάρι που δεν μπορεί να επιζήσει έξω από το νερό. Τόσο απλά, τόσο πραγματικά.

Ερ. Ποια είναι η γνώμη σας για τη πρωτοβουλία της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με την Αναθεώρηση του Συντάγματος και την απάντηση του κ. Τσίπρα;

Απ. Είναι επικίνδυνα ανιστόρητοι όσοι δεν μπορούν να αντιληφθούν τις εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές συντεταγμένες που προσδιορίζουν την ιστορικότητα της επόμενης συνταγματικής αναθεώρησης. Εξηγούμαι: Διανύουμε τον ένατο χρόνο μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Το 2009 επήλθε το οδυνηρό τέλος της Μεταπολίτευσης. Επήλθε η οδυνηρή κατάληξη 35 ετών του μεταπολιτευτικού μοντέλου διακυβέρνησης, του μεταπολιτευτικού μοντέλου δάνειας ευημερίας, του μεταπολιτευτικού κοινωνικού κράτους.

Υπό αυτήν την έννοια, την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση δεν επιτρέπεται να την αντιλαμβανόμαστε ως μία ακόμη ή ως την 4η αναθεώρηση στο Σύνταγμα του 1975. Οφείλουμε να τη συνειδητοποιήσουμε ως την 1η αναθεώρηση μετά την πτώχευση του 2009. Ως την πρώτη κρίσιμη συνταγματική αναθεώρηση που είναι ιστορικά επιφορτισμένη με την ευθύνη να λάβει υπόψη της τις αιτίες που οδήγησαν την πατρίδα μας στο χείλος του γκρεμού το 2009, καθώς και να ενσωματώσει συνταγματικές αλλαγές που θα προστατεύσουν τον ελληνικό λαό από μία επανάληψη των δραματικών καταστάσεων που έζησε τα τελευταία χρόνια.

Η απόφαση του Κινήματος Αλλαγής, το σωστό ύφος και περιεχόμενο της επιστολής της κ. Γεννηματ,ά καθώς και το σωστό ύφος και περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής του πρωθυπουργού έχουν δημιουργήσει μία de facto πολιτική δέσμευση ενώπιον των πολιτών για άμεση εκκίνηση της αναθεωρητικής διαδικασίας. Πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υπαναχωρήσεων. Εκτός αν κάποιος αποφασίσει να απεμπολήσει την ιστορική του ευθύνη κι έτσι να κατακρημνιστεί στη συνείδηση των πολιτών.

Ερ. Για την άποψη του κ. Βενιζέλου και του κ. Λοβέρδου που υποστηρίζουν ότι δεν είναι κατάλληλη η πολιτική συγκυρία κι ότι πρέπει να ξεκινήσει μετά τις εκλογές όπου θα έχει ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τι λέτε;

Απ. Δεν θα ήθελα να κάνω κάποιο σχόλιο πριν ακούσω τι έχει να πει η κ. Γεννηματά.

Ερ. Πώς κρίνετε τη στάση της ΝΔ;

Απ. Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά, αυτό που ουσιαστικά αρνήθηκαν δεν είναι η αναθεωρητική σύμπραξη με την κυβέρνηση. Αρνήθηκαν να υπηρετήσουν το κοινωνικό συμφέρον. Διότι, ματαίωση της συνταγματικής αναθεώρησης, ισοδυναμεί με αναβολή εξόδου από την κρίση. Όμως, ουδέν κακό αμιγές καλού. Τώρα που, για ακόμη μια φορά, η Νέα Δημοκρατία γυρίζει την πλάτη στο εθνικό συμφέρον, δεν απομένει σε εμάς κανένας λόγος να καθηλώνουμε την πρότασή μας με βάση τη λογική του χαμηλού μέσου κομματικού όρου. Ειδικά μάλιστα από την ώρα που η ΝΔ μας προσβάλει κιόλας, λέγοντας, στα λόγια, πως οι δικές της προτάσεις είναι πιο τολμηρές. Μπορούμε, αλλά και πολιτικά πλέον υποχρεούμαστε, να προωθήσουμε μία μεγάλων οριζόντων συνταγματική αναθεώρηση που θα διαπνέεται από το όραμά μας για την επόμενη Ελλάδα. Τώρα μπορεί αλλά κι επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα μια μεγάλη προοδευτική συνταγματική μεταρρύθμιση. Στη σημερινή Βουλή, ευτυχώς, υπάρχει πλειοψηφία προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η πρώτη προοδευτική συνταγματική μεταρρύθμιση μετά την πτώχευση του 2009.

Ερ. Τι σχέση έχει το Σύνταγμα για τα μνημόνια; Αυτό μας έφταιξε;

Απ. Το Σύνταγμα πράγματι δεν είναι η βασική αιτία της κρίσης. Όμως, το μοντέλο διακυβέρνησης που ενσωμάτωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο Σύνταγμα τού 1975, αποτέλεσε κυρίαρχη συστημική αιτία που οδηγηθήκαμε στην πτώχευση του 2009 και στα μνημόνια. Θυμίζω δε, ότι μόνος του πήρε εκείνες τις τόσο λανθασμένες αποφάσεις -όπως εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκαν. Κανένα κόμμα της τότε προοδευτικής αντιπολίτευσης δεν υπερψήφισε το Σύνταγμα τού 1975. Δεν μπορεί λοιπόν οι προσωπικές, μονοκομματικές επιλογές του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1975 να μας δεσμεύουν πλέον. Δεν μπορεί να συνεχίζουμε να πορευόμαστε σύμφωνα με αυτές κάνοντας ότι δε βλέπουμε τα οδυνηρά τους αποτελέσματα για την πατρίδα και τον ελληνικό λαό.

Οι παραγωγικές δυνάμεις χρειάζονται πολιτική και νομοθετική σταθερότητα για να αναπτυχθούν. Από το 1975 όμως δεν απέκτησαν ποτέ ούτε το ένα ούτε το άλλο αγαθό. Την επομένη των εκάστοτε εκλογών το αίτημα της αντιπολίτευσης ήταν «εκλογές», και όσο για τους νόμους, αυτοί άλλαζαν απλώς με την αλλαγή υπουργού από το ίδιο κόμμα, ούτε καν με την αλλαγή κυβέρνησης. Έχουμε εντοπίσει τις πολιτικές ευθύνες προσώπων και κομμάτων για την πτώχευση του 2009. Δεν έχουμε όμως αντιληφθεί ότι πίσω από τα πρόσωπα και τα κόμματα υπάρχει και δρα μια ισχυρότατη πολιτειακή μηχανική που ωθεί προς την πολιτική και νομοθετική αστάθεια. Χρειαζόμαστε μια νέα πολιτειακή αρχιτεκτονική που θα μπορέσει να μας πάει στην επόμενη Ελλάδα.

Ερ. Θεωρείτε δηλαδή ότι αναθεωρώντας το Σύνταγμα μπορούμε να βγούμε από την κρίση;

Απ. Η προοδευτική μεταρρύθμιση του Συντάγματος αποτελεί το μόνο δρόμο για μια νέα αρχή στον τόπο. Έχει αποδειχθεί ότι μόνο μέσω Συντάγματος μπορούν στην Ελλάδα να αποκτήσουν διάρκεια και να στεριώσουν δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, χωρίς τις οποίες πιστεύω πως θα είναι θέμα χρόνου μια νέα χρεοκοπία. Σε μια προοδευτική συνταγματική μεταρρύθμιση πρέπει να συμπεριληφθεί:

1. ένα «φρένο χρέους», ένα εθνικά ασφαλές όριο καθώς και μια διάφανη κοινοβουλευτική διαδικασία εξωτερικού δανεισμού της χώρας, ώστε να μην υπερχρεωθούμε ξανά.

2. η αρχή ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης,

3. ένα σταθερό φορολογικό σύστημα για όλες τις επιχειρήσεις -και όχι μόνον για τις εφοπλιστικές εταιρίες- καθιερώνοντας ότι κάθε αλλαγή στη φορολογική νομοθεσία θα ισχύει υποχρεωτικά μετά από 3 οικονομικά έτη. Κατά το πρότυπο της συνταγματικής πρόβλεψης για τον εκλογικό νόμο,

4. ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης μέσα από ένα πάγιο, δίκαιο αναλογικό εκλογικό σύστημα με μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες που μόνο αυτό μπορεί να διασφαλίσει σταθερές δημόσιες πολιτικές και νομοθετική σταθερότητα καθώς και ουσιαστική πολιτική αντιπροσώπευση. Επίσης, πρέπει να αντιμετωπιστεί το πνιγηρό περιθώριο των μόλις 3 ημερών για να σχηματιστεί κυβέρνηση,

5. το ασυμβίβαστο βουλευτή υπουργού,

6. η θεσμοθέτηση της ανανέωσης μέσα από την επιβολή ανώτατου ορίου στις θητείες βουλευτών, υπουργών, αυτοδιοικητικών και όλων των κρατικών λειτουργών. Τα 12 χρόνια για τον βουλευτή και τα 8 για τον υπουργό, τα 10 χρόνια για το δήμαρχο και τον περιφερειάρχη.

7. η αξιοκρατία στην αξιολόγηση και στις προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων,

8. ο χωρισμός κράτους-Εκκλησίας,

9. η περαιτέρω οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ,

10. η συνταγματική κατοχύρωση της Διαύγειας.

Ερ. Μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου, τον Αύγουστο, πώς θα καταφέρει η χώρα να σταθεί στα πόδια της; Με ή χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης;

Απ. Νομίζω ότι μετά τις επίσημες τοποθετήσεις των εκπροσώπων των εταίρων αλλά κι εγχώριων οικονομικών και τραπεζικών παραγόντων, έχει καταστεί σαφές ότι η λύση της πιστοληπτικής γραμμής δεν πρέπει να είναι η εθνική επιλογή. Η επιμονή σε αυτήν την πρόταση θα είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα μιας κακοπροαίρετης αντιπολιτευτικής διάθεσης που ζημιώνει πρωτίστως την οικονομία και την κοινωνία.

The post Ραγκούσης: Υπάρχει προοδευτική πλειοψηφία για την πρώτη συνταγματική μεταρρύθμιση μετά την πτώχευση appeared first on Aftodioikisi.gr.

Γεννηματά: Όχι στην απλή αναλογική -Μετατρέπει τους δήμους σε χώρο συναλλαγής

$
0
0

Την πλήρη αντίθεση της, στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, εξέφρασε η επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγής», Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ

«Η απλή αναλογική μετατρέπει του δήμους σε χώρο συναλλαγής και παραλυτικής ισορροπίας», ανέφερε η κ. Γεννηματά και ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση πρόσθεσε: «Παίζουν και με το χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αντιμετωπίζουν τον θεσμό ως κινητή εορτή».

Η κ. Γεννηματά ανέφερε επίσης ότι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα οδηγήσει σε «αποδυνάμωση του θεσμούς της αυτοδιοίκησης», αφού θα «υπάρξει αδυναμία λήψης αποφάσεων για την προώθηση κρίσιμων έργων που αφορούν την ζωή των δημοτών».

Η ίδια τόνισε ότι το «Κίνημα Αλλαγής» δεν συζητά «αποσπασματικά» αλλαγές του εκλογικού συστήματος και υπογράμμισε ότι τέτοιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν στο «πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών και συναινέσεων».

Η κ. Γεννηματά, τόνισε ότι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται «γενναία ανακατανομή πόρων», «πλήρη εφαρμογή του Καλλικράτη» και απόδοση των πόρων που οφείλονται στους ΟΤΑ.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της κ. Γεννηματά:

Κάθε φορά που έρχομαι σε άμεση επαφή με τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου.

Είμαι περήφανη που υπηρέτησα αυτό το χώρο, είμαι περήφανη για την κοινή μας πορεία.

Εκπροσωπώ σήμερα την παράταξη που συνδέθηκε με όλες τις μεγάλες τομές που έγιναν στη χώρα, και ιδίως τις δημοκρατικές αλλαγές στο κράτος και την αναβάθμιση των Αυτοδιοικητικών Θεσμών. Και ήταν δυστυχώς συνήθως μόνη της.

Όλοι οι άλλοι στάθηκαν απέναντι, καταψήφιζαν, επαγγέλλονταν κατάργηση των αλλαγών,  αντιδρούσαν με κάθε μέσο και τρόπο.

Δεν χρειάζεται να γυρίσω στο 1981 με τους 6500 Δήμους και Κοινότητες, εκδοτήρια ληξιαρχικών πράξεων, όπου έργα γίνονταν μόνο «κατόπιν ενεργειών» του Υπουργού.

Θα έρθω στο «σήμερα» με τους 325 Δήμους και τις 13 Περιφέρειες που είναι σύγχρονοι πολιτικοί Οργανισμοί.

Κι αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης θεσμικής τομής, του σχεδίου «Καλλικράτης», το οποίο εμπνεύστηκε και προχώρησε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ενίσχυσε τη διαφάνεια και τη δημοκρατική λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών και έδωσε απτά, θετικά αποτελέσματα. Το ατύχημα ήταν πως λόγω της κρίσης ούτε χρηματοδοτήθηκε από την κεντρική κυβέρνηση, ούτε τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν αποδόθηκαν στην αυτοδιοίκηση.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι χάρη στις προβλέψεις του Καλλικράτη και την υπεράνθρωπη προσπάθεια των αιρετών και των εργαζομένων, ουσιαστικά γλύτωσε ένα επιπλέον μνημόνιο ο ελληνικός λαός.

Ο Καλλικράτης αποτέλεσε  βάση για μια Αυτοδιοίκηση με λόγο και ρόλο, με αρμοδιότητες και πόρους, βασικό πυλώνα για την υπέρβαση της κρίσης, την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας, την κοινωνική συνοχή, την διεύρυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής.

Φίλες και Φίλοι,

Στα χρόνια της κρίσης δοκιμαστήκαμε όλοι.

Και φυσικά η Αυτοδιοίκηση, που βίωσε τις συνέπειες της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης.

Και παρά τα προβλήματα που υπήρξαν, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ΟΛΟΙ ότι η Αυτοδιοίκηση στάθηκε στην πρώτη γραμμή, στο πλευρό του πολίτη, στην πρόνοια, σε δράσεις κοινωνικής συνοχής, στη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Σε όλη αυτή την πορεία ο «Καλλικράτης» αντιμετωπίστηκε από την Κυβέρνηση ως «μνημονιακός θεσμός» και γι αυτό εγκαταλείφθηκε στην τύχη του, ενώ σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων οδήγησε σε αφαίρεση αρμοδιοτήτων και πόρων και σε διόγκωση της γραφειοκρατίας.

Αφαιρέθηκαν μάλιστα αρμοδιότητες που αφορούν στην κοινωνική πολιτική, την πρόνοια, το περιβάλλον. Και αποδόθηκαν αρμοδιότητες που δεν ήθελε να ασκήσει το κράτος, χωρίς μέσα ,  πόρους και προσωπικό.

Με μια επικίνδυνη αντίληψη που θέλει να μετατρέψει την Αυτοδιοίκηση, στο μακρύ χέρι  του κεντρικού κράτους.

Τώρα η Κυβέρνηση ετοιμάζει μια νέα νομοθετική παρέμβαση. Λέει πολλά

για «δημοκρατία», για «διαφάνεια», αλλά Νόμο δεν έχουμε δει ακόμη.

Δεν έχει η Κυβέρνηση το θάρρος και την ευθύνη να θέσει σε δημόσιο διάλογο και διαβούλευση την πρόταση της.

Από τις διαρροές καταλαβαίνουμε ότι ουσιαστικά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αλλάξουν το σύστημα εκλογής των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. 

Θα με ρωτήσει κάποιος. Και αυτό είναι κακό;

Απαντώ ευθέως. Το ζητούμενο είναι να στηρίξουμε τον θεσμό και όχι να του προσθέσουμε νέα προβλήματα, οδηγώντας στην αποδυνάμωσή του.

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, απαιτεί ευρύτερες αλλαγές για την αναβάθμιση των θεσμών και οπωσδήποτε συναινέσεις. 

 Τι πρέπει να γίνει σήμερα;

  • Όλοι μιλούν με τον ίδιο τρόπο και χρησιμοποιούν σχεδόν τα ίδια λόγια για την ανάπτυξη.

Ο Πρωθυπουργός τρέχει παντού στη χώρα μοιράζοντας έργα, ψιχία, υποσχέσεις, ενώ η Κυβέρνηση του σχεδιάζει γενικόλογες και πρόχειρες προτάσεις που τις βαφτίζει αναπτυξιακά προγράμματα.

Η ΝΔ περιορίζεται στο «λιγότερο κράτος» με ότι αυτό σημαίνει.

Δεν απαντούν, όμως, πειστικά στο θεμελιώδες ερώτημα:  Τι πρέπει να αλλάξει σε κράτος και αυτοδιοίκηση για να πιάσει ξανά η χώρα το  μίτο της Αριάδνης που οδηγεί στη νέα ανάπτυξη.

  • Εμείς είμαστε ξανά έτοιμοι να προτείνουμε το τρίτο κύμα των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Για μια νέα ειρηνική επανάσταση στο χώρο για την οποία θα μου επιτρέψετε να πω λίγα λόγια. Με επίγνωση των αναγκών του παρόντος και του μέλλοντος για τους θεσμούς, την αποκεντρωμένη, σύγχρονη και δημοκρατική πολιτεία.
  • Η συνολική μας στρατηγική που αφορά το «Σχέδιο Ελλάδα» ξεκινά από μια κρίσιμη προϋπόθεση. Δεν μπορεί να υπάρξει νέα ανάπτυξη στη χώρα αν στην καρδιά των αλλαγών δεν βρεθεί η Ελλάδα των Περιφερειών με Ονοματεπώνυμο.

Κι’ αυτό γιατί:

  • Μόνο στην Περιφέρεια είναι δυνατόν να γίνει πραγματική ανασυγκρότηση του παραγωγικού αναπτυξιακού προτύπου
  • Μόνο στο Δήμο μπορεί να σχεδιαστεί η κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων ενός τόπου που σήμερα αδρανούν κατακερματισμένες
  • Μόνο στην Αυτοδιοίκηση μπορεί να οργανωθεί μια μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους.

Γιατί εδώ  είναι ο χώρος που μπορεί να δημιουργήσει, να συνθέσει, να αναπτύξει το πολυτιμότερο  προϊόν αυτού του τόπου: το μείγμα πολιτισμού φιλοσοφίας, τεχνών, ιστορίας, λαογραφίας, κουλτούρας, φύσης και περιβάλλοντος. Και να το συνδέσει με τον αγροδιατροφικό τομέα, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τον τουρισμό.

Στη βάση αυτού του προτύπου διαμορφώνεται η  ταυτότητά της Περιφέρειας προσδιορίζονται οι αναπτυξιακοί πόλοι γύρω από τους οποίους θα αναπτυχθεί και θα κινητοποιηθεί κάθε δημιουργική δύναμη προς αυτή την κατεύθυνση.

  • Πως θα τα καταφέρουμε;

Η δέσμευσή μας είναι ότι αυτή τη φορά στις δεν θα γίνουν εκπτώσεις. Δεν θα γίνουν βάζοντας στη ζυγαριά από τη μια μεριά το συγκεντρωτικό κράτος και από την άλλη την αυτοδιοίκηση. Και μοιράζοντας αρμοδιότητες χωρίς πόρους.

Δεν θα κρατήσουμε στην αποκεντρωμένη   κρατική διοίκηση  παρά μόνο διαπεριφερειακού τύπου αρμοδιότητες.

Δεν θα κρατήσουμε στον κρατικό κορβανά κανένα έργο χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκά προγράμματα που  και φύση και θέση ανήκει στους Δήμους και στις Περιφέρειες.

  • Κατά συνέπεια ο ρόλος της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνεται καταλυτικός.

Αξιολογώντας τα μεγάλα βήματα, τις κατακτήσεις, τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε στον προηγούμενο ιστορικό κύκλο σήμερα είμαστε ώριμοι να προτείνουμε ένα μεγάλο άλμα προς τα  εμπρός.

Η προσαρμογή του διοικητικού και αυτοδιοικητικού συστήματος στα ευρωπαϊκά δεδομένα και στις εθνικές και τοπικές ανάγκες επιβάλλει:

  • τη γενναία αποκέντρωση της διακυβέρνησης, και
  • τη ριζική αλλαγή στο κράτος, την ανάληψη των τοπικών υποθέσεων με ολοκληρωμένη μορφή από τους Δήμους,
  • την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγραμματισμού

Η ανασύνταξη της πολιτείας θα στηριχθεί σε πολύ συγκεκριμένες και μη διαπραγματεύσιμες μεταρρυθμίσεις στη βάση των ακόλουθων αρχών:

1ο   Το τεκμήριο της αρμοδιότητας  Ο ισχυρός Δήμος είναι η βάση της μεταρρύθμισης.

2ο Με βάση  την αρχή της επικουρικότητας . Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σηκώνει το βάρος της Περιφερειακής Ανάπτυξης.

3ο  Με βάση την αρχή της αναλογικότητας των ευθυνών.   Η μη υλοποίηση αρμοδιοτήτων συνεπάγεται  κυρώσεις.

4ο  Σύμφωνα με το Σύνταγμα η αρχή της οικονομικής αυτοτέλειας  συνεπάγεται ενίσχυση και γενναία ανακατανομή πόρων υπέρ της αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα:

Πρώτον: Να στηρίξουμε την πλήρη εφαρμογή του «Καλλικράτη», με την απόδοση των οφειλόμενων πόρων και την  «απελευθέρωση» από τα δεσμά, τους ανούσιους ελέγχους και δαιδαλώδεις διαδικασίες ώστε να ασκηθούν με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα οι αρμοδιότητές .

Και εν συνεχεία με ευθύνη και νηφαλιότητα να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα. Φυσικά και να καταλήξουμε σε βελτιώσεις και αναθεωρήσεις όπου χρειάζεται, με στόχο όμως την μετάβαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση

Δεύτερον: Να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια -μετά από διάλογο με την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ, τα τρέχοντα θεσμικά, λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης.

Τρίτον: Να πάρουμε πρωτοβουλίες  για αλλαγές στο Σύνταγμα που θα ενισχύουν την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Γνωρίζω ότι στο δεύτερο βαθμό υπάρχει σχετική προετοιμασία από το παρελθόν, που χρειάζεται απλές βελτιώσεις.

  • Με αυτή την οπτική καταθέτω 7 προτάσεις για την αυτοδιοίκηση και το σύγχρονο κράτος
  1. Το κράτος πρόνοιαςοικοδομείται στο σύνολο του στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, στους Δήμους όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη.

Όλες οι δομές πρόνοιας όπως και όλες οι προνοιακές πολιτικές όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα πρέπει να περάσουν στους Δήμους με όλους τους απαραίτητους πόρους.

Αποκέντρωση  αρμοδιοτήτων πρωτοβάθμιας Υγείας προς Δήμους.

  1. Οι περιφέρειες είναι υπεύθυνες για τον περιφερειακό σχεδιασμόκαι όχι για να υλοποιούν τα ρουσφέτια των υπουργών μέσω των ΠΕΠ.
  2. Τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησηςπερνάνε στο σύνολο τους στις περιφέρειες και τους δήμους που με βάση τις πραγματικές ανάγκες εκπονούν περιφερειακά και τοπικά σχέδια απασχόλησης και κατάρτισης.
  3. Το πρόγραμμααγροτικής ανάπτυξης (Π.Α.Α),αποκεντρώνεται σε δυο φάσεις σε ποσοστό 80% έτσι ώστε να γίνει μαζί με τα ΠΕΠ εργαλείο αναγέννησης της υπαίθρου.
  4. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπαίνουν δυναμικά μπροστά στην προσπάθεια για την εξάλειψη του ψηφιακού χάσματοςπου μας χωρίζει από τις χώρες της ΕΕ.

Μετάβαση στις «Έξυπνες πόλεις».

  1. Η Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο στην Εκπαίδευση.
  2. Νέος σχεδιασμός της Καταστατικής θέσηςτων Αιρετών, ώστε να μην δημιουργούνται αντικίνητρα για την ευρύτερη δική τους συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Αυτές είναι οι επτά  μεγάλες αλλαγές που δίνουν ρόλο πρωταγωνιστή στην αυτοδιοίκηση στον αγώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας με κοινωνική συνοχή κ αλληλεγγύη.

Σε αυτές τις προτάσεις σας καλώ να ξεκινήσουμε σήμερα ένα μεγάλο διάλογο που θα φτάσει μέχρι τη συνοικία και το χωριό, μέχρι τα νησιά και τις ορεινές μας περιοχές.

  • Είναι φανερό ότι μια τέτοια συνολική πρόταση προϋποθέτει αντίστοιχη προσαρμογή όλων των θεσμών της Πολιτείας που εμπλέκονται στην πυραμίδα του προγραμματισμού.

Η ανακατανομή εξουσιών και αρμοδιοτήτων επιβάλλει μεγάλες αλλαγές στην εσωτερική δομή του Δήμου και της Περιφέρειας. Αλλαγές που θα κρίνουν συνολικά τις νέες σχέσεις και αντιπροσωπεύσεις.

Αν ερχόμαστε αποσπασματικά πρώτα να εξαγγέλλουμε τι θα γκρεμίσουμε για παράδειγμα τον «Καλλικράτη» και στη συνέχεια να προτείνουμε αλλαγές εκλογικών νόμων με στόχο την ενίσχυση των κομματικών μας ερεισμάτων στο χώρο, τότε βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο.

Αλλά το έχουμε συνηθίσει πια. Αυτή η Κυβέρνηση έχει μόνη αρχή την εργαλειακή αντίληψη για τους θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας. Τους θεωρεί κάστρα  προς κατάληψη και επιδιώκει συμμαχίες χωρίς αρχές και στόχους στο όνομα της συναλλαγής και της αύξησης της κομματικής επιρροής. Δεν είναι αυτή η ανάγκη του θεσμού και του τόπου.

Δείτε για παράδειγμα την απλή αναλογική που προτείνει στους ΟΤΑ. Χωρίς ανακατανομή εξουσιών διαλύει κάθε δυνατότητα άσκησης τοπικής εξουσίας και τους μετατρέπει  σε χώρο συναλλαγής και παραλυτικής ισορροπίας .

Ας σκεφτούμε τι σημαίνει για τους δημότες η αδυναμία να  παίρνονται αποφάσεις για να προχωρήσουν έργα συντήρησης τοπικών υποδομών η για να εφαρμοστούν οι αναγκαίες προνοιακές και κοινωνικές πολιτικές.

Δεν είναι τυχαίο ότι παίζουν με το χρόνο διεξαγωγής των Αυτοδιοικητικών εκλογών, αντιμετωπίζοντας το θεσμό ως περίπου κινητή εορτή, σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Όσον αφορά την κουτοπονηριά ότι αυτό είναι πρόκριμα επαναφοράς  του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές νομίζω ότι καταντά άσκηση επί χάρτου.

Εμείς δεν συζητάμε αποσπασματικά για τα κρίσιμα ζητήματα θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις και ασφαλώς δεν θα μας βρουν υποστήριγμα και βεβαίως πολύ περισσότερο δεν θα μας βρουν συνένοχους στις επιλογές  και τις επιδιώξεις τους.

Οι ρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση εκθέτουν την απλή αναλογική και συκοφαντούν τον Κλεισθένη.

 

 

The post Γεννηματά: Όχι στην απλή αναλογική -Μετατρέπει τους δήμους σε χώρο συναλλαγής appeared first on Aftodioikisi.gr.

«Μακεδονία του Ίλιντεν»: Τέσσερα «όχι» πολιτικών αρχηγών -Συναίνεση ζητά ο Παυλόπουλος

$
0
0

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με την ονοματολογία, πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις.

«Τέσσερα όχι»

«Όχι» στην ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν» είπαν οι τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί που τους οποίους επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντάς τους τις εξελίξεις στο Σκοπιανό. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό μίλησε για την ανάγκη συναίνεσης.

Πρώτος απέρριψε την πρόταση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο ενημέρωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, ενώ την ίδια στάση υιοθέτησαν και οι Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας και Βασίλης Λεβέντης, τους οποίους ενημέρωσε τηλεφωνικά ο κ. Τσίπρας το πρωί του Σαββάτου.

«Η κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει την πρόταση “Μακεδονία του Ιλιντεν”, διότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία για ονομασία erga omnes και αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ», είπε ο πρωθυπουργός στην Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απάντησε στον κ. Τσίπρα ότι είναι απολύτως αρνητική με αυτή την ονομασία. «Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, αναθεώρηση του συντάγματος και ονομασία erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, σημείωσε τις επιφυλάξεις του για το νέο όνομα που ακούστηκε και επισήμανε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση. «Περιμένουμε την τελική συμφωνία», ανέφερε ακόμη, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να συνεδριάσουν τα όργανα του Κινήματος Αλλαγής για την επίσημη τοποθέτηση.

Κάθε αντίθετος, ακόμη κι αν έχουν καλυφθεί οι προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ακόμη κι αν είχαν λυθεί όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως ο αλυτρωτισμός και η αλλαγή του συντάγματος, διαφωνώ με το όνομα γιατί δεν έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά εθνοτικό», ήταν η τοποθέτηση του γ.γ. του ΚΚΕ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τέλος, ο κ. Λεβέντης στην επικοινωνία που είχε με τον κ. Τσίπρα επανέλαβε την πάγια θέση του ενάντια στη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων είπε στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το «Μακεδονία του Ιλιντεν» είναι το χειρότερο από όλα τα άλλα ονόματα και εξέφρασε την άποψη ότι έπεσε στο τραπέζι για να «καεί». Ο κ. Λεβέντης εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος θα καταλήξουν στο όνομα «Nova Makedonija», ενώ εκείνος από την πλευρά του προτείνει το «Σκόπια».

Στη συνομιλία τους, ο κ. Τσίπρας επισήμανε στον κ. Λεβέντη ότι πρόκειται για μία ιστορική ευκαιρία, ενώ συμπλήρωσε ότι εφόσον τα Σκόπια δεχθούν τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε.

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από την τηλεφωνική ενημέρωση του πρωθυπουργού στον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Παρασκευή, η ΝΔ σε ανακοίνωσή της τόνιζε ότι είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση οποιοδήποτε όνομα με τον όρο Ιλιντεν, γιατί επιβεβαιώνει και ενισχύει τον αλυτρωτισμό.

The post «Μακεδονία του Ίλιντεν»: Τέσσερα «όχι» πολιτικών αρχηγών -Συναίνεση ζητά ο Παυλόπουλος appeared first on Aftodioikisi.gr.

Κ.Μητσοτάκης: Τέλος στον κρατισμό -Μαζί με τη Γεννηματά στο «εκλογές τώρα»

$
0
0

Να βάλει «τέλος στον κρατισμό» έθεσε ως κεντρικό στόχο της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για την οικονομία. Ο πρόεδρος της ΝΔ πρόταξε το σχέδιο του κόμματος τους για ένα νέο «μοντέλο επιχειρηματικότητας» που θα απελευθερώσει της υγιείς δυνάμεις της οικονομίας, θα φέρει επενδύσεις και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αόριστο ευχολόγιο» το ολιστικό σχέδιο τονίζοντας ότι σε αυτό «συνυπάρχουν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με αρκετές ιδεολογικές εμμονές και ασυγχώρητες γενικότητες».

Συνεχίζοντας την κριτική του για τις 106 σελίδες του ολιστικού σχεδίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «δεν ξέρουμε αν είναι δικό σας κείμενο ή έχει ξαναγραφεί από τους θεσμούς γιατί δεν ξέρουμε ποιο εί ναι το αρχικό σας κείμενο. Δεν συνειστά σε καμία περιπτωση ένα συγκεκριμένο χάρτη τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Είναι αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς ανάπτυξη. Λείπει το όραμα. Σαν να έκανε αγγαρεία ο συντάκτης. Λείπει το όραμα και εφαρμοσμένες πολιτικές που θα φέρουν δουλειές και θα παράγουν πλούτο».

Επέκρινε, δε, την κυβέρνηση ότι «εδώ και αρκετούς μήνες η κυβέρνησή σας συζητά με τους εταίρους το περιβόητο ολιστικό σχέδιο. Το κάνατε στα κρυφά χωρίς να το φέρετε στην Βουλή και δημόσια διαβούλευση».

Ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι ήδη αναθεωρήθηκε προς τα κάτω η ανάπτυξη για το 2018, ενώ σε όλη την τριετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η σωρευτική ανάπτυξη ήταν πολύ χαμηλότερη από της Κύπρου, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. «Αντί να βάζετε χρήματα στην οικονομία για να πάρει μπροστά, τραβάτε χρήματα.

Το αποτέλεσμα της πολιτικής σας είναι ότι τέσσερις στους δέκα Έλληνες θεωρούν τη φοροδιαφυγή θεμιτή πρακτική. Την ίδια στιγμή καταστρέφετε συνειδητά τη μεσαία τάξη. Το 42% του φόρου εισοδήματος το πληρώνουν όσοι δηλώνουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ που είναιτο 3% των φορολογουμένων» είπε χαρακτηριστικά.

Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008, εσείς εκθρέψατε τους Αγανακτισμένους

Με αφορμή την επίθεση του Ρουβίκωνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αναμετρηθεί με «το αμαρτωλό παρελθόν και το προβληματικό παρόν». «Να καταδικάσετε τις κρεμάλες των αγανακτισμένων και να ζητήσετε μια συγγνώμη για τον διχαστικό σας λόγο και τις ανεκδιήγητες εκφράσεις «ή εμείς ή αυτοί» «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Είναι δική σας ιδεοληψία ο διαχωρισμός της βίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και ειδική αναφορά στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα μετά την επίθεση σε βάρος του Γιάννη Μπουτάρη λέγοντας ότι «μου έκανε εντύπωση το τουιτ που κάνατε λέγοντας ότι αυτοί που επιτέθηκαν στον κ. Μπουτάρη δεν ήταν αγανακτισμένοι και συγκεντρωμένο πλήθος. Τι εννοείτε; Ότι θα ήταν δικαιολογημένοι αν ήταν αγανακτισμένοι; Πράξετε το αυτονόητο. Όχι μονο να καταδικάσετε την βία από όπου και αν προέρχεται αλλά αποδείξετε το στην πράξη. Απελευθερώστε τα Εξαρχεια, τελιώνετε με τους Ρουβίκωνες. Ο Δήμαρχος Τήνου με 8 άτομα προσωπικό τους συνέλαβε εσείς δεν μπορείτε; Δεν θέλετε να το κάνετε γιατί οι εκλεκτικές σας συγγένειες δεν σας το επιτρέπουν».

«Επιτέλους προστατέψτε τους Έλληνες και τις γειτονιές. Αυτή είναι η δουλειά σας. Αν δεν μπορείτε να παραιτηθείτε. Δεν σας επιτρέπω να αφήσετε το οποιοδήποτε υπονοούμενο ότι η ΝΔ έχει σχέση με οποιαδήποτε έκφανση βίας» πρόσθεσε σε υψηλούς τόνους ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008 εσείς αποθρασύνατε τους αγανακτισμένους όταν έβαζαν κρεμάλες. Εσείς εξισώνατε την φυσική βία των μνημονίων με την βία του σπασίματος και των προπηλακισμών».

Εκλογές τώρα

Ο Κ. Μητσοτάκης, ζήτησε την άμεση προσφυγή στις κάλπες και απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά, που είχε ζητήσει νωρίτερα το ίδιο, στέλνοντας και ένα μήνυμα «φιλίας» και την επόμενη των εκλογών προς την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, σημείωσε: «Οι Έλληνες θα επιλέξουν ποιος θα τους οδηγήσει με σχέδιο και ασφάλεια στην επόμενη ημέρα. Θέλουν ελπίδα. Εκλογές λοιπόν. Εκλογές, κ. Γεννηματά, εμείς τις ζητάμε δύο χρόνια, όπου θα αναμετρηθεί η ασφάλεια η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία, απέναντι στον λαϊκισμό και στα ψέματα. Συμφωνούμε όλοι ότι η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και οι κάλπες είναι κάθαρση. Δώστε την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να πάρει θέση. Ο ελληνικός λαός είναι σοφός και η εμπειρία των οκτώ χρόνων τον έχει κάνει σοφότερο…».

 

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως

στη Βουλή για την οικονομία

Κυρίες και κύριοι, βουλευτές, κ. Τσίπρα αν κρίνω πάντως από τη συμμετοχή των βουλευτών σας στη συζήτηση, μεγάλο ενδιαφέρον για το ολιστικό σχέδιο δεν βλέπω. Συζητάμε, σήμερα, για την οικονομία και η Κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί για την κατάσταση στην οποία έχει φέρει τη χώρα και τους Έλληνες. Δυστυχώς, όμως, τη συγκυρία σκεπάζει ένα γκρίζο σύννεφο της βίας, της τυφλής βίας, κατά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης του κ. Μπουτάρη αλλά και των βανδαλισμών στο ιστορικό κτίριο του ΣτΕ. Προσέξτε, την ανησυχητική σύμπτωση: Επίθεση από τη μια σε ένα δημοκρατικά εκλεγμένο πρόσωπο, τον δήμαρχο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης. Και επίθεση  ταυτόχρονα σε ένα από τα δυο ανώτατα όργανα της Δικαιοσύνης που κατεξοχήν εκπροσωπεί τη διάκριση των εξουσιών και επομένως την εύρυθμη λειτουργία του Πολιτεύματος. Με άλλα λόγια, διπλό χτύπημα στο αυτονόητο δικαίωμα του πολίτη να επιλέγει ποιος τον κυβερνά, να προστατεύεται όταν αδικείται, να ζει σε ένα ασφαλές και πολιτισμένο Κράτος. Γι’ αυτό ακριβώς, και επειδή το ποτήρι ήδη ξεχειλίζει, η καταδίκη πρέπει να είναι ρητή, απόλυτη, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υπεκφυγές. Και αυτό πράξαμε ως υπεύθυνο Κόμμα από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Είναι όμως καιρός, κ. Τσίπρα, να αναμετρηθείτε και εσείς με το αμαρτωλό παρελθόν σας και το προβληματικό παρόν σας. Μαζί με τις άλλες «αυταπάτες» σας, να καταδικάσετε και τις κρεμάλες των «Αγανακτισμένων», που τυχοδιωκτικά ενσωματώσατε και με απόλυτο κυνισμό νομιμοποιήσατε. Να ζητήσετε, επιτέλους,  μια συγγνώμη για τον διχαστικό σας λόγο. Για τις ανεκδιήγητες φράσεις σας «ή εμείς ή αυτοί», «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Και σταματήστε επιτέλους να εξωραΐζετε τον τραμπουκισμό, αποκαλώντας τον ακτιβισμό. Και συνειδητοποιείστε, επιτέλους, ότι είναι αποτέλεσμα της δικής σας αριστερής ιδεοληψίας  να διαχωρίζετε τη βία σε αυτήν των ακροδεξιών και σε εκείνη του «συγκεντρωμένου πλήθους». Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση, κ. Τσίπρα, το tweet το οποίο κάνατε μετά την επίθεση στον κ. Μπουτάρη όπου είπατε ότι αυτοί που επιτέθηκαν δεν είναι ούτε αγανακτισμένοι πολίτες ούτε συγκεντρωμένο πλήθος. Τι εννοείτε δηλαδή; Ότι αν ήταν αγανακτισμένοι πολίτες και συγκεντρωμένο πλήθος θα είχαν νομιμοποίηση να επιτεθούν; Διότι αυτό εννοείτε.  Η βία, λοιπόν, είναι μία και είναι κίνδυνος για τη Δημοκρατία.

Και σας καλώ από αυτό το βήμα, σήμερα κ. Τσίπρα, να πράξετε επιτέλους κάτι αυτονόητο. Όχι απλά να  καταδικάσετε τη βία από όπου αν αυτή προέρχεται, αλλά να δεσμευτείτε ότι θα το αποδείξετε στην πράξη. Απελευθερώστε τα Εξάρχεια, τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια της χώρας, τα κατειλημμένα κτίρια και δώστε τα πίσω στους πολίτες. Τελειώνετε με τους Ρουβίκωνες,  κ. Τσίπρα. Ο δήμαρχος Τήνου με 8 άτομα προσωπικό στο Αστυνομικό τμήμα της Τήνου, τους συνέλαβε, συνέλαβε τα μέλη του Ρουβίκωνα. Εσείς εδώ δεν μπορείτε να το κάνετε; Δεν θέλετε να το κάνετε γιατί οι εκλεκτικές σας συγγένειες με το χώρο είναι τέτοιες που οι παλιοί σύντροφοι σας δεν σας το επιτρέπουν. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την αποστροφή του κ. Τόσκα: «Μωρό που μπουσουλάει» μας είπε ότι είναι ο Ρουβίκωνας. Άρα να υποθέσω ότι η «μαμά» θα το βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του με στοργή και προδέρμ; Δικά σας λόγια είναι, γιατί αγανακτείτε κύριοι, δεν τα είπαμε εμείς εσείς τα λέτε.

Επιτέλους, προστατέψτε τους Έλληνες και τις γειτονιές τους, τη δημόσια περιουσία που ανήκει σε όλους. Αυτή είναι η δουλειά σας κ. Τσίπρα. Αν δεν μπορείτε να παραιτηθείτε. Αλλά δεν σας επιτρέπω ποτέ ξανά να αφήσετε το παραμικρό υπονοούμενο ότι η Νέα Δημοκρατία έχει οποιαδήποτε σχέση με οποιαδήποτε έκφανση βίας. Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008. Εσείς χαϊδέψατε και αποθρασύνατε τους αγανακτισμένους όταν μιλούσαν για κρεμάλες. Εσείς εξισώνατε τη φυσική βία με τη βία των Μνημονίων, με τη βία του σπασίματος και των προπηλακισμών. Εσείς κ. Τσίπρα προσθέτατε  πάντα ένα «αλλά» όταν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι δεχόντουσαν  επίθεση, όταν δέρνανε τους δικούς μας βουλευτές και τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ποτέ δεν ήταν η καταδίκη χωρίς αστερίσκους. Πάντα υπήρχε ένα «αλλά», ένα υπονοούμενο ότι αυτή η αντίδραση κάπως δικαιολογείται, επειδή εμείς ήμασταν αυτοί που δήθεν ψηφίσαμε τα Μνημόνια.   Εσείς κ. Τσίπρα είστε αυτός, που οκτώ χρόνια μετά, δεν τολμήσατε να πείτε ούτε μια λέξη για να τιμήσετε τη μνήμη των δολοφονημένων της Marfin. Και μην με κοιτάτε έτσι αμήχανα. Γιατί  έχετε τεράστια ευθύνη για την πρωτοφανή ανομία που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Και, είτε το θέλετε, είτε όχι, στα ζητήματα αυτά θα παίρνετε τις απαντήσεις που σας αξίζουν.

 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

 

Τα τελευταία γεγονότα με ανάγκασαν να ξεκινήσω την ομιλία μου από αυτά. Βέβαια νομίζω ότι  όλοι καταλαβαίνουν ότι ο κ. Τσίπρας κάπου προσπάθησε να εκμεταλλευθεί, με ασύλληπτο θράσος και με βαθιά προσβλητικό τρόπο για την ιστορία αυτής της Παράταξης, την επίθεση που δέχθηκε ο κ. Μπουτάρης. Το έκανε για να αποκρύψει την καθολική αποτυχία του στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Έρχομαι λοιπόν, στην οικονομία. Και μιας και  ο Α. Τσίπρας έσπευσε να κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή από το 2014 μέχρι σήμερα, θα ήθελα να του επισημάνω μια σύμπτωση που μοιάζει με τραγική ειρωνεία. Είναι σήμερα 23 Μαΐου και με οδηγό αυτήν  την ημερομηνία ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στα τρία χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Να μιλήσουμε λοιπόν  για όλα αυτά που δεν μας λέει το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης του κ. Τσίπρα.

Ξεκινάμε λοιπόν:

Πριν από τρία χρόνια, στις 23 Μαΐου 2015, εν μέσω «δημιουργικής ασάφειας» του κ. Βαρουφάκη, οι εκροές των καταθέσεων είχαν φτάσει ήδη τα 20 δις. Και τα διεθνή γραφεία ζητούσαν από τους Έλληνες ξενοδόχους τιμές με ρήτρα χρεοκοπίας. Παρόλα αυτά, στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας, ο κ. Τσίπρας μοίραζε, ως συνήθως, διαβεβαιώσεις, λέγοντας ότι η «συμφωνία είναι κοντά». Ήταν τότε, που γελούσατε ανέμελα στον κ. Γιουνκέρ και κάνατε αστεία για την γραβάτα του. Μόνο που η αλήθεια πίσω από τα ενσταντανέ ήταν άλλη. Αντί για συμφωνία, η Κυβέρνηση απεργαζόταν ένα σχέδιο για διπλό νόμισμα, και πίστευε ότι μπορεί να απειλήσει την Ευρώπη με ένα δημοψήφισμα. Το τραγικό αποτέλεσμα ήταν τα capital controls και το τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο 86 δις ευρώ με υπογραφή Τσίπρα. Μνημόνιο που έφερε άμεσες περικοπές αποδοχών, αύξηση φορολογίας, εκτίναξη των τιμών μέσω του Φ.Π.Α: Από τα καύσιμα και τα τρόφιμα μέχρι τις συγκοινωνίες και την εστίαση.

Πριν από δύο χρόνια, κ. Τσίπρα -για την ακρίβεια μια μέρα πριν- στις 22 Μαΐου 2016, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε εδώ στη Βουλή τα διαβόητα «Προαπαιτούμενα». Δηλαδή, το Ασφαλιστικό-λαιμητόμο του κ. Κατρούγκαλου, το Υπερταμείο της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, αυτό το οποίο διαφημίζετε τώρα στο ολιστικό σας σχέδιο  -με λίγα λόγια το Μνημόνιο plus των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Επειδή ο ψεύτης ντροπή δεν έχει, ως γνωστόν, ο κ. Τσίπρας βεβαίωνε, για άλλη μία φορά, ότι αυτά  είναι τα τελευταία μέτρα. Μόνο μια συνάδελφός σας η κυρία Βασιλική Κατριβάνου είχε, τότε, την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί.  Όλοι οι άλλοι ψηφίσατε για να κάτσετε στις καρέκλες σας. Ξέρουμε, ότι σας ενοχλούν οι υπενθυμίσεις αυτής της ιστορικής αλήθειας. Έτσι δεν είναι; Δεν σας αρέσουν αυτά. Θα τα ξανακούσετε πολλές φορές μέχρι τις εκλογές.  Το τι ακολούθησε μετά είναι γνωστό. Εξοντωτικοί φόροι και εισφορές, διάλυση της μεσαίας τάξης και φυσικά η περιθωριοποίηση των πιο αδύναμων. Όλα αυτά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάει στις εκλογές του  2015 με το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», αν θυμάστε καλά…

Πριν από ένα χρόνο, στις 23 Μαΐου 2017 -σαν σήμερα, ξανά- η Κυβέρνηση δεσμευόταν στο Eurogroup  για πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022 και φυσικά πρόσθετα μέτρα ύψους 5.1 δις το 2019 και το 2020. Αναρωτιέμαι, κ. Τσίπρα, αυτά γιατί δεν τα αναφέρατε στην ομιλία σας; Γιατί δεν είπατε κουβέντα για τις μειώσεις των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου; Διότι αυτά τα οποία έχετε υπογράψει είναι, στην ουσία, ένα τέταρτο Μνημόνιο, που έχει ήδη ναρκοθετήσει την πορεία της χώρας για αρκετά ακόμη χρόνια. Και αυτή τη φορά βέβαια, ο κ. Τσίπρας έπαιξε το χαρτί των «αντιμέτρων». Χωρίς, όμως, να παραδεχθεί ότι και αυτό το εφεύρημα είναι στην αποκλειστική ευθύνη των δανειστών. Τι ακολούθησε; Η εκτόξευση των κόκκινων δανείων, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί. Ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει σήμερα στην εφορία. Οκτώ στους δέκα δηλώνουν πως έχουν δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Κι όλα αυτά φυσικά, περιμένοντας τις νέες μειώσεις των συντάξεων και τη νέα μείωση του αφορολόγητου.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, σήμερα έχουμε πάλι 23 Μαΐου. Μία ημερομηνία που θα κατατρέχει την Κυβέρνηση, καθώς συμπίπτει με ολέθριες επιλογές της, που όλες τους στηρίχθηκαν σε χυδαία ψέματα. Και αυτή η παράξενη σύμπτωση, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αποδεικνύει ότι δεν αλλάζετε και ούτε μπορείτε και να αλλάξετε. Διότι είσαστε τώρα, αυτό που ήσασταν πάντα: Αδίστακτοι δημαγωγοί στα λόγια και απελπιστικά ανίκανοι στην πράξη.  Γιατί όλοι πια έχουν καταλάβει ότι όσο αλήθεια ήταν το σκίσιμο των Μνημονίων με ένα άρθρο το 2015, όσο ίσχυσε το «κανένα νέο μέτρο» του 2016 και όσο εφαρμόστηκαν τα «αντίμετρα»- το 2017, άλλο τόσο αλήθεια είναι και το παραμύθι της καθαρής εξόδου και της επιστροφής στην ανάπτυξη. Και θα σας απαριθμήσω δεδομένα κ. Τσίπρα τα οποία δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση.

 

Ήδη, Δ.Ν.Τ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησαν και πάλι προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για το Α.Ε.Π και την ανάπτυξη, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Αρνητική έκπληξη», χαρακτηρίζουν, όλοι, την τριετία 2015-2017. Ο πίνακας αυτός -ξέρετε εμένα μου αρέσει, κ. Τσίπρα, να μιλάω με στοιχεία, όχι με κορώνες και με πλήρη διαστρέβλωση- δείχνει το ρυθμό μεταβολής του Α.Ε.Π.. Για το  4ο τρίμηνο του 2017, είναι ο χαμηλότερος στην Ευρωζώνη. Ο πίνακας αυτός δείχνει την ανάπτυξη την οποία είχε η ελληνική οικονομία σε σχέση με την Κύπρο και την Πορτογαλία μεταξύ 2015 και 2017. 9,3% σωρευτική ανάπτυξη η Κύπρος την τριετία, 6,1% σωρευτική ανάπτυξη η Πορτογαλία την τριετία, 0,9% σωρευτική ανάπτυξη η Ελλάδα την τριετία που την κυβερνούσατε. Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα. Αυτά είναι τα επιτεύγματά σας. Γι’ αυτά είστε υπερήφανος.

Πανηγυρίζετε και φωτογραφίζεστε δίπλα με τον κ. Γκουρία. Όμως φαίνεται να μην έχετε διαβάσει το περιεχόμενο της έκθεσης του ΟΟΣΑ που σας παρέδωσε. Στην έκθεση αυτή σημειώνεται μείωση της παραγωγικότητας, η οποία συντηρεί τους χαμηλούς μισθούς και τη φτώχεια εντός εργασίας. Αλλά και στους ανέργους, πώς πάνε αλήθεια τα πράγματα; Μόνο το 4% -προσέξτε- βρίσκει απασχόληση μέσω του ΟΑΕΔ. Μόλις το 12% των ανέργων παίρνει κάποιο βοήθημα. Όσο για τις δημόσιες επενδύσεις, που έχουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στο αναπτυξιακό σας σχέδιο, το Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2018 επιβεβαιώνει την παταγώδη αποτυχία σας. Και στο πρώτο εξάμηνο του 2018 -παρά τις εισροές από την Ε.Ε.- εσείς περικόπτετε τις ήδη μειωμένες δαπάνες κατά 556 εκατομμύρια ευρώ.

Ένα απλό παράδειγμα τα λέει όλα: Το 2014, η Κομισιόν προέβλεπε ότι το Εθνικό Προϊόν των Ελλήνων, στο τέλος του 2018, θα ήταν 217 δις ευρώ, κ. Τσίπρα. Σήμερα, ποια είναι η πρόβλεψη; 183 δις ευρώ. Λίγο περισσότερο, ελάχιστα περισσότερο απ’ ό,τι το βρήκατε στο τέλος του 2014. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ; 34 δις ευρώ χαμένα από την καταστροφική σας πολιτική. 8.220 ευρώ για κάθε οικογένεια. Τόσα χρεώσατε τους Έλληνες. Και αυτή είναι μια μόνο πτυχή της καταστροφικής πολιτικής σας. Αντί να βάζετε χρήματα στην οικονομία για να πάρει μπροστά, τραβάτε χρήματα από την αγορά. O ΟΟΣΑ λέει ότι έχουμε από τους υψηλότερους συντελεστές και τα λιγότερα αναλογικά έσοδα.

Το αποτέλεσμα της πολιτικής σας ποιο είναι; Τέσσερις στους δέκα πολίτες θεωρούν, πλέον, τη φοροδιαφυγή ως «θεμιτή άμυνα κατά της υπερβολικής φορολόγησης». Αυτά καταφέρατε, κ. Τσίπρα σήμερα. Είναι πραγματικά ασύλληπτη η καταστροφή που επιφέρατε, ειδικά σε αυτούς που είναι συνεπείς φορολογούμενοι. Προσέξτε: Το 42% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων το πληρώνουν όσοι δηλώνουν εισόδημα πάνω από 42.000 ευρώ και αποτελούν το 3% των φορολογούμενων. Αυτοί πληρώνουν το 42% του συνολικού φόρου εισοδήματος. Καταφέρατε το ακατόρθωτο. Να εξωθήσετε, ακόμη και νομοταγείς πολίτες με κάθε τρόπο στη φοροδιαφυγή, για να μην αισθάνονται τα τελευταία κορόιδα της ανερμάτιστης πολιτικής σας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με χαρά αποδέχτηκα την πρόταση της κυρίας Γεννηματά για τη σημερινή συζήτηση, όχι μόνο γιατί μου δόθηκε ακόμη μια ευκαιρία να περιγράψω την άθλια οικονομική πολιτική, την οποία ακολουθήσατε τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια. Ούτε για να αναπτύξω, ακόμα μια φορά, τη δική μας απάντηση, που συνιστά ένα μελετημένο σχέδιο δράσης για την ανόρθωση της οικονομίας. Θεωρώ πολύ χρήσιμη την πρωτοβουλία που πήρατε κυρία Γεννηματά, καθώς βαδίζουμε προς ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το οποίο ούτε τα κόμματα ούτε και οι πολίτες έχουν επαρκή ενημέρωση.

Εδώ και αρκετούς μήνες, κ. Τσίπρα, η Κυβέρνησή σας συζητά με τους εταίρους το περιβόητο, ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη μέρα. Το κάνατε φυσικά στα κρυφά, χωρίς να το θέσετε σε διαβούλευση στους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς να το φέρετε στη Βουλή, χωρίς καμία διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης. Και αυτό που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα -σας διαβεβαιώνω έκατσα χθες το βράδυ και το διάβασα ολόκληρο, δεν είμαι σίγουρος αν το έχετε διαβάσει και εσείς σε τέτοια λεπτομέρεια- δεν είναι τίποτε παραπάνω -κατά την άποψή μου- από ένα αόριστο ευχολόγιο. Στο οποίο συνυπάρχουν κάποιες αυτονόητες και σωστές μεταρρυθμίσεις, με αρκετές ιδεοληπτικές εμμονές και κυρίως με πολλές ασυγχώρητες γενικότητες. Και φυσικά δεν έχουμε καμία εικόνα αν αυτό είναι πραγματικά δικό σας σχέδιο, αν έχει ξαναγραφτεί από τους θεσμούς, ενσωματώνοντας ενδεχομένως δικές τους  προτεραιότητες. Διότι δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το αρχικό κείμενο το οποίο στείλατε εσείς στην τρόικα. Το βέβαιο, όμως, είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι δεν συνιστά, σε καμία περίπτωση, ένα συγκεκριμένο χάρτη τολμηρών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Είναι ένα αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς ανάπτυξη. Λείπει, όχι μόνο το όραμα -μερικές φορές μου έδωσε την εντύπωση ο συγγραφέας του ότι περίπου έκανε αγγαρεία, ότι έπρεπε να γραφτεί αυτό το κείμενο, μόνο και μόνο για να εκπληρωθεί μια τυπική υποχρέωση- αλλά λείπουν εφαρμοσμένες πολιτικές που θα φέρουν δουλειές, θα βελτιώσουν το εισόδημα, θα παράγουν πλούτο.

Αλλά πάμε να δούμε, κ. Τσίπρα, όχι μόνο τι λέει το αναπτυξιακό σας σχέδιο, αλλά κυρίως τι δεν μας λέει. Στα τέλη Αυγούστου, πράγματι, τελειώνει ο ευνοϊκός ευρωπαϊκός δανεισμός, αλλά παραμένουν τα σκληρά μέτρα. Γι’ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία από σήμερα να ανιχνευθεί η επόμενη ημέρα. Να αποτιμηθεί η αληθινή εικόνα και να αποκαλυφθούν οι νέοι κίνδυνοι. Διότι κίνδυνοι υπάρχουν. Τόσο από αυτό που η Κυβέρνηση βαφτίζει «έξοδο στις αγορές», όσο και από τις πολλές «ουρές» της καλοκαιρινής αξιολόγησης. Ουρές που προφανώς ανοίγουν το παράθυρο για πρόσθετες δεσμεύσεις. Και, δυστυχώς, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξαναβάζουν τη χώρα στο βούρκο της ανασφάλειας, όπως βουλιάζουν και πάλι την πολιτική μέσα στη λάσπη.

Εξηγούμαι: Όταν μία χώρα, κ. Τσίπρα, σταματάει να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια από τους εταίρους της και βγαίνει στις αγορές οφείλει να το κάνει υπό συνθήκες ευνοϊκές. Όπως το έκανε η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία. Εσείς, όμως, ως συνήθως, πάτε ανάποδα στο ρεύμα. Βασίζεστε σε ένα απόθεμα, το περιβόητο cash buffer, ύψους 18 δις, το οποίο πως προήλθε αλήθεια;  Από υπερπλεονάσματα μεγαλύτερα από αυτά που σας ζήτησαν, από νέες συντάξεις τις οποίες δεν δίνετε, από οφειλές που δεν επιστρέφονται, από αποθέματα φορέων που γίνονται repos και από δημόσιες επενδύσεις που δεν υλοποιούνται. Την ίδια ώρα παραμένουν αναξιοποίητοι σημαντικοί πόροι ύψους 28 δις ευρώ από το τρίτο πρόγραμμα με πολύ χαμηλά επιτόκια. Και η Κυβέρνηση, με αποκλειστική της ευθύνη, έχει καθυστερήσει στην υλοποίηση συνολικά του προγράμματος. Άρα, δεν μπορεί να αντλήσει αυτά τα κεφάλαια. Κι όλα αυτά βαφτίζονται «μαξιλάρι» ασφάλειας. Μόνο που την επόμενη μέρα -το ξέρετε πολύ καλά- οι αγορές θα είναι πολύ αυστηρές αν εντοπίσουν οποιοδήποτε μεταρρυθμιστικό πισωγύρισμα. Και το σωσίβιο, το οποίο λέτε ότι έχετε εξασφαλίσει, κινδυνεύει να αποδειχθεί τρύπιο στις θάλασσες των διεθνών αγορών. Που διαπραγματεύεται, κ. Τσίπρα, σήμερα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο; Στο 4,5%. Που είναι το αντίστοιχο της Πορτογαλίας;  Στο 1,9%. Που είναι το επταετές της Κύπρου; Στο 2,5%.

Η έξοδος στις αγορές μοιάζει, υπό τις παρούσες συνθήκες, μια βόλτα σε ναρκοπέδιο. Με δική σας ευθύνη. Εσείς κυβερνάτε τρεισήμισι χρόνια. Δεν πετύχατε την απαιτούμενη αποκλιμάκωση στα επιτόκια και την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας που θα μας εξασφαλίσουν μετά τον Αύγουστο χαμηλό κόστος δανεισμού. Κουβέντα φυσικά για όλα αυτά στο «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης». Ούτε βέβαια βελτιώσατε την εικόνα του δημόσιου χρέους. Θυμίζω, για άλλη μια φορά, κ. Τσίπρα, κάτι το οποίο φυσικά δεν αναφέρεται στο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης: Ότι το Δ.Ν.Τ εκτιμούσε το 2014 ότι το χρέος «κινείται σε μονοπάτι βιωσιμότητας». Έτσι δεν είναι κ. Τσακαλώτε; Κάνω λάθος; Δεν κάνω λάθος, γιατί έχω εδώ  τις αναλύσεις του Δ.Ν.Τ., που λέει ξεκάθαρα: «it appeared that no further debt relief would have been needed». Αυτό έλεγε το Δ.Ν.Τ. το 2014 για την πορεία του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι θα φτάσει κοντά στο 60%, το 2060. Τι λέει το Δ.Ν.Τ. στην έκθεση του 2017; «Greek debt is highly  unsustainable». «Εξαιρετικά μη βιώσιμο», μεταφράζω στα ελληνικά. Εκτοξεύετε το δημόσιο χρέος στο 195% του Α.Ε.Π. και οι ανάγκες χρηματοδότησής του στο 45% του Α.Ε.Π. Κουβέντα φυσικά για όλα αυτά στο «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης».

Πριν από κάποιες ημέρες ανακοινώσατε μια καταρχήν τεχνική συμφωνία, για την οποία ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών μας είπε ότι «έπρεπε να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας». Έτσι δεν το είπατε;  Ενημερώστε μας, λοιπόν, σήμερα, κ. Τσακαλώτε, πόσο «νερό» βάλατε και σε ποιο «κρασί». Γιατί υποψιάζομαι ότι και εδώ κρύβονται νέες δεσμεύσεις. Που καθώς φαίνεται θα βρουν τη θέση τους στο μηχανισμό αυξημένης εποπτείας που θα μας συνοδεύει για αρκετά χρόνια ακόμα. Γιατί η καθαρή έξοδος είναι το νέο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα. Το Μνημόνιο δεν τελειώνει τον Αύγουστο. Απλώς μεταλλάσσεται. Και η χώρα θα ενταχθεί σε ένα νέο αυστηρό πλαίσιο παρακολούθησης που θα περιορίζει σημαντικά τους βαθμούς ελευθερίας μας. Ένα πλαίσιο παρακολούθησης διαφορετικό από αυτό στο οποίο εντάχθηκε η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία. Και βέβαια, η χώρα θα κληθεί να εφαρμόσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,1 δις ευρώ, τα οποία ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος έχουν ήδη ψηφίσει. Και χωρίς μάλιστα να έχουν εξασφαλίσει καμία χρηματοδότηση. Γι’ αυτό και λέμε ότι από τη χρηματοδότηση χωρίς Μνημόνιο, την οποία ζητούσατε το 2015, πήγαμε στο Μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση.

Έχετε, ήδη, ψηφίσει -θα το ξαναπούμε, να το ακούσουν και να το εμπεδώσουν οι συμπολίτες μας- τη μείωση του αφορολόγητου, την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ και τη νέα μείωση των συντάξεων. Οι δημαγωγοί που υπόσχονταν 13η και 14η σύνταξη, λήστεψαν την 12η και τώρα θα πάρουν και την 11η σύνταξη από τους συνταξιούχους. Και ακόμα δεν έχετε απαντήσει σε μια ερώτηση 46 βουλευτών μας με την οποία σας ζητούμε να δώσετε, επιτέλους, λεπτομέρειες για τις περικοπές των συντάξεων που έχετε νομοθετήσει με το νόμο Κατρούγκαλου.

Αλλά, δυστυχώς, τα άσχημα νέα δεν σταματάνε εδώ. Για πρώτη φορά, από 1/1/2020 ο χαμηλόμισθος των 600 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος. Την ίδια ώρα που 2.000.000 συμπολίτες μας χρωστούν έως 500 ευρώ στην εφορία, αδυνατούν να πληρώσουν ή έστω να ρυθμίσουν αυτό το ποσό. Ήδη, έχουν καταγραφεί ένα εκατομμύριο κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί καλά κρατούν. Και, βέβαια, κάνατε μεγάλη κουβέντα για τον κατώτατο μισθό. Δεν είπατε κουβέντα για τη γενιά των 360 ευρώ, την οποία εσείς δημιουργήσατε, τους απασχολούμενους μερικής απασχόλησης, τους οποίους χρησιμοποιείτε για να αποδείξετε ότι η ανεργία μειώνεται. Αλλά βέβαια στα στοιχεία της ανεργίας δεν προσμετρούν τους 400.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι έφυγαν από τη χώρα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Όλα αυτά, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ομολογουμένως μια θλιβερή επίδοση για κάποιους οι οποίοι ήρθαν στην εξουσία, ως προστάτες των πιο αδυνάμων και τελικά έκαναν τους φτωχούς φτωχότερους και περισσότερους.

Κύριες και κύριοι βουλευτές, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, η χώρα μας χρειάζεται ένα τολμηρό σχέδιο εξόδου από την παρατεταμένη κρίση. Μια κρίση που μας έχει καθηλώσει στη μιζέρια και στην παρακμή. Δεν είναι ώρα ούτε για ωραιοποιήσεις, ούτε για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ, το οποίο μπορεί να έρθει μόνο από ένα μεγάλο κύμα ιδιωτικών επενδύσεων. Και, ναι, πρέπει να μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές. Κουβέντα γι’ αυτό στο ολιστικό σχέδιο. Αντίθετα, καταλαβαίνω ότι ο ΕΝΦΙΑ θα κρατηθεί εκεί που είναι σήμερα στα 2,65 δις. Ο ίδιος ΕΝΦΙΑ τον οποίον εσείς λέγατε ότι θα καταργήσετε με ένα νόμο και με ένα άρθρο.

Από τη στιγμή που θα μειωθεί το αφορολόγητο ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής πρέπει να κατέβει στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Και τα κέρδη στις επιχειρήσεις πρέπει να φορολογούνται με 20% και όχι με 29%. Λέτε ότι θα το πάτε στις 26%, δηλαδή λέτε ότι θα επιστρέψετε τη φορολογία εκεί που τη βρήκατε. Στο 26% τη βρήκατε και την πήγατε εσείς στο 29%. Ποιον κοροϊδεύετε κ. Τσίπρα, επιτέλους;  Υπάρχει στο σχέδιό σας έστω και μια αναφορά για το πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η φορολογία ως αναπτυξιακό κίνητρο για παραγωγικές επενδύσεις, ειδικά σε τομείς έντασης γνώσης; Για το πως θα ξαναπάρει μπρος η οικοδομή; Τι φορολογικά κίνητρα μπορούμε να δώσουμε για επισκευές σπιτιών, για περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις; Τίποτα από όλα αυτά φυσικά δεν υπάρχει στο δικό σας σχέδιο.

Η χώρα χρειάζεται ένα «διπλό σοκ εμπιστοσύνης και αποταμίευσης», που θα ενεργοποιήσει την ελληνική επιχειρηματικότητα. Με κίνητρα επιστροφής χρημάτων στις τράπεζες, με ριζοσπαστική αξιοποίηση κεφαλαίων, όπως αυτά του ασφαλιστικού συστήματος και με μια εφάπαξ, συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους Αλλά και με δραστική απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η μάχη με τον κρατισμό, την πολυνομία, τη γραφειοκρατία, είναι μια μάχη που δεν μπορεί να χαθεί.

H Ελλάδα θα αξιοποιήσει τα απαράμιλλα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και θα γίνει επιτέλους μια χώρα φιλική στην επιχειρηματική κοινότητα. Γιατί το δίλημμα της επόμενης μέρας, πράγματι, κ. Τσίπρα, είναι πολύ καθαρό. Ποιος μπορεί να δημιουργήσει πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές; Ποιος μπορεί να βελτιώσει το διαθέσιμο εισόδημα της μεσαίας τάξης; Ποιος μπορεί να παράγει πλούτο που θα διανέμεται δίκαια σε όλους; Εμείς θέλουμε οι Έλληνες να ξαναπάρουν την τύχη της ζωής τους στα χέρια τους. Και η Ελλάδα να δουλέψει ξανά. Και κανείς να μην μείνει πίσω. Γι’ αυτό και επιμένουμε σε ένα παράλληλο δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους. Ναι, θέλουμε το Εγγυημένο Εισόδημα να πάει στο ένα δις για 800.000 φτωχούς συμπολίτες μας. Ένα ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο -σας θυμίζω- εμείς νομοθετήσαμε και εσείς πολεμήσατε τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής σας, για να μην ξεχνιόμαστε. Θέλουμε παιδικούς σταθμούς και ολοήμερα σχολεία για κάθε Ελληνόπουλο. Και, βέβαια, δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση σε προγράμματα που δεν αρκούνται σε επιδόματα για τους άνεργους, ειδικά τους νέους, αλλά τους επιμορφώνουν και τους οδηγούν πάλι πίσω στην παραγωγή.

Το κοστολογημένο οικονομικό μας πρόγραμμα δεν είναι, όμως, η μόνη απάντηση στα ζητούμενα της χώρας. Γιατί δεν είναι μόνο η οικονομία που απαιτεί να μπει ένα φρένο στη διαρκή υποχώρηση. Είναι η χώρα ολόκληρη που επιζητεί ένα νέο περιβάλλον με νέα αρχή. Η μείωση των φόρων, οι επενδύσεις και οι νέες δουλειές που εμείς σχεδιάζουμε, θέλουν μια άλλη ατμόσφαιρα από αυτήν του ψέματος, του διχασμού και των ρουσφετιών. Θέλουν θεσμούς που λειτουργούν και Δικαιοσύνη που εγγυάται την τήρηση των κανόνων. Η ανάπτυξη και η δημιουργικότητα δεν ανθίζουν με εγκληματίες στις γειτονιές, με κουκουλοφόρους στα Πανεπιστήμια και με Ρουβίκωνες στα πεζοδρόμια ή στα γραφεία. Θέλουν πάνω απ’ όλα ασφάλεια. Και το αίτημα της ασφάλειας προέρχεται από όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα με την ιδεολογική ή πολιτική τους ταυτότητα. Γρήγορη και αποτελεσματική διοίκηση. Παιδεία που βλέπει μπροστά και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Δικαιοσύνη που απονέμεται γρήγορα. Και, βέβαια, μια χώρα που σηκώνει κεφάλι, χρειάζεται κύρος, διεθνείς συνεργασίες και σοβαρή διπλωματία. Και όχι αυτήν την αμηχανία που κρατάει ακόμη φυλακισμένα δύο παιδιά μας στην Τουρκία ή υπόγειες διαδρομές που ακολουθούνται στο ζήτημα του Σκοπιανού.

Είστε υποχρεωμένος, κ. Τσίπρα, σήμερα μάλιστα, να τοποθετηθείτε επίσημα ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας και του Ελληνικού λαού για το απαράδεκτο όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» που, όπως μας είπατε και είπατε και δημόσια, συζητήσατε με το Σκοπιανό ομόλογό σας. Πείτε μας, λοιπόν, ξεκάθαρα αν το έχετε ήδη απορρίψει ή αν το συζητάτε ακόμα μυστικά.

Με άλλα λόγια, κυρίες και κύριοι των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι Έλληνες δεν ζητούν απλά να κρίνουν όσα κάνατε ή δεν κάνετε τόσο καιρό, αλλά να επιλέξουν ποιος θα τους οδηγήσει με σχέδιο και με ασφάλεια στην επόμενη μέρα. Δεν θέλουν απλά να τιμωρήσουν αυτούς που απέτυχαν. Θέλουν το δικαίωμα στην ελπίδα. Όχι όμως στην ψεύτικη ελπίδα των ανέξοδων υποσχέσεων. Αλλά στην ελπίδα της αλήθειας. Στην αλήθεια της ελπίδας. Εκλογές λοιπόν. Εκλογές κυρία Γεννηματά. Δεν θα διαφωνήσουμε αν οι εκλογές πρέπει να γίνουν μέσα σε ένα ή σε δύο ή σε τρεις μήνες. Εμείς εξάλλου τις ζητάμε εδώ και δύο χρόνια τις εκλογές. Εκλογές στις οποίες θα αναμετρηθούν τα έργα απέναντι στα λόγια. Το τεκμηριωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα απέναντι στις αερολογίες των ολιστικών σχεδίων ανάπτυξης. Εκλογές στις οποίες θα αναμετρηθεί η ασφάλεια απέναντι στο φόβο. Η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία απέναντι στο λαϊκισμό και την παρακμή. Και αυτή τη φορά, βέβαια, δεν βλέπω να καλείτε για ενίσχυση τους Podemos του κ. Ιγκλέσιας. Μάλλον θα απολαμβάνει την πισίνα του και δεν θα έχει πολύ χρόνο να σας διαθέσει για να σας υποστηρίξει στην προεκλογική σας εκστρατεία.

Για μια φορά, λοιπόν, κ. Τσίπρα, κάντε, επιτέλους, το σωστό. Συμφωνείτε μαζί μου, συμφωνούμε όλοι ότι η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Και η κάλπη από μόνη της είναι μια κάθαρση. Δώστε, λοιπόν, στον Ελληνικό λαό την ευκαιρία να πάρει θέση. Μην τον δεσμεύσετε για χρόνια για να εξασφαλίσετε μερικούς ακόμη μήνες -γιατί τόσοι είναι- στην εξουσία. Και κυρίως μην υπονομεύετε τις δημοκρατικές μας κατακτήσεις σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσετε τη συντριβή σας. Ο Ελληνικός λαός είναι σοφός. Και είμαι πεπεισμένος ότι η εμπειρία των τελευταίων οκτώ ετών τον έχει κάνει ακόμη σοφότερο. Εμπιστευθείτε την κρίση του. Σεβαστείτε την ετυμηγορία του. Αφήστε τον να ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα, γιατί αυτό αξίζει στη χώρα. Αξίζουμε καλύτερα και σύντομα ο ελληνικός λαός θα το αποδείξει στις κάλπες.

The post Κ.Μητσοτάκης: Τέλος στον κρατισμό -Μαζί με τη Γεννηματά στο «εκλογές τώρα» appeared first on Aftodioikisi.gr.

Άγριος καβγάς Θεοχαρόπουλου –Πρωτόπαπα στο Κίνημα Αλλαγής

$
0
0

Στιγμές έντασης και ιδιαίτερα υψηλοί τόνοι καταγράφηκαν στην Εκτελεστική Γραμματεία του Κινήματος Αλλαγής που συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η συνεδρίαση στιγματίστηκε από την άγρια λεκτική σύγκρουση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου με τον Χρήστο Πρωτόπαπα, κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στενό συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της σκληρής αντιπαράθεσης αποτέλεσαν ορισμένα δημοσιεύματα, που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και τα οποία εμφάνιζαν το ΠΑΣΟΚ και τη Χαριλάου Τρικούπη να είναι ενοχλημένοι από τη στάση της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ για μια σειρά από ζητήματα.

Μεταξύ αυτών οι θέσεις που διατυπώνει δημόσια ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφορικά με το Μακεδονικό, η δυσαρέσκεια που εξέφρασαν κύκλοι του κόμματος της ανανεωτικής Αριστεράς για τη μονόπλευρη επίθεση της Φ. Γεννηματά κατά του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με το επιχείρημα ότι θολώνει το στίγμα της αυτόνομης πορείας, οι επισημάνσεις στελεχών της ΔΗΜΑΡ για λειτουργία των οργάνων κατόπιν εορτής κ.τ.λ.

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος έντονα δυσαρεστημένος κατονόμασε ως “υπεύθυνο” για τις εν λόγω διαρροές στον Τύπο τον Χρ, Πρωτόπαπα, υποστηρίζοντας ότι η τακτική αυτή είναι απαράδεκτη και στοχοποιεί αδίκως ένα κόμμα-συνιδρυτή του Κινήματος Αλλαγής, επειδή εκφράζει πολιτικές θέσεις.

Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ απέκρουσε κατηγορηματικά την κριτική που του ασκήθηκε, ωστόσο τα πνεύματα παρέμειναν οξυμένα για αρκετά λεπτά της ώρας και οι διάλογοι μεταξύ των δύο ανδρών πολύ φορτισμένοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκε η πυροσβεστική παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά προκειμένου να ηρεμήσει η ατμόσφαιρα και να μπορέσει να συνεχιστεί η συνεδρίαση με τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών – Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κουκλουμπέρης

The post Άγριος καβγάς Θεοχαρόπουλου – Πρωτόπαπα στο Κίνημα Αλλαγής appeared first on Aftodioikisi.gr.

Viewing all 151 articles
Browse latest View live




Latest Images